ה"צונאמי" המדיני נגד ישראל נמצא ככל הנראה בעיצומו, כאשר ההחלטה של בית הדין האירופאי היום (רביעי) לבטל את ההגדרה של חמאס כארגון טרור בולטת בהם. כצעד נגדי למאמצי ההכרה במדינה הפלסטינית, בבתי הדין הצבאיים ביהודה ושומרון מחמירים את הענישה כלפי מעבירי כספים לארגון הטרור - כך פורסם לראשונה בעיתון "במחנה".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
שינוי המדיניות של צה"ל החל בשבוע שעבר, לאחר פסק דין תקדימי שהגדיל את הקנס על מממני הטרור ומעבירי הכספים לחמאס. עד כה העונש על העברת כספים למטרות טרור היה קנס בגובה 10-20% מהסכום, וכעת בית הדין יוכל לגזור קנס בגובה הסכום המלא ואף יותר מכך.
בצבא מסבירים כי מטרת המדיניות היא פגיעה בתשתית הכלכלית של הטרור, ומאחורי ההחלטה עומדת ההבנה שהכספים מהווים "אוויר לנשימה" לארגוני הטרור ומאפשרים לבצע פיגועים. "הגיע הזמן לשנות מקצה לקצה את הטיפול בנושא", הבהיר פרקליט איו"ש, סא"ל מוריס הירש, היושב בבית־המשפט ביהודה. "זו החלטה שתקדם מאוד את הטיפול בהעברת כספי טרור. ייתכן שהיא תשנה מציאות".
הפסיקה התקדימית עסקה בעניינה של פלסטינית שהורשעה בהעברת כספים בסך 100 אלף שקלים לבקשת בנה, פעיל חמאס הנמצא בעזה. על המורשעת הוטל קנס בגובה 50 אלף שקלים ועונש מאסר בפועל במשך שנה. לדברי סא"ל הירש, ישנם עשרות תיקים בשנה הנוגעים להעברת כספים בלתי חוקיים, כאשר מדובר לעתים בסכומי עתק שמגיעים למיליוני שקלים: "הטרור חי על הכסף הזה, לכן החלטנו שסוגרים את הברז של העברת הכספים".
"הגיעה העת לקבוע ענישה חדשה"
גם הקצינים המבצעיים בפיקוד המרכז הדגישו כי מדובר בבעיה אמיתית: "יש ניסיון מתמיד לפגוע בהעברת כספי הטרור", סיפר קצין בפיקוד המעורה בנושא. "קשה לאמוד כמה כסף מועבר בשנה, זה מספר גדול מאוד. זה מאבק אין־סופי, חוצה ארגונים וגבולות". לדברי סא"ל הירש, הצפי הוא שההחלטה תגדיל את ההרתעה, כיוון שבמקרים רבים ארגון דוגמת חמאס הוא זה שמשלם את הקנסות שנגזרו על פעיליו.
"הגיעה העת לקבוע מדיניות ענישה חדשה, שיהיה בה כדי לקדם את פני הרעה הגלומה בסכומי הכסף האדירים המוזרמים אל תוך האזור במטרה להאדיר את ארגוני הטרור ולאפשר את פעילותם הרצחנית", אמר השופט בהקראת פסק הדין. "אין מנוס מלהטיל על העבריין הנוטל חלק בשרשרת המימון סנקציה כלכלית משמעותית, אשר תרתיע אותו ואת הציבור כולו", הוסיף.
במהלך מבצע "שובו אחים" כוחות צה"ל אספו מסמכים, מחשבים ודיסקים של אגודות שנחשדו בהשתייכות לחמאס. במהלך ימי המבצע נערכו עשרות פעולות מסוג זה, כמו גם החרמת כספים וכלי רכב של אנשים המשתייכים לחמאס. במהלך השבועיים אלה הוחרמו כספים בסך של כ־1,200,000 שקלים בשקלים ובדולרים, כך עולה מנתוני המנהל האזרחי שפורסמו ב"במחנה" במהלך מבצע "שובו אחים".