מערכת "מעיל רוח" של חברת רפאל, שנועדה להגן על טנקים מפני טילי נ"ט, השלימה סדרת ניסויים חדשים בדרום הארץ - כך הותר היום (שלישי) לפרסום. גורם בכיר ברפאל סיפר לחדשות כי המערכת נוסתה נגד הטילים המתקדמים ביותר – RPG-29. כמו כן המערכת נוסתה בסביבה בה פעלו חיילי חי"ר. בעקבות השלמת הניסויים, המערכת תותקן גם על נגמ"שים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

המערכת מבית רפאל תותקן ותודגם על נגמ"ש ה"סטרייקר" האמריקני, לבקשת צבא ארה"ב, כבר בתחילת 2019. הניסויים בדרום הארץ בוצעו במערכת "מעיל רוח" על גבי נגמ"ש ה"בראדלי", והמערכת יירטה מעל ל-300 טילים ורקטות מסוגים שונים. "מעיל רוח" רשמה הצלחה מבצעית מרשימה של למעלה מ 95%, לפי רפאל: בחברה מגדירים את הניסויים כ"הצלחה חסרת תקדים של המערכת".

השלמת הניסויים מאפשרת להתקין את מערכת ההגנה הזו גם על נגמ"שים כמו הנמ"ר והאיתן של צה"ל. מדובר בתוצאה קריטית שתאפשר הגנה על הנגמ"שים. העובדה שהניסוי בוצע בסביבה שבה פועלים חיילי חי"ר תאפשר הגנה על הכוחות הפועלים: בחברת רפאל מוודאים שמערכת "מעיל הרוח" תהפוך למבצעית מבלי לפגוע בחי"ר.

הגורם הבכיר ברפאל עדכן שבניסויים האלה השתתפו גם בכירים מצבא היבשה האמריקני (ה"ארמי"), שזקוקים באופן דחוף למיגון לנגמ"שי ה"ברדלי" וה"סטרייקר" שלהם: הגורם הסביר כי האמריקנים צריכים להכריע אם זו המערכת שהם מצטיידים בה.

משקל המערכת הופחת ב-40% (צילום: רפאל, חדשות)
משקל המערכת הופחת ב-40%|צילום: רפאל, חדשות

"המערכת שינתה את פני לוחמת היבשה בצה"ל"

מערכת המיגון שנוסתה, "מעיל-רוח קלה", מתאימה לרק"מ קל. מדובר למעשה באבולוציה של המערכת לטנקים, עם תצורה מופחתת משקל ונפח. סדרת הניסויים התקיימה בחודשיים האחרונים בשדה ניסויים בדרום הארץ, על גבי נגמ"ש ה"בראדלי" שנמצא בשימוש צבא היבשה של ארה"ב.

הניסויים התקיימו בנוכחות של כ-120 מקבלי החלטות ומומחים טכניים מארה"ב, ולמעלה מ-10 מדינות מובילות, ביניהן מדינות מפתח בנאט"ו - כך לפי הודעת החברה. המערכת החדשה מוצגת השבוע לראשונה ב-AUSA - התערוכה הביטחונית הגדולה בארה"ב.

ברפאל הדגישו כי מערכת "מעיל רוח" עברה בשנים האחרונות הפחתה משמעותית של כ-40% במשקלה ונפחה, לצורך התאמתה גם לרכבים קרביים משוריינים קטנים ובעלי משקל קל יותר מטנקים. "מעיל –רוח" מותקנת כיום על מאות פלטפורמות לחימה קרקעיות בצה"ל, לרבות טנקי מרכבה סימן 3 ו-4, וכן גם על גבי נגמ"שי נמ"ר. חברת רפאל זכתה בחוזה אספקה שלישי ל"מעיל-רוח", שיאפשר הגנה למעלה מ-1,000 פלטפורמות בצה"ל.

מערכת
מערכת "מעיל רוח" על טנק אמריקני|צילום: רפאל, חדשות

משה אלעזר, סמנכ"ל בכיר וראש חטיבת יבשה וים ברפאל, אמר היום: "מערכת 'מעיל רוח' שינתה את פני לוחמת היבשה בצה"ל, ונבחרה לשרת גם את צבא ארה"ב. מדובר במערכת אשר מעצימה את יכולות השרידות והתמרון לכוחות בשדה הקרב. כלל הלקוחות שצפו בניסוי התרשמו מאוד מבשלות המערכת, מיכולות היירוט שלה כנגד מגוון רחב של איומים, ומאחוזי ההצלחה הגבוהים שהושגו בתרחישי ניסוי  מורכבים ביותר. בתרחישים אלו גם נבדקו ונשללו, הסיכונים לפגיעה בחיילי חי"ר הנמצאים בקרבת הכלי המוגן".

הסמנכ"ל הוסיף: "לצבא ארה"ב שנמצא בתהליך הצטיידות ב'מעיל רוח' לטנקים שלו, יהיה נכון להצטייד במערכת הקלה לנגמ"שי הקרב. גרסאות התוכנה של שתי המערכות זהות, כמו גם רכיבים משותפים רבים המביאים לקומונליות ולחיסכון ניכר בעלויות.  במהלך מזורז, הוזמנו אנשי רפאל על ידי צבא ארה"ב להדגים את יכולות המערכת הקלה על-גבי נגמ"ש הסטרייקר האמריקאי (נגמ"ש קל 8X8) כבר בתחילת 2019". 

אלתא מערכות תספק את מערכת המכ"מ WindGuard ELM-2133 למערכת ההגנה "מעיל רוח" של צבא ארה"ב. אלתא מערכות, חברת בת של התעשייה האווירית לישראל, זכתה בחוזה של לאונרדו לספק לצבא ארה"ב את מערכת המכ"מ . המכ"מ יסופק כחלק ממערכת Trophy שמפתחת רפאל עבור טנקי אברמס, שהם טנקי המערכה העיקריים של צבא ארה"ב.

נגמ
נגמ"ש עם מעיל רוח. ארכיון|צילום: מנהלת תכנית המרכבה במשרד הביטחון, חדשות

"הגנה מוכחת לטנקים מפני טילים"

ברפאל הדגישו כי מערכת "מעיל-רוח" היא מערכת ההגנה האקטיבית לרק"ם היחידה בעולם שהוכחה מבצעית - שכבר הצילה חיים בשדה הקרב: "המערכת מספקת הגנה מוכחת כנגד טילי נ"ט ומגוון רחב של איומים נוספים. המערכת מורכבת מחיישנים המגלים ומסווגים את האיום ואת מיקומו, ומשגרת אמצעי-נגד ליירוט האיום".

היירוט המבצעי הראשון בוצע במרס 2011 ומאז המערכת הופעלה בשדה הקרב, גם במבצע "צוק איתן", והותאמה לרכבי קרב נוספים.  לפני כארבעה חודשים חברת "רפאל" ו-DRS Leonardo הודיעו על עסקה שנחתמה עם צבא ארצות הברית, במסגרתה תסופק מערכת ההגנה לטנקים "מעיל רוח" בהיקף של 193 מיליון דולר. מערכת ההגנה האקטיבית צפויה להיות מותקנת על גבי טנקי ה"אברהמס" האמריקנים, כדי לתמוך בדרישות מבצעיות מיידיות.