זינוק משמעותי בנתוני גיוס הנשים לקרבי (צילום: דו
זינוק משמעותי בנתוני גיוס הנשים לקרבי|צילום: דו"צ

רק חצי מהנוער בישראל נושא בנטל - כך עולה מנתוני הגיוס המעודכנים של צה"ל לשנת 2015 שפורסמו היום (חמישי). מצה"ל נמסר כי מבין בני ה-18 בקרב כלל האוכלוסיה מתגייסים רק 50%. עוד עולה מהנתונים כי חל זינוק בגיוס הנשים לשירות קרבי לצד צניחה בגיוס בני הנוער הבדואים. בצה"ל הדגישו כי על פי התכניות, משך השירות לגברים יקוצר ל-30 חודשים (שנתיים וחצי) כבר בשנת 2020.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

כמו כן נחשף דירוג הערים המובילות בגיוס: בנתוני הגברים, שנכונים למחזור הגיוס של 2012 שמשתחרר בקרוב, מובילה גם הפעם העיר מודיעין - עם 91.4% מתגייסים ו-84% ציון משוקלל (שכולל גם את שיעור הקרביים והיוצאים לקצונה). מודיעין עמדה בצמרת הטבלה גם בשנה שעברה. גבעת שמואל טיפסה שבעה מקומות בדירוג והתייצבה במקום השני, עם ציון משוקלל של 82%.

האם העיר שלכם ושלכן מדורגת בצמרת? לחצו כאן

מודיעין העיר החופשית בישראל (צילום: Yaakov Naumi/Flash90, חדשות)
מובילה בשיעור הגיוס המשוקלל. מודיעין|צילום: Yaakov Naumi/Flash90, חדשות

הוד השרון הגיעה למקום השלישי (81.3%), ראש העין (80.5%) במקום הרביעי, נס ציונה (80.3%) במקום החמישי וקריית אונו (80.1%) במקום השישי. אריאל, יהוד, קריית מוצקין ורמת השרון סוגרות את העשירייה הראשונה. את הזינוק המשמעותי ביותר רשמו טירת כרמל, עכו וקריית שמונה. 

לצפייה בכל הנתונים על שיעורי הגיוס בארץ לחצו כאן

את טבלת הגיוס ומיצוי הגיוס (כלומר, לחימה וקצונה) עבור נשים מובילה הוד השרון, עם ציון משוקלל של 86%. מודיעין במקום השני עם 84.4% וקריית אונו במקום השלישי עם ציון משוקלל של 84%. בהמשך הדירוג: רמת השרון, גבעתיים, יהודה, נס ציונה, נשר, הרצליה וקריית מוצקין. את הזינוק המשמעותי ביותר רשמו עכו, נצרת עילית ומגדל העמק.

בחור חרדי בלשכת גיוס (צילום: אורי לנז / פלאש 90, חדשות)
רק 50% מתגייסים|צילום: אורי לנז / פלאש 90, חדשות

צה"ל עומד בחוק הגיוס, אך 50% לא משרתים

על רקע הדיון המתמשך על התיקונים לחוק הגיוס, מצה"ל נמסר כי הנערים שלא מתגייסים מסיבות דתיות ("תורתו אומנותו") מהווים 12%, ושאר הפטורים משירות הם מסיבות רפואיות, רישום פלילי או בני מיעוטים. נתוני האי-גיוס עלו אצל הגברים בכמעט 7% בתוך 15 שנים. מגמת חוסר השוויון בנטל ניכרת גם אצל הבנות: 41% מבין הנערות שהגיעו לגיל 18 לא מתגייסות. 

עם זאת, הדגישו, הצבא עמד עד כה ביעד הגיוס שהוצב: כיום משרתים בצה"ל 5,000 חרדים, כאשר בשנה החולפת התגייסו 2,700 מהם. צפי גיוס החרדים לשנה הבאה עומד על 3,200 חרדים, ולצורך כך נבחנת האפשרות להקים פלוגות חרדים נוספות בחטיבות הלוחמות.

סיוע כלכלי ל-32 אלף. אילוסטרציה (צילום: ניר גל, דובר צה
סיוע כלכלי ל-32 אלף. אילוסטרציה|צילום: ניר גל, דובר צה"ל

מצוקת החיילים: 32 אלף מקבלים סיוע כלכלי

בתוך שנתיים נרשם זינוק בגיוס בנות לתפקידי לחימה: הנתון עלה ב-250%, וצה"ל נערך לפתוח עוד שתי מסגרות חדשות לשירות לוחמות. מספר הבנות הדתיות בצה"ל הכפיל את עצמו בתוך ארבע שנים, וכעת 3,700 מהן נמצאות במהלך השירות.

בחדשות 2 סוקר לאחרונה בהרחבה המאבק להעלאת שכר החיילים: בתקציב שאושר אתמול סוכם על העלאת השכר ב-50% מחודש ינואר. מנתוני צה"ל עולה כי 32 אלף חיילים מקבלים סיוע כלכלי: בצבא משרתים 6,536 חיילים בודדים ו-4,000 חיילים נשואים שמקבלים תשלומי משפחה. עלות הסיוע הכלכלי לחיילים עומדת על 50 מיליון שקלים בשנה.

כמו כן עולה מהנתונים כי חלה ירידה חדה בגיוס בדואים לצה"ל - צניחה של 50%. תמונת המצב שונה אצל בני הנוער הדרוזים, שלאחר פירוק גדוד "חרב" הייעודי הם רשאים לבחור לאן להשתבץ ו-88% מהם אכן קיבלו את מבוקשם. רובם הולכים לחטיבות החי"ר (כאשר גולני במקום הראשון), ונרשמה עלייה בשביעות הרצון מצידם.

חיילים אתיופים (צילום: רויטרס, חדשות)
ירידה בכליאת חיילים ממוצא אתיופי|צילום: רויטרס, חדשות

ירידה בנשירה ובמקרי ההתאבדות

בקרב יוצאי אתיופיה, 88% מהגברים בגיל גיוס ו-58% מהנשים מתגייסים. בשנה האחרונה נרשמה ירידה של כ-50% בכניסה לכלא של בני העדה. עם זאת, הנשירה (נשר) של יוצאי אתיופיה מהצבא לפני תום השירות עדיין גבוה יחסית: 23% מהגברים ו-11% מהנשים.

בקרב כל המתגייסים, 17% מהגברים לא מסיימים את השירות ו"נושרים", לעומת 20% בשנה שעברה. אצל הנשים הנתון עומד על 8.3% השנה, לעומת 8.5% בשנת 2014. בנושא האובדנות בצה"ל - חלה ירידה. ב-2010 התאבדו 27 חיילים, בשנה החולפת 12.