בקבלת הפנים המסורתית ליום העצמאות התייחס שר הביטחון משה (בוגי) יעלון לאיומים על ישראל מאירן, חמאס וחיזבאללה, לצורך בחיזוק כוחו של צה"ל מול עידן של קיצוצים תקציביים, למתחולל במזרח התיכון ולאפשרות לתהליך שלום. גם סוגיית השיוויון בנטל עמדה על הפרק.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"מלחמת העצמאות עדיין לא תמה", אמר יעלון, "מערכת הביטחון וצה"ל עומדים ויעמדו בשנים הקרובות בפני אתגרים רבי משמעות, לאורך גבולותינו ובמדינות שאינן סמוכות לנו". הוא ציין כי לאחרונה נראה כי האיום הקונבציונאלי על ישראל פחת אך הבהיר: "אין זה אומר שהאיומים והסיכונים פחתו, הם רק השתנו".

בוגי יעלון, בני גנץ (צילום: חדשות 2)
יעלון וגנץ מחויכים, הערב|צילום: חדשות 2

אחד האיומים המרכזיים שהציב שר הביטחון על הפרק, ביום העצמאות ה-65 לישראל, היה האיום האירני כשהוא מותח ביקורת על התמודדות העולם למולו. "העולם החל לטפל בבעיית הגרעין הצבאי האירני באיחור", התריע יעלון, "המשטר בטהרן אינו מזהה נחישות של העולם המערבי לעצור את פרוייקט הגרעין, ולכן הוא מרשה לעצמו להמשיך ולקדם את תוכניתו. רק העמדה של המשטר האירני בפני הדילמה של פצצה או הישרדות תוביל לעצירת הפרוייקט".

יחד עם קריאתו לעולם להכביד את הסנקציות ולייצר אופציה צבאית אמינה הבהיר יעלון כי ישראל אינה זו שצריכה להוביל את המערכה. "אנחנו רק 'השטן הקטן'", אמר שר הביטחון, "'השטן הגדול' הוא אמריקה קרי העולם המערבי בהובלת ארה"ב". למרות הכל, הבהיר כי על ישראל להיות ערוכה להתמודדות לבדה. "על העולם להוביל את המערכה מול אירן, אך על ישראל להתכונן לאפשרות שתצטרך להגן על עצמה בכוחות עצמה".

חסן נסראללה, חיזבאללה (צילום: AP)
"נגיב בתקיפות לירי טילים". נסראללה|צילום: AP

"נגיב בתקיפות על ירי טילים"

גם אל האיום שמציבים חיזבאללה וחמאס התייחס יעלון. "הם חמושים בעשרות אלפי טילים ורקטות מסוגים שונים, וביום פקודה ישגרו אותם לעבר ערינו ואזרחינו" אמר. הוא הזהיר כי ישראל לא תישאר אדישה לא מול תופעת טפטוף הירי הנמשך אל עבר ישובי הדרום אחרי מבצע "עמוד ענן" והכריז: "נגיב ביד תקיפה ונחושה".

כשהוא מתייחס לחזית הצפונית הבהיר שר הביטחון כי למרות עיסוקו של חיזבאללה לאחרונה בלחימה, למען משטרו של נשיא סוריה בשאר אסד, הוא ערוך לעימות עם ישראל. "חיזבאללה הוא זרוע הביצוע של המשטר בטהרן, גם למשטר הסורי וגם באיום עלינו. על אזרחי לבנון ומנהיגיהם להבין, כי על כל התקפה של חיזבאללה עלינו - הארגון ולבנון עצמה ייחשבו לאחראים וישלמו על כך את המחיר".

שר הביטחון הוסיף וקרא שלא להתערב מול הטלטלה המתחוללת בימים אלה במזרח התיכון, אך גם לא להיות שאננים. "בגבולנו ברמת הגולן עלולים לפעול נגדנו ונגד אינטרסים שלנו ארגוני ג'יהאד עולמי, ועלינו להיות ערוכים לכך". למרות זאת אמר כי הוא רואה במצב הנוכחי גם הזדמנות. "העובדה שמדינות ערב עסוקות בעצמן ובהישרדותן, הנחיתות הכלכלית שלהן והצורך להאכיל עשרות מיליוני פיות, מונעים מהן להתמקד בנו".

חשש מקיצוץ בתקציב הביטחון|צילום: דובר צה"ל

"לא מנותקים מהכלכלה, אך אסור שיתרון צה"ל יישחק"

אל מול מכלול האיומים האזוריים קרא יעלון שלא לקצץ משמעותית בתקציב הביטחון. "מערכת הביטחון אינה מנותקת מהצרכים הכלכליים והחברתיים ועליה לתת כתף למענה לגירעון התקציבי שנוצר בשנה האחרונה", הצהיר, "אך מחובתנו גם לזכור שהיתרון האיכותי שלה אסור שיישחק, שכן ואנו עלולים למצוא עצמנו בעימותים צבאיים על גבולותינו, הרחק מהם ובתוכם".

יעלון התייחס גם לאפשרות לשלום. "מדינת ישראל מוכנה להיכנס כבר מחר למשא ומתן ישיר ללא תנאים מוקדמים עם שכנינו הפלסטינים, כדי לנסות ולהוביל לפיוס היסטורי ולהסכם קבע שמשמעותו, מבחינתנו, הכרה במדינת ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי, סוף הסכסוך וקץ התביעות ומתן מענה לצרכינו הביטחוניים", אמר.

יחד עם זאת הביע הסתייגות מנכונותו של הצד הפלסטיני לשלום. "למרבה הצער, לא ניכר כי הנהגת הרשות הפלסטינית חותרת באמת ובתמים לסיום הסכסוך", אמר. לדבריו, הכלל הבסיסי של חינוך לתרבות של שלום בקרב הדור הצעיר הפלסטיני אינו ניכר במערכת הלימוד הפלסטינית. "אנו, בכל מקרה, נמשיך להפוך כל אבן כדי לנסות לסיים את הסכסוך, אך אם ניכנס לתהליך מדיני עלינו לעשות זאת בעיניים פקוחות", הבהיר.

"החרדים מבינים שמה שהיה לא יכול להיות עוד"

הוא התייחס גם לסוגיות מבית והתמקד בנושא הבוער של השיוויון בנטל. "זהו פצע מדמם בחברה הישראלית", אמר, "בטוחני כי בתוך שנים לא רבות ייגדל באופן משמעותי שיעור הנושאים בנטל השירות מקרב הציבור החרדי". יעלון ציין כי התהליך יכול להיעשות רק דרך הידברות ושכנוע אחרת נידון לכישלון.

חוק השוויון בנטל אושר בממשלה (צילום: רויטרס)
הקרב על גיוס החרדים|צילום: רויטרס

"בקרב הציבור החרדי קיימת ההבנה שמה שהיה לא יכול להיות עוד, ואפשר לראות סימנים ברורים לכך כבר עתה, בהשתלבותם של חרדים הן בצה"ל והן בשוק העבודה. המגמה רק תלך ותגבר".

במקביל, מסתמן כי סגן הרמטכ"ל לשעבר, האלוף במילואים דן הראל, שייסע בקרוב לנסיעה קצרה לארצות הברית ימונה לתפקיד מנכ"ל משרד הביטחון עם שובו ארצה. במקביל, ההערכות במערכת הביטחון הן שהרמטכ"ל רב-אלוף בני גנץ ימשיך לשנה נוספת, רביעית במספר, בתפקידו.