הניסוי הביטחוני החשוב נעצר: הותר לפרסום כי הבוקר (שני) בוטל - ממש ברגע האחרון - ניסוי יירוט של מערכת "חץ 3", שמיועדת ליירט טילים בליסטיים מחוץ לאטמוספירה. הניסוי תוכנן להיערך הבוקר, אך הוחלט לעצור את הניסוי לאחר שטיל המטרה ששוגר לא עמד בתנאי הבטיחות של הניסוי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הבוקר תוכנן להיערך ניסוי כחלק מתכנית הניסויים במערכות ההגנה הרב-שכבתית: ה"חץ 3" מהווה שכבת הגנה עליונה למדינת ישראל. הניסוי נעצר בשלב מוקדם משיקולי בטיחות: מהנדסי הניסוי הכריזו עליו כעל "NO TEST". במשרד הביטחון הדגישו כי "הנתונים נאספים בשעות אלה ומנותחים בידי מהנדסי הניסוי".

הניסוי שתוכנן נועד לבחון את יכולתה של המערכת להתמודד עם הטילים העתידניים אותה מפתחת אירן. הטילים המפותחים צפויים להיות בעלי ראשי קרב מתפצלים בחלל בנוסף להגדלת הדיוק והטווח שלהם.

שיגור טיל המטרה, הבוקר (צילום: אלירן חייט, החדשות)
שיגור טיל המטרה, הבוקר|צילום: אלירן חייט, החדשות

"המטרה לא התנהגה כפי שרצינו"

משה פתאל, ראש מנהלת חומה במשרד הביטחון, הסביר לחדשות 2: "תכננו לבצע ניסוי יירוט במערכת חץ 3 שהיה אמור לדמות יירוט גבוה מאוד של טילים בליסטיים מחוץ לאטמוספירה".

"במהלך ניסויים כאלה הבטיחות היא מעל הכל, ולכן הניסוי נעצר בשלב מוקדם מכיווון שטיל המטרה שמדמה טיל בליסטי לא עמד בתנאי הניסוי שנקבעו מראש", הוסיף. טיל המטרה ששוגר ולא עמד בתנאים נקרא "אנקור כסוף", והוא מתוצרת רפאל.

בצל המתיחות בצפון: ניסוי בטיל חץ (צילום: משרד הביטחון, חדשות)
כך נראה בעבר ניסוי "חץ 3"|צילום: משרד הביטחון, חדשות

"מדובר בנוהל רגיל בניסויים"

פתאל הדגיש כי לא בוצע כלל שיגור של מערכת חץ 3, בשל ההחלטה על עצירת התרגיל. לדבריו, "טיל המטרה לא התנהג כמתוכנן, לא טס במקום המיועד לו וזהו נוהל רגיל בניסויים. המטרה מבוקרת לאורך כל הזמן ועכשיו המהנדסים בודקים מה בדיקו קרה כדי שנוכל להיערך לניסוי המשך".

לדברי ראש מנהלת חומה, אם הניסוי היה יוצא לדרך הייתה יכולה להיגרם סכנה לתעופה האזרחית: "מכיוון שלא התאפשר לנו לבצע יירוט של המטרה בגובה רב, פגיעה או פיצוץ של המטרה יכול לייצר 'גשם של רסיסים' שיכול לסכן תעבורה אזרחית במרחב של השיגור". פתאל הדגיש כי "אין השלכה של אי ביצוע הניסוי על מערכת חץ 3 שכבר נמצאת בפעילות של חיל האוויר".

בועז לוי, סמנכ"ל התעשייה האווירית, הוסיף: "הבוקר נערכנו לניסוי מערכת חץ 3. מיד עם שיגור המטרה הבנו שהמטרה לא מתנהגת כמו שרצינו בגלל ענייני בטיחות. מיירט החץ כלל לא נכנס לפעולה והמערכת כלל לא באה לידי ביטוי. עצרנו את התהליך בשלב מוקדם, מדובר ב no test קלאסי". לוי הוסיף כי בתעשייה האווירית "לומדים את מה שקרה ברגעים אלו ומיד כשנלמד נמשיך בתהליך ביצוע הניסוי. לא מדובר במשהו חריג אלא בנוהל רגיל בתהליכי ניסוי".

טיל חץ 3, ארכיון (צילום: דוברות משרד הבטחון)
טיל חץ 3, ארכיון|צילום: דוברות משרד הבטחון

המערכת מפותחת במשותף על ידי ישראל וארה"ב, בניהול מנהלת 'חומה' במפא"ת ומנהלת ההגנה מפני טילים במשרד ההגנה האמריקני (MDA). הקבלן הראשי לפיתוח המערכת הינה התעשייה האווירית/מפעל מל"מ, בשיתוף עם חברת בואינג האמריקנית, אלתא, אלביט מערכות, תעש מערכות ורפאל.

מערכת "חץ 3" מסוגלת ליירט טילים בחלל מאות קילומטרים מחוץ לאטמוספירה. על פי פרסומים זרים, מלבד יכולת היירוט של חץ 3, המערכת מסוגלת אף ליירט לווינים - ובכך ישראל מבססת עצמה במועדון מצומצם ביותר של מדינות בעלות יכולת כזו.

ייחודיותו של חץ 3 טמונה בכך שהוא אינו מיירט רגיל והוא למעשה היחיד מסוגו בעולם בכך שאין בו חומר נפץ. בחץ 3 האנרגיה הקינטית במפגש עם המטרה גדולה מספיק להשמדתה ללא צורך בחומר נפץ. זאת בניגוד לחץ 2, בו יש ראש קרב שאמור להתפוצץ כשהוא מתקרב למטרה.

בחודש ינואר 2017 נמסרה הסוללה הראשונה למערך ההגנה האווירית. חץ 3, שפותח במפעל מל"מ של התעשייה האווירית, הוא השכבה הרביעית במערך ההגנה יחד עם חץ 2, שרביט קסמים וכיפת ברזל. בכך השכבות הללו משלימות את עצמן ומגבות זו את זו כשהן יוצרות הגנה מטילים בליסטיים, רקטות מכל הסוגים וטילי שיוט. ב-8 השנים האחרונות מסרה ארה"ב לישראל 5.5 מיליארד שקלים לטובת המיזמים המשותפים.