טנק הידרדר בלי שליטה לאורך מאות מטרים (צילום: חדשות)
בעקבות החשיכה, טנק הדרדר באזור|צילום: חדשות

חקירת שמונה בני העדה הבדואית שהואשמו בייבוא סמים בגבול מצרים וגם בריגול לאחר שניתקו את מצלמות האבטחה בגדר, חשפה את שיטות החקירה השנויות במחלוקת של השב"כ שכללו שימוש בשייחים בכירים מהמגזר, שחלקם בעלי עבר פלילי, כדי לדובב את הנאשמים, איומים והפעלת לחצים על המשפחות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בדיון לגילוי הראויות שנערך בבית המשפט העליון לבקשת עורכי הדין של הנאשמים אייל הדר ושלום פינייה, נחשפו דרכי הפעולה של חוקרי השב"כ. החוקרים השתמשו בשייחים הבכירים כדי לדובב את החשודים ולמסור להם הודעות אחרי שנעצרו.

השייחים הבטיחו לחשודים שיסייעו להם בדרכים שונות, בזמן שבאותה העת הם לא הורשו להיפגש עם עורכי דינם בגלל שמדובר בעבירות ביטחוניות. עוד עלה שההסגרה של החשודים לידי השב"כ בוצעה על ידי עוד אחד ממנהיגי המגזר שהבטיח להם עזרה.

עו
עו"ד אייל הדר|צילום: יחצ, חדשות

במהלך הדיון התברר שאנשי השב"כ קיימו פגישות עם מנהיגי הכפר אליו שייכים הנאשמים ובמהלכם הבהירו לתושבים שאם הם לא יעזרו - יינקטו פעולות ענישה נגדם.

השייחים, בהנחיית השב"כ, הפעילו לחצים על המשפחות ואיימו שהם לא יסיעו כל הכפר ייפגע. נוסף על כך, בשב"כ הבטיחו לעזור ולבטל את הקנסות וצווי הריסה שהוצאו לבתים שנבנו בצורה לא חוקית בתמורה לעזרה בהגרת החשודים.

עו
עו"ד שלום פיניה|צילום: יחצ, חדשות

"עסקינן בעבירה פלילית שעיקרה ייבוא סם ממצרים", נמסר מעורכי הדין של הנאשמים אייל הדר ושלום פינייה. "משיקולים שונים שאינם מן העניין מייחסת המדינה למעורבי הפרשה עבירה ביטחונית של ריגול ואף חקרה את הפרשה באמצעות שב"כ. השימוש בסמכויות שב"כ השמורות לעבירות ביטחון נדמה כתלוש ממציאותו של תיק זה ומהווה לטעמנו שימוש בלתי סביר בסמכות".

השמונה הואשמו בחודש מאי האחרון בייבוא סמים בגבול מצרים והברחת יותר מ-200 ק"ג חשיש. האישום בגין ריגול הגיע בעקבות כך שהם השיגו מידע מתוך הצבא על החיבורים והמיקומים של המצלמות שעלולות לסכן את הפעילות שלהם. הם ניתקו את המצלמות ואמצעי האבטחה באמצעות מידע זה, מה שגרם לחשיכה שהובילה להדרדרות של טנק צה"ל שבעקבותיה נהרג חייל צה"ל אליהו דרורי.

מהשב"כ נמסר בתגובה: "נגד הנאשמים מתנהל הליך פלילי בגין ביצוע עבירות ביטחון חמורות ביותר. מטרת החשודים היתה לגרום חבלה חמורה ומכוונת לתשתיות ביטחוניות על גבול מצרים.
מטבע הדברים, לא ניתן לפרט מעבר לאמור בהחלטת בית המשפט העליון הנזכרת בכתבה, הדוחה את עתירת הנאשמים לקבלת חומרי חקירה. חקירות השב"כ מבוצעות על פי חוק ותכליתן שמירה על בטחון מדינת ישראל מפני איומי טרור וחבלה".