אחרי שנחשפה אתמול (שלישי) במהדורה המרכזית מפת החלוקה של סוריה עליה הסכימו נשיאי ארה"ב ורוסיה שתאפשר התבססות אירנית סמוך לגבול ישראל, שר הביטחון אביגדור ליברמן מבהיר כי צה"ל ערוך ומוכן לכל תרחיש. "לא נאפשר להפוך את כל סוריה למוצב קדמי כנגד מדינת ישראל", אמר.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בתום סיור בן יומיים שערך בגבול הצפון יחד עם הרמטכ"ל רב-אלוף גדי איזנקוט ובכירים נוספים בצה"ל, במהלכה קיבל סקירה על מוכנות הכוחות, הבהיר ליברמן כי צה"ל שומר על חופש פעולה מוחלט. "לא נאפשר התבססות שיעית והתבססות איראנית בסוריה", ציין. "מי שלא הבין את זה, כדאי שיבין".

נתניהו (ארכיון) (צילום: Alex Kolomoisky \ פלאש 90, חדשות)
"נמשיך לפעול בסוריה". נתניהו|צילום: Alex Kolomoisky \ פלאש 90, חדשות

הצהרתו של ליברמן מהדהדת את דבריו של ראש הממשלה בנימין נתניהו מאתמול, שאמר כי הבהיר ארה"ב ורוסיה שישראל תמשיך לפעול בסוריה בהתאם לצרכי הביטחון שלה, חרף ניסיונות שתי המעצמות לכונן הפסקת אש במדינה. "אנחנו שומרים על הגבולות שלנו, על המדינה שלנו ונמשיך לעשות זאת", אמר נתניהו.

"אנחנו עושים את זה בשילוב נכון של תקיפות ואחריות", הדגיש והוסיף כי "הבהרתי לידידינו קודם כל בוושינגטון וגם לידידינו במוסקבה, שישראל תפעל בסוריה, כולל בדרום סוריה, לפי הבנתנו ולפי צרכי הביטחון שלנו. זה מה שקורה וזה מה שימשיך לקרות".

חשיפה: כך תיראה חלוקתה של סוריה

אמש (שלישי) נחשפה לראשונה במהדורה המרכזית "מפת אזורי החיץ" שמגדירה בפועל אילו כוחות יורשו לפעול בסוריה ומהיכן - ומעוררת דאגה רבה בירושלים. המפה, שהגיעה לידי חדשות 2, כתובה באנגלית וברוסית והיא משרטטת את פריסת הכוחות המלאה בסוריה לאחר שש שנות מלחמת האזרחים העקובה מדם. היא מחלקת את המדינה למספר אזורים, המוגדרים על פי הכוח שנמצא בהם ושולט עליהם.

לפי ההסכמות אליהן הגיעו המעצמות ואושרו בידי שני מנהיגיהן, אזורי החיץ המסומנים בצבע לבן במפה יהיו מרוחקים 5 ק"מ בלבד מהגבול עם ישראל. על פי ההסכם, באותם אזורים "תימנע נוכחות של כוחות זרים בעתיד", אך מלבד אמירה עמומה זו אין הגדרה מפורשת של הכוחות שיורשו להימצא באותם שטחים ועל מי ייאסר לחלוטין לשהות שם.

חלוקתה של סוריה כפי שנחשפה בחדשות 2
מפת חלוקת סוריה|צילום:

עוד הוסכם כי המורדים יישארו באזורים המסומנים בצבע אפור הממוקמים אחרי אזורי החיץ, אך עדיין סמוכים יחסית לגבול עם ישראל, בצדה הסורי של רמת הגולן. המשמעות היא שאירן וחיזבאללה יוכלו להתבסס, באישור המעצמות, במרחק של 7-8 ק"מ מהגבול עם ישראל, זאת לאחר שנדחקו אל מחוץ לאזורים שנמצאים בשליטת המורדים.

על אף שבהסכם צוין בפירוש כי הצבא הפורמלי היחיד שיישאר על אדמת סוריה הוא צבא הסורי - שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב התיר אתמול בפירוש גם לכוחות אחרים להישאר. לדבריו, מוסקבה מעולם לא הבטיחה נסיגה של הכוחות הפרו-אירניים במסגרת ההסכמים שגובשו.

בתגובה לדברים, גורם בלשכת ראש הממשלה מסר כי "כבר אתמול אמר ראש הממשלה נתניהו שישראל הבהירה גם לידידינו במוסקבה את עמדתה, גם רה"מ נתניהו אמר זאת לנשיא פוטין. ישראל תמשיך לדאוג לאינטרסים הביטחוניים שלה בכל מקרה ובכל מצב". הדאגה הישראלית לא נובעת בעיקרה מהמרחק של המיליציות האירניות מהגבול - אלא במידת ההשפעה של טהרן ועצם ההימצאות של כוחות הפועלים מטעם משמרות המהפכה באירן במדינה סמוכה.