בצל המשבר ביחסי ארה"ב-ישראל והביקורת החריפה של האמריקנים לאחר הכרזת נתניהו על בנייה בירושלים סוכמה עוד עסקה ביטחונית אסטרטגית בין שתי המדינות, שבמסגרתה ירכוש צה"ל טייסת נוספת של מטוס החמקן F35.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
במהלך ביקורו בשבוע שעבר בארה"ב סיכם שר הביטחון משה (בוגי) יעלון עם מזכיר ההגנה האמריקני צ'אק הייגל על רכישת טייסת שנייה של מטוס הקרב המתקדם. העסקה עדיין דורשת את אישור הממשלה.
במסגרת העסקה הראשונה שנחתמה בין המדינות תקבל ישראל 19 מטוסי "חמקן" תמורת 2.7 מיליארד דולרים מכספי הסיוע האמריקנים. שמו של המטוס בחיל האוויר הישראלי הוא "אדיר". על פי אנשי היצרנית "לוקהיד מרטין", כבר בתחילת 2016 תגיע קבוצת הטייסים הישראלים הראשונה להתאמן על המטוס בבסיס חיל האוויר האמריקני LUCK שבאריזונה. המטוסים הראשונים צפויים להגיע לישראל ב-2017 והטייסת תהפוך מבצעית כבר בסוף אותה שנה.
בחיל האוויר הישראלי כבר מתקיים מאבק אדירים מאחורי הקלעים - מי יהיו הטייסים שייזכו להטיס את ה-F-35 ויימנו על מקימי הטייסת היוקרתית. השאלה הזו מונחת על שולחנו של מפקד החיל, האלוף אמיר אשל. מדובר במאבקי יוקרה שבו מופעלים כל סוגי הקשרים, הלחצים והכישורים.
מי יהיה ב"נבחרת החלומות" של חיל האוויר?
זהו מטוס הדגל העתידי של חיל האוויר ורבים מאוד רוצים להיות חלק מהקמת מערך מטוסי הקרב מהדור החמישי בעלי יכולות חמקנות. הצורך המבצעי עשוי להכתיב גם דרישה להתחייבות מצד הטייסים לחתימה נוספת ושירות ארוך יותר, אבל זה לא מטריד אף אחד מהם.
את הטייסת שתוקם בבסיס נבטים בדרום צפויים להרכיב טייסים צעירים וותיקים כאחד ורק מפקד חיל האוויר הוא זה שייקבע מי יהיו ב"נבחרת החלומות" של החיל.
בפרוייקט המטוס שותפות גם תשע חברות ישראליות שמייצרות חלקים ומערכות עבור המטוס: התעשייה האווירית מייצרת את הכנפיים, "אלביט מערכות" אחראית לתצוגת הקסדה ולמכלולי המבנה. חברת "תדיראן", באמצעות "טלה-קום" בארה"ב, מייצרת את מגבר התא"ג-תג"מ, וחברת "סימיגון" מפתחת תוכנה למאמני טיסה.
בנוסף להן, חברת ALD מייצרת תוכנה לדיווח על תקלות עבור המערכת האוטומטית למידע לוגיסטי (ALIS), וחברת "כבירן" אחראית ליציקות עבור גוף המטוס, נושאי חימוש ויחידת ממשק למכשיר קשר. חברת PDI/BL תייצר את מטעין החימוש, וIBM-Telelogix אחראית לכלי לפיתוח תוכנה Rhapsody. הייצור הדיגיטלי יבוצע על ידי חברת "סימנס טכנומטיקס", שפועלת בתחום התכנון, הפיתוח והייצור של הפלטפורמה ההנדסית Teamcenter.