בלוני התבערה וההפגנות בגבול עזה כבר הפכו לשגרה, אולם נראה שכעת עזה קרובה מתמיד להסלמה משמעותית מלשגרה רגועה – ולכולם ברור שהמצב על סף פיצוץ. במחנה זיקים כבר עובדים על המכשול הקרקעי אותו מזיזים לפי הערכות המצב. לדברי סא"ל עמרי, מג"ד רותם בגבעתי, מפרי הסדר "מגיעים לכיוון הגדר, זורקים אבנים ועשרות מטענים בחסות ילדים ונשים ששולחים אותם לחזית. זה שימוש ציני בחיים של אנשים".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
ביום-יום הכלי המרכזי הוא ירי צלפים. "הירי הוא אך ורק לעבר מסיתים מרכזיים, אלה שמגיעים לכיוון הגדר וקוראים לאנשים שמגיעים", מתחייב סא"ל עמרי. "הם זורקים בעצמם מטענים ובקבוקי תבערה ומיידים אבנים. יורים עליהם לקרסול בלבד, וכל ירי מאושר על ידי חטיבה, יורים על אדם ספציפי". במקביל, בפינה הצפון-מערבית של המחנה מוקם המכשול הימי, אחרי שחמאס אימץ גם את הים כנתיב חדירה - היחידה המיוחדת לנושא שהוקמה פעלה כבר במבצע "צוק איתן".
במרחק שבעה קילומטרים בלבד ממוקם מחסום ארז. הדרך רצופה בטנקים ועמדות תצפית. "כמעט כל יום יש לנו אירוע כזה או אחר על הגדר", מספר סא"ל עמרי. "אנחנו עוקבים אחרי כל אדם ואדם שעומד מהצד השני, יום-יום, שעה-שעה. אם וכאשר נידרש להיכנס אל מול האויב, נגיע לקצה החץ ונעשה מה שצריך, בזמן שצריך ואיך שצריך. אין לי ספק".
בינתיים, דחפורים ומקדחים בונים את הקיר התת-קרקעי – מכשול שיהיה מלא בחיישנים שיאותתו אם מישהו בעומק האדמה ינסה לשבור או לעבור דרכו. כשיושלם הפרויקט הוא צפוי לשים סוף לאיום המנהרות, וכבר כעת יש לו לא מעט הצלחות.
הגזרה הפעילה ביותר מבחינת ההפגנות, הבלונים וניסיונות החבלה בגדר המערכת היא גזרת כיסופים. "באים לכאן 5,000-7,000 איש בהפרות הסדר, לפעמים גם יותר – מגיעים ומתפזרים לאורך כל המרחב", אומר סא"ל אלי, מג"ד צבר בגבעתי. המרחב מנוקד בכתמים שחורים, עדות למוקדי בערה שיוצרים המפגינים כדי ליצור מסכי עשן שיקשה על חיילי צה"ל.
מה שמייחד את הגזרה של גדוד שקד הוא מסוף הסחורות בכרם שלום – נקודה רגישה במיוחד. "אנחנו אחראים על האבטחה החיצונית מול הרצועה של מעבר כרם שלום, צינור החיים הכי משמעותי שקיים כיום לרצועה", מסביר סא"ל חיים, מג"ד שקד בגבעתי. "היו פה מספר ניסיונות להשחית את המעבר, ופגיעה משמעותית בחלקים של המסוע מהצד השני".
לחודש הזה מתרכזים כמה תהליכי הקצנה: המצב הכלכלי קשה, ואירן מעבירה מדי שנה 100 מיליון דולרים לעזה – כספים שלא משמשים למטרות כמו בניית מפעל לטיהור מים, למשל. החודש הקרוב יקבע לאן הולכים: לרגיעה זמנית, או להסלמה ופעולה צבאית רחבה ואלימה – פעולה שכבר מתורגלת. אין אחד מבין המג"דים שמפקפק במוכנות של צה"ל לפעולה כזו: "אין שאלה, אנחנו מוכנים".