צוללת "דולפין", ארכיון|צילום: רויטרס, חדשות

תגובה ראשונה של הבכיר המל"ל לשעבר החשוד בשוחד: הבוקר (חמישי) הותר לפרסום כי תא"ל במיל' אבריאל בר יוסף, לשעבר סגן ראש המל"ל (המועצה לביטחון לאומי), הוא הבכיר שנחקר בחשד לקבלת שוחד בפרשת הגז הטבעי - ושמו נקשר גם בפרשת הצוללת השישית שנרכשה מגרמניה. למקורביו אמר בר יוסף: "אין כאן שום דבר, בסוף יתברר שלא נעשה שום דבר שאינו כשורה".

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

מנגד, גורם ביטחוני בכיר שהיה מעורב בעסקת הצוללות אמר בהקשר לצוללת השישית שנרכשה מגרמניה וטרם הגיעה לישראל  כי אבריאל בר יוסף "התערב התערבות יתר" במהלך הדיונים שהתנהלו בין המל"ל, הצבא ומשרד הביטחון. "זה היה חשוד בעינינו כבר אז. בשלב מסוים ממש הרחקנו אותו מהדיונים", הוסיף הגורם. "את מיקי גנור, נציג המספנה הגרמנית, הכרנו וידענו מי הוא ונזהרנו ממנו".

בידי חיל הים יש חמש צוללות והשישית צריכה להצטרף בעוד כשנה. במערכת הביטחון התקיימה שורת דיונים האם נכון לצרף צוללת שישית. חיל הים טען אז שאין לו צורך בצוללת ו"גדול עליו" תקציבית להחזיק שש צוללות.

ארכיון
אבריאל בר יוסף|צילום:

"אם היה שוחד, זה חמור ביותר"

למרות זאת, ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון דאז אהוד ברק רצו את הצוללת השישית, שיש לה יכולות אחרות ומתקדמות כמו גם לצוללת החמישית שכבר נמצאת בידי צה"ל: על פי פרסומים זרים, מדובר ב"יכולות מכה שנייה".

על כן, היכולות של אותה צוללת היו אמורות לתת מענה קריטי לדעתם למדינת ישראל. על כן סוכם אז שכאשר תגיע הצוללת השישית עם היכולות המיוחדות לישראל, הצוללת הראשונה והוותיקה בת ה-25 תיגרע מהסד"כ של חיל הים.

גורם ביטחוני בכיר אחר, שהיה מעורב בקבלת ההחלטות על הצוללות, טען מנגד כי היה צורך בצוללת שישית מתקדמת. "אם ברקע של הדבר היה שוחד, זה לא קשור לעצם ההחלטה שהייתה נכונה, אבל זה חמור ביותר. על הצוללת השישית התקיים תהליך שלם וסדור וההחלטה הייתה מקצועית - הייתה כאן הזדמנות, גם בגלל היכולות וגם בגלל המחיר שהציעו הגרמנים וזה קשור למשבר שהיה במספנות הגרמניות באותו זמן ואפשר לנו לקבל צוללת מאוד מתקדמת במחיר שלא היינו משיגים אחרת".

נתניהו ואחת הצוללות|צילום: לע"מ, חדשות

מל"ל: "לא הייתה השפעה חיצונית"

אתמול דיווח כתבנו גיא פלג כי מספר גופים פנו ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, על מנת לבדוק האם - כפי שפורסם בערוץ 10 על ידי רביב דרוקר - נתניהו פעל לכאורה בניגוד עניינים במסגרת עסקת רכישת הצוללות החדשות (מספר 7, 8 ו-9), עקב הקשר של פרקליטו עו"ד דוד שמרון לעסקה - שייצג את הצד הגרמני בעסקה. מדובר בצוללות שאמורות להגיע לישראל בעוד כעשור. 

"לא הכרתי את המעורבות של שמרון בפרשה", הוסיף הגורם הביטחוני הבכיר השני. "אבל אם הוא היה הנציג כאן יחד עם גנור, ושניהם מחוברים לראש הממשלה, זה נראה על פניו מאוד בעייתי - רק המשטרה יכולה לברר זאת".

עו"ד דוד שמרון לא רק מייצג את המספנה הגרמנית שמכרה למדינת ישראל את שלוש הצוללות במסגרת העסקה - אלא שהוא מייצג את ממשלת גרמניה‎ כולה. בתגובה לטענה זו שעומדת בבסיס התחקיר, השיב עו"ד שמרון שהוא אכן מייצג את הממשלה הגרמנית - אבל רק בענייני נדל"ן. בפרקליטות השיבו לחדשות 2 כי לאחר בחינת הפרסום, תגובש עמדה - וההמלצה תועבר ליועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט, כשהשאלה המרכזית בפרשה היא האם ראש הממשלה פעל תוך ניגוד עניינים.

דובר צה"ל ביקש להבהיר הבוקר כי מדובר על רכש עתידי, בעוד יותר מעשור, של שלוש צוללות שיחליפו צוללות שיתיישנו. "הצורך הוצג על ידי צה"ל בדיון קבינט שנערך לאחרונה, בהמשך לשיח השוטף המתקיים בדרגים השונים - ראש הממשלה, שר הביטחון, דיוני קבינט וועדות חוץ וביטחון - בנושאים מעין אלה".

מהמועצה הלאומית לביטחון לאומי נמסר אתמול בתגובה לפרסום כי רכש הצוללות מגרמניה נעשה "בתהליך מקצועי סדור, ללא שום השפעה חיצונית, ובהמלצת כל גורמי המקצוע במשרד הביטחון, צה"ל, והמל"ל, כפי שעולה ממסמכים ומדיונים רבים".