הקבינט המדיני-ביטחוני החליט במהלך הלילה (שלישי) להכריז על הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית בישראל כהתאחדות בלתי מותרת. משמעות ההכרזה היא שכל גוף או אדם שישתייך לארגון וכל אדם שייתן לארגון שירות או יפעל במסגרתו, יעבור עבירה פלילית ויהיה צפוי לעונש מאסר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

השיח' ראאד סלאח, העומד בראש הפלג הצפוני בתנועה, וסגנו, כמאל חאטיב, נחקרו הבוקר במשטרה, אך הם לא ייעצרו. החקירה נועדה להבהיר את משמעות ההחלטה.

הפשיטה על משרדי התנועה האסלאמית
שוטרים פושטים על משרדי התנועה, הלילה|צילום:

"הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית מוביל מזה שנים מסע הסתה שקרי שכותרתו 'אל אקצא בסכנה', המאשים את ישראל בטענות שווא של כוונות לפגוע במסגד אל אקצא ולהפר את הסטטוס-קוו", נאמר בהחלטת הקבינט. "במסגרת זו הקים הפלג הצפוני מערך פעילים בשכר (מוראביטון/מוראביטאת) שנועד ליזום פרובוקציות בהר-הבית. פעילות זו הביאה להגברה משמעותית של המתיחות בהר-הבית. חלק ניכר מהפיגועים בעת האחרונה התבצעו על רקע הסתה ותעמולה זו".

"הפלג הצפוני בראשות השיח' ראאד סלאח הוא תנועת-אחות לארגון הטרור חמאס", נכתב עוד. "התנועות מקיימות שיתוף פעולה הדוק וחשאי. הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית הוא ארגון בדלני-גזעני שאינו מכיר במוסדות מדינת ישראל, שולל את זכות קיומה וקורא להקים במקומה חליפות אסלאמית".

הוחרמו מסמכים ומחשבים
הוחרמו מסמכים ומחשבים|צילום:

הוחרמו מסמכים והוקפאו חשבונות בנק

בהמשך להחלטת הקבינט, חתם שר הביטחון משה (בוגי) יעלון על צו המכריז על הפלג הצפוני כהתאחדות בלתי מותרת. בעקבות ההכרזה נמסרו צווי סגירה למשרדיהם של 17 מוסדות ועמותות ברחבי הארץ (באום אל פחם, יפו, נצרת, כפר כנא, טורעאן, באר שבע ורהט), וכן נערכו חיפושים ב-13 מתוכם.

בפעילות זו השתתפו כוחות של משטרת ישראל ושב"כ. במסגרת הפעילות נתפסו חומרים, מחשבים, מדיות, מסמכים וכספים, וכן הוקפאו חשבונות בנק שעל פי החשד שימשו את המוסדות והעמותות במסגרת פעילותה של התנועה נגד ביטחון המדינה.

פשיטת המשטרה הלילה (צילום: חתיבת דוברות המשטרה)
פשיטת המשטרה הלילה|צילום: חתיבת דוברות המשטרה

"החלטת הקבינט התקבלה לאחר סדרת דיונים מעמיקים עם כל הגורמים המשפטיים והביטחוניים הרלוונטיים במטרה להפסיק את ההסתה המסוכנת מבית ולמנוע פגיעה בחיי אזרחים חפים מפשע", הסביר הבוקר את ההחלטה ראש הממשלה בנימין נתניהו. "הממשלה בראשותי תמשיך לפעול ככל שיידרש נגד גילויי הסתה וטרור ובמקביל נמשיך להשקיע משאבים לטובת אזרחי ישראל הערבים והיהודים כאחד".

הפשיטה על משרדי התנועה האסלאמית, ארכיון (צילום: חטיבת דוברות המשטרה)
יעלון חתם על הצו|צילום: חטיבת דוברות המשטרה

"מדינת ישראל חייבת לשמש דוגמה וראש חץ במאבק נגד האסלאם הקיצוני שאת שליחיו ראינו טובחים בחפים מפשע בפריז, ניו יורק, מדריד ובישראל", אמר השר לביטחון פנים גלעד ארדן. "לתנועה האסלמית, חמאס, דאע"ש וליתר הארגונים יש מצע רעיוני משותף שגורם לפיגועים בעולם ולגל הטרור בארץ. הגיע הזמן שנפעיל את כל הכלים שבידי המדינה במלחמה בטרור ובמסיתים שגורמים לו".

פשיטה במשרדי התנועה האום אל פחם בנצרת
צילום:

"מדובר בדיכוי פוליטי"

בתנועה האסלאמית גינו את המהלך ואמרו כי למרות החלטת הקבינט פעיליה ימשיכו בדרכם. "זו דרכנו, דרך האסלאם שאנחנו גאים בה ונמשיך בה", אמר סגן ראש הפלג הצפוני בתנועה, כמאל חאטיב, "לא החקירה ולא המעצר יחרצו את גורלנו. אולי הוציאו אותנו מחוץ לחוק, אבל זה לא יעצור אותנו מלהגן על מסגד אל אקצא".

יחזור שוב לכלא? סלאח (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
ראאד סלאח, ארכיון|צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

יו"ר הרשימה המשותפת, ח"כ איימן עודה, תקף את ראש הממשלה נתניהו בעקבות המהלך: "נתניהו ממשיך לנסות להבעיר את השטח וליצור הסלמה נוספת ע"י הסתה כנגד תנועה פוליטית שכל פעילותה נמצאת תחת מסגרת חופש הביטוי. מדובר בהחלטה שנבחרה לצורכי אסטרטגיה, תזמון ההחלטה מראה כי נתניהו רוצה למצב את הסכסוך כסכסוך דתי. לא מדובר ביותר מרדיפה פוליטית, אנטי דמוקרטית, כחלק מקמפיין הדה לגיטימציה של ממשלת נתניהו נגד הציבור הערבי במדינה".

ח"כ יוסף ג'בארין מהרשימה המשותפת אמר בתגובה להחלטה כי מדובר ברדיפה פוליטית מסוכנת. "ההנהגה של הציבור הערבי בישראל מאוחדת בגינוי צעד זה ומזהירה מפני השלכותיו הקשות על הפעילות הפוליטית של האזרחים הערבים", ציין ג'בארין. 

ימונה לשגריר באו
"להפעיל את הכלים נגד הטרור". ארדן|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

"מדובר בדיכוי פוליטי ודתי, שמהווה גם פגיעה קשה בשירותי דת, רווחה וחינוך שהתנועה מספקת לכל התושבים הערבים", הוסיף ח"כ ג'בארין. "אנו ניזום פעילות מחאה במסגרת ועדת המעקב העליונה של האוכלוסייה הערבית ונפנה גם למוסדות בינלאומיים כדי להגן על מעמדנו וזכויותנו".