הבירה בוערת. ארכיון (צילום: הדס פרוש / פלאש 90)
הבירה בוערת. ארכיון|צילום: הדס פרוש / פלאש 90

האם המשטרה יכולה להשיב את השקט לרחובות הבירה? למחרת פיגוע הדריסה בירושלים שבו נרצחה התינוקת חיה זיסל בראון ז"ל, ההתפרעויות בעיר נמשכות גם היום (חמישי) בשורה של יידויי אבנים לעבר הרכבת הקלה ולכיוון גן ילדים בהר הזיתים. אתמול הודיעה המשטרה על הוספת מאות שוטרים לתגבור בירושלים על מנת להתמווד עם גל הפרות הסדר, שכבר זכה בתקשורת לכינוי "האינתיפאדה השקטה". שאלנו בכירים לשעבר במשטרה ובמחוז ירושלים עד כמה חמור המצב הנוכחי והאם המשטרה יכולה וערוכה להתמודד עם האיום.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"המצב בירושלים הפיך, זה לא מצב שאי אפשר לעצור, אבל נקודת הזמן הזו היא קריטית וחמאס עושה מאמץ להצית את השטח", אמר לחדשות 2 Online ניצב בדימוס יאיר יצחקי, שכיהן כמפקד משטרת ירושלים בזמן תחילת האינתיפאדה השנייה. "באינתיפאדה הראשונה הפכנו את ירושלים ליעד לאומי. אמרתי למפכ"ל ששום דבר לא השתנה מאז שנות ה-80 - מדובר בגל של אירועים בשטחים שצריך לעצור אותם בשטחים".

ניצב בדימוס יאיר יצחקי (צילום: חדשות 2)
"נקודת זמן קריטית". יצחקי|צילום: חדשות 2

יצחקי הביע אמון מלא במפקד החדש של משטרת ירושלים והדגיש כי יש לפעול לשמור על השגרה בעיר - כולל שגרת פעילותה של הרכבת הקלה. "אנחנו נמצאים בנקודת זמן שבה טיפול נכון יכול למנוע את הידרדרות המצב", הדגיש יצחקי, "יש פה דינמיקה של הסלמה שניתן לעצור ולבלום במהירות".

הניצב בדימוס ציין ארבעה מישורים שבהם יש לפעול על מנת להשיב את הסדר לבירה. "יש להגביר את נוכחות המשטרה בירושלים ולשים אותה בראש סדר העדיפויות", אומר יצחקי. "כמו כן, יש לפעול לשיתוף פעולה עם גורמי המודיעין השונים בעיר ועל צה"ל לפעול גם בעוטף ירושלים. הרג של ילד יכול להתסיס גם את מחוז בנימין. המישור האחרון הוא המשפטי: בתי המשפט צריכים להיות יותר חריפים כדי לייצר הרתעה".

זירת פיגוע הדריסה, אתמול
זירת פיגוע הדריסה, אתמול|צילום:

"פחות להגיב, יותר ליזום"

אסף חפץ, מפכ"ל המשטרה לשעבר ואחד ממקימי הימ"מ, הדגיש כי "מדובר בתופעה לא פשוטה לטיפול - זו בעיה כשאין ארגון שאתה מתמודד מולו אלא מדובר במחאה עממית. לא בטוח שזה לגמרי אפשרי להכיל את האיום, אבל צריך פחות להגיב ויותר ליזום ולהפתיע, להקדים את המתפרעים ולשלול מהם את היכולת ליזום פעילויות".

חפץ, שהתמודד עם איום האינתיפאדה הראשונה כמפקד הימ"מ ואחר כך כמפקד מחוז מרכז, ציין כדוגמה ליוזמה את השימוש ביחידות מיוחדות והקמת היחידות המסתערבות, "שבעזרת מודיעין טוב של השב"כ הובילו יוזמות שדיכאו את התופעות של פגיעה באזרחים ורכוש". לדבריו, "הזרמת הכוחות זו התשובה המיידית המרכזית, וצריך בהמשך לנסות ולהפעיל גורמים נוספים כמו השב"כ".

"צריך להפתיע את המתפרעים". חפץ|צילום: החדשות

המפכ"ל לשעבר סירב לכנות את המאורעות אינתיפאדה: "אני לא חווה את האירועים במגע ישיר, אבל לדעתי באינתיפאדה הראשונה היה מצב יותר גרוע כי שרפו הרבה כלי רכב". חפץ הביע אמון בצמרת המשטרה, למרות הטלטלות שחווה הארגון לאחרונה: "למשטרה היום יש הרבה מפקדים עם הרבה ניסיון - חלקם יוצאי ימ"מ ויחידות מיוחדות - וצריך לסמוך עליהם".

"הדגש הוא על מודיעין - לדעת יותר ולהבין איך הם פועלים, ואז לראות איך אפשר לצמצם את זה. מדובר בילדים קטנים וזה עממי מאוד, אבל פריסה רחבה יכולה לעזור. צריך היערכות רחבה כפתרון מיידי, עם עוצמות גדולות של כוחות שיכולים להגיב לכל אירוע בבירה", הוסיף חפץ.

זירת הפיגוע בירושלים (צילום: רויטרס)
זירת הפיגוע בירושלים|צילום: רויטרס

"אין שליטה על מפגע בודד"

מיקי לוי, סגן שר האוצר ומפקד מחוז ירושלים בתקופת האינתיפאדה השנייה, טען כי הפיגוע אתמול הוא "טרגדיה נוראית ומכה קשה לתושבי ירושלים". לדברי סגן השר, שהתראיין אמש ל"חדשות הלילה", "האקלים בחודשים האחרונים הוא אקלים לא טוב - מאז רצח הנער יש הידרדרות קשה מאוד בנושא הביטחון האישי, אבל אין שום התרפסות משטרתית בפני אף אחד".

"הידרדרות קשה". לוי|צילום: פלאש 90

לוי הדגיש כי המשטרה עצרה מאות מפירי סדר עד כה, וכי גילם הצעיר של המתפרעים מקשה על המאבק: "כ-30% מהנערים שנעצרו הם ילדים מתחת לגיל 10 - אין להם את האחריות הפלילית. צריך למצוא הסדר להביא את ההורים, להתרות בהם יחד עם הילדים לחקירה, כי אין דרך חוקית לעצור אותם". כמו כן הסביר הניצב בדימוס כי "בפיגוע של אתמול, כמו בפיגועי הטרקטור - אין שליטה על מפגע בודד, ואין אפשרות להשיג מודיעין".

הבוקר הוסיף לוי בעמוד הפייסבוק שלו כי "אסור להשלים עם המציאות הזו ובשום פנים ואופן אין להכיל את האירועים נקודתית". לוי הדגיש כי יש לו אמון רב במשטרת ירושלים וכי אין לו ספק שניתן להחזיר את השקט לרחובות הבירה.