אלו ימים לא נעימים בירושלים, בעיקר לא במזרח ירושלים. מעניין להציץ במסמכים ישנים שמבהירים במשהו איך הגענו עד הלום, איך כבר לפני יותר משני עשורים התריע ראש העיר המיתולוגי טדי קולק על מצבם ההולך ומידרדר של ערביי ירושלים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בפעם הראשונה שבה ראש העיר קולק שומע לפני 22 שנים על עמותת ימין בשם "אלעד", הוא מבקש מהקונסול בניו יורק שיבדוק מי הם בדיוק אותם יהודים אמריקניים שמממנים את העמותה שמסבכת לו את החיים - זו שרוכשת ומשתלטת על בתים בסילואן. "אני משוכנע שריבונותו בירושלים שרירה וקיימת גם ללא בנייה בעיר דוד", הוא כותב.
כבר אז, בשנת 92', התחנן קולק בפני שר השיכון בן אליעזר: "בנושא האוכלוסייה הערבית אין אפילו תחילה של מחשבה כוללת". ראש העיר חשש שהנושא ייסחב עוד שנים ללא פתרון, ולכן כתב לראש הממשלה רבין ש"הסכום שקיבלנו לטיפול בערביי ירושלים, לא יאפשר לנו לעשות אפילו את המינימום הנדרש. פעולה זו חיונית כדי להראות לשליש מתושבי ירושלים שאנחנו מנסים להשוות את התנאים שלהם".
"ג'בל מוכבר, שועפאט, בית חנינא, צור בכר, אלה הם כפרים ערבים - 28 במספר - שהפכו בין לילה לשכונות אורבניות בתוך תחומי ירושלים", הסביר אמיר חשין, מי שהיה במשך שנים ארוכות יועצם לענייני ערבים של ראשי עיריית ירושלים.
ג'בל מוכבר היא השכונה ממנה יצאו השבוע מחבלים חסרי צלם אנוש, שרצחו ארבעה מתפללים יהודים ושוטר. "בג'בל מוכבר אין היום ביוב, כבישים, או מדרכות", אומר חשין. "לרצח אין שום הצדקה, אבל התסכול כאן הולך ומתגבר. אם זה חלק מהשטח הריבוני של ירושלים צריך להשקיע בפיתוח שלהם, אתה לא יכול להשאיר אותם במאה ה-19 ולידם לבנות תלפיות, תרתי משמע". התושבים באזור דווקא סבורים כי נהג האוטובוס שהתאבד נרצח וכי פיגוע הדריסה הוא למעשה חיסול - הכל בעקבות התקשורת הפלסטינית המוטה.
ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה: "בניגוד לנטען, ממשלת ישראל משקיעה משאבים רבים בפיתוח מזרח העיר. כך לדוגמה הקצתה הממשלה בתכנית הרב-שנתית סכום משמעותי של כ-300 מיליון שקלים שיושקעו בשיפור תשתיות, בתעסוקה, בחינוך וברווחה".