בממשלה ובמערכת הביטחון מתכוונים לטפל בקשיחות רבה במה שקיבל כבר את הכינוי "טרור יהודי" - גל ההתפרעויות האחרון מצד מתנחלים ביהודה ושומרון.
בדיון חירום שכונס היום בראשות ראש הממשלה נתניהו ובהשתתפות השרים ברק, אהרונוביץ', נאמן, הרמטכ"ל גנץ, המפכ"ל דנינו והיועץ המשפטי לממשלה, עלתה הצעה להכריז על המתפרעים מיהודה ושומרון כעל חברי "ארגון טרור". על פי החוק, הממשלה רשאית להכריז על חבר בני אדם הנוקטים באלימות שעלולה לגרום מוות או חבלה - כארגון טרור. המהלך יאפשר לבצע צווי הרחקה של פעילי ימין מהשטח.
בנוסף, שר המשפטים נאמן התבקש לפנות לנשיאת העליון דורית ביניש ולבקש ממנה להחמיר את העונשים לאנשי הימין. נכון להיום תלויים ועומדים 22 כתבי אישום נגד פעילי ימין המוגדרים כ"חברי ארגון פשיעה". הגדרה שלהם כ"ארגון טרור" תאפשר העלאה של רף העונשים שייגזרו עליהם.
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, התייחס להתפתחויות הערב בכנס השנתי של המכללה לביטחון לאומי בבנייני האומה שבירושלים. "תקיפת חיילי וקציני צה"ל על ידי אזרחי ישראל היא שבירת כלים", אמר ראש הממשלה בפתח דבריו - והוסיף: "אני מתכוון להילחם בתופעה הזו בחורמה ובכל העוצמה שעומדת לרשותי. אנו נרחיק מהשטח את הפורעים, נאחד צוותי חקירה של צה"ל, השב"כ ומשטרת ישראל - ונמגר את הפגע הרע הזה".
על הישיבה שקיים בנושא עם צמרת מערכת הביטחון אמר נתניהו: "הנחיתי להגיש עוד השבוע תכנית לטיפול ביד קשה בפורענות הזאת. אני מאמין שצריך לעצור דברים רעים כשהם קטנים. הדבר הזה קטן ואנחנו נעצור אותו עכשיו".
50 אנשי ימין יורחקו מיהודה ושומרון
נכון להיום, ישנם 13 אנשי ימין קיצוני שמורחקים מיהודה ושומרון, אולם בשב"כ, בצה"ל ובמשטרה רוצים להעלות את מספר המורחקים לחמישים בני אדם - ובכלל כל מובילי "נוער הגבעות" והקיצוניים בין המתנחלים.
נשאלת השאלה: אם יודעים מיהם הפורעים, מדוע לא מטפלים בהם על פי חוק? התשובה לכך היא שקשה מאד להשיג ראיות ולהביא להרשעה בבית משפט. גם בחטיבה היהודית בשב"כ וגם במחוז ש"י במשטרה יודעים היטב בדיוק מיהם הפורעים והטרוריסטים היהודים. זו לא תופעה חדשה, היא בת שנת דור, שלא לומר כמעט דורותיים.
הפורעים הללו מרגישים רוח גבית, יש להם שדולה פוליטית ולובי פוליטי מן החזקים בישראל, וחלק מהם מרגישים "שותפים טבעיים" לשלטון ולכן מרשים לעצמם להתעמר באוכלוסייה הפלסטינית, להסתנן לשטח ירדני וגם לתקוף באלימות רבה את מח"ט אפרים.
"30 שנה בצבא לא ראיתי שנאה כזאת לחיילים"
מוקדם יותר היום תקף בחריפות אלוף פיקוד המרכז, אבי מזרחי, את האחראים להתפרעות בחטמ"ר אפרים ולתקיפת מפקד החטיבה שנפצע בראשו. במסיבת עיתונאים מיוחדת שכינס סיפר מזרחי: "לפנות בוקר היה אירוע חמור מאוד. יהודים-ישראלים התפרעו על כביש 55 ופגעו בכלי רכב שעברו, כולל אלה של צה"ל ושל מפקדים". את מסיבת העיתונאים העברנו בשידור חי בחדשות 2 באינטרנט.
בתום דבריו של אלוף פיקוד המרכז התכנסו מחוץ לשער החטיבה כ-100 מתנחלים להפגנת מחאה כנגד ההתפרעות נגד צה"ל. "אנחנו בעד צה"ל, נגד פינוי יישובים", נכתב בשלטים שהניפו המפגינים, וגם "גם אני רוצה להיות חייל שלא מפנה יישובים".
האלוף מזרחי סיפר כי "30-50 בני נוער הגיעו לתחנת הדלק בקדומים כשכוחות החטיבה פרוסים בשטח מתוך כוונה להגן. הם התפרצו למחנה, יידו בקבוקי צבע ופינצ'רו שני כיל רכב. האירוע חמור מאוד מבחינתנו ונעשה מה שצריך כדי לתפוס את המבצעים ולהביא אותם לבתי המשפט".
האלוף מזרחי הדגיש כי "האירוע הזה היה מתוכנן ולא ספורדי או פתאומי. הוא בא על רקע הוראת הממשלה לצבא לפנות מאחזים עד לסוף השנה, בהתאם להתחייבות הממשלה לבג"ץ. מכיוון שעברתי בשטח, ראיתי בעצמי את הפורעים זורקים אבנים ומקללים את החיילים והמפקדים. הזדעזעתי. שנאה כזו של יהודים כלפי חיילים כמו שראיתי לא ראיתי ב-30 שנות שירותי".
מזרחי הזהיר כי "כולנו כמדינה נתעשת ולא נידרדר לאירועים חמורים כאלה. אני לא פוסל את זה שאתמול היינו עלולים להגיע לאלימות חמורה יותר. צה"ל מגן על התושבים בכל מקום ובעיקר ביהודה ושומרון, אבל אנחנו לא צריכים להגן על מחנות צה"ל מפני פורעים יהודים".
לדברי אלוף פיקוד המרכז, התמודדות עם אירועים מסוג זה פוגעות ביכולת הצבא לשמור על הביטחון. "החיילים מוסתים ממשימות ההגנה על תושבי יהודה ושומרון וישראל", אמר מזרחי - ומתח ביקורת באומרו: "עד עתה לא שמעתי גיניוים חריפים מספיק ממנהיגי הציונות הדתית על האירוע. אני עדיין מצפה לשמוע את זה. לא שזה יקל, אבל אולי זה יימנע את האירועים הבאים".
את מראות השנאה תיאר מזרחי ואמר כי בעתיד, עשוי הצבא להחמיר את יחסו כלפי הפורעים. "הקצינים גילו איפוק רב. סמח"ט החטיבה קיבל אבן בראש מטווח אפס וקראו לו נאצי. הוא נכד לניצולת שואה", סיפר - והדגיש: "נמשיך לקיים את הוראות הממשלה, נאכוף את החוק על אפם וחמתם של אלה. אם החוק יאמר לנו לפנות את חוות גלעד, נפנה אותה".
בהכנת הידיעה השתתפו עזרי עמרם, יוסי זילברמן, רוני דניאל, ניר דבורי ואוהד חמו