תחילת נסיגת כוחות צה"ל מרצועת עזה, לקראת מה שנראה כמו תום מבצע "צוק איתן", מתקבלת בתחושות מעורבות בקרב תושבי עוטף עזה. רבים מתושבי היישובים הסמוכים לגבול עזבו את בתיהם בשבועות האחרונים, לאחר שנחשף מלוא סדר הגודל של איום המנהרות, וכעת מתלבטים רבים האם לשוב.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"קשה להתנבא אם תושבים יחזרו לקיבוץ אחרי המבצע", אמר לחדשות 2 Online אשי, מוותיקי קיבוץ ניר עוז. "חלק גדול מחברי הקיבוץ נשארו פה ואני שומע מרובם על החששות הכבדים מאיום המנהרות. יש תחושה של אי ודאות וחרדה. זה מביא אנשים לחשוב פעמיים לפני שהם אורזים את המזוודות וחוזרים לקיבוץ".
לדברי אשי, גם לאחר נסיגת הכוחות מהרצועה, על צה"ל יהיה להיערך מחדש בעוטף עזה ולתגבר את כוחותיו, על מנת לאפשר לתושבים לחוש ביטחון. "אנחנו סומכים על צה"ל ומקווים שיידעו להיערך בהתאם ולא לחזור על שגיאות העבר", אמר.
"הילדים לא יכולים לחזור"
"אני מאוד חצויה", אומרת תמי הלוי, תושבת נחל עוז. "יותר מדי חיילים נהרגו ומהבחינה הזו אני מעדיפה שזה ייפסק, אבל מצד שני הצבע האדום האחרון היה בארבע בבוקר והוא לא יישאר האחרון".
"המנהרה האחרונה עם האופנועים הייתה כאן באזור והשאלה הנשאלת היא מתי נוכל להחזיר את המשפחות עם הילדים", הוסיפה תמי. "יש 15 אלף תושבי האזור שנמצאים מחוץ לבתים ואף אחד לא מסייע להם. אני חוזרת הביתה בעוד שעה אבל הילדים והנכדים שלי לא יכולים לחזור. אנחנו לא יודעים מה יהיה בצהריים. אנחנו צריכים להבין קצת יותר את המשמעות של מה שצה"ל יעשה עכשיו, כדי שהמנהרה הבאה לא תצוץ לי בסלון".
חגי בן שדה, תושב שדרות שעובד במחלבה בקיבוץ סעד, קורא גם הוא לצה"ל לוודא כי תושבי האזור יוכלו לחוש ביטחון לשוב לשגרת חייהם. "אני לא חושב שכל המטרות הושגו. המנהרות והמשגרים משבשים לנו את השגרה", הוא אומר. "אני סומך על הצבא שיקבל את ההחלטות הנכונות, בין אם מהאוויר, מהיבשה ומאיפה שרק רוצים - העיקר שזה ייעשה".
תושבים רבים בעוטף עזה הביעו חשש כי קליטת תושבים חדשים באזור תיבלם, דבר שעשוי לפגוע בפיתוח היישובים. "אנחנו דורשים שלא יהיה טפטוף ירי ללא תגובה של צה"ל, אמר עופר, תושב קיבוץ ניר עם. "על הממשלה לפתור לחלוטין את בעיית המנהרות". עופר מוסיף כי על מנת שתושבים ירצו לשוב לבתיהם ודיירים חדשים יגיעו ליישובי העוטף, על הממשלה לחזק את היישובים הללו מבחינה תקציבית וביטחונית.