רגע לפני כניסת יום הכיפורים - ביקורת קשה של ראש עיריית ירושלים נגד השר לביטחון הפנים: ניר ברקת שיגר אתמול (ה') מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו, בו מתח ביקורת על התנהלותו של השר יצחק אהרונוביץ' ביחס למהומות המתרחשות בעיר בחודשים האחרונים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"מאז רצח הנער מוחמד אבו חדיר ומבצע צוק איתן אנו עדים לעליה משמעותית בהפרות הסדר בירושלים ולפגיעה הולכת ומתמשכת בביטחון ובתחושת הביטחון של תושבי בירת ישראל", כתב ברקת במכתב, שהעתקים ממנו נשלחו גם לשרי הממשלה, למפכ"ל המשטרה, למפקד מחוז ירושלים במשטרה ולחברי הנהלת העיר. עוד הוסיף ברקת: "אם לא תיעצר ההידרדרות הנמשכת בביטחון האישי בבירת ישראל, אנו עלולים לחוות התפשטות של התופעה לכלל איום על כלל מדינת ישראל".
לטענתו של ברקת, השוטרים והמפקדים בשטח אינם יכולים לנצח ללא גיבוי משמעותי ומתן אמצעים ראויים כדי להתמודד עם האתגר הקשה: "לצערי השר לביטחון פנים לא מספק למשטרת ירושלים את האמצעים הנדרשים לה כדי שתדע לנצח את מפרי הסדר".
ברקת קרא לתגבור משמעותי של כוחות היס"מ בעיר ולפיזורם בשכונות שעל קו התפר, להגדלה משמעותית של מערך המודיעין של משטרת ירושלים, ולהחמרת הענישה למפרי הסדר כדי למנוע את מה שכינה "דלת מסתובבת", בה המתפרעים משתחררים במהירות.
בלשכת השר לביטחון פנים דחו הבוקר בתוקף את הטענות. "השר מלווה את האירועים מתחילתם", נמסר מלשכתו. "הוא קיים מספר רב של דיונים עם המפכ"ל ומפקד המחוז בנושא, והשר ביצע סיורים בנקודות הבעייתיות ואף נפגש עם התושבים". עוד הוסיפו במשרד כי "כל הדרישות שנתקבלו מהמחוז אושרו באופן מיידי. מדיניות השר לאפס סובלנות כלפי המתפרעים ברורה לכלל הכוחות בשטח, ולראייה בשבועות האחרונים בוצעו מאות מעצרים כנגד המתפרעים וחלה ירידה משמעותית בכמות הפרות הסדר".
במשטרת ירושלים מסמנים את יום הרצח של הנער מוחמד אבו חדיר ב-2 ביולי כנקודת תפנית. מאז אותו יום חלה הידרדרות במצב הביטחוני בירושלים. מהנקמה בעקבות רצח הנערים בגוש עציון, דרך חג הרמאדן שהפך טעון במיוחד השנה ושיא של תסיסה בין יהודים לערבים שנרשם במהלך מבצע "צוק איתן" - ירושלים שבה והפכה לזירת קרבות, והזעם בשטח מתורגם למספרים.
ישנם מקומות שהפתיעו יחסית בסבב האלימות האחרון. השכונות בית חנינה ושועפאט, המוגדרות כשקטות בדרך כלל, עמדו הפעם במרכז האלימות. הרכבת הקלה, שצירה עובר בתחומן של השכונות, ספגה נזקים הנאמדים במיליוני שקלים כתוצאה מהשחתה.
במשטרת ירושלים מתייחסים בסיפוק לכך שהאירועים תוחמו לשכונות בהם החלו ולא גלשו למערב העיר או למקומות רגישים אחרים. "כשהיו הפרות סדר בהר הבית, הכותל עדיין היה פתוח למבקרים", אמרו במשטרה בגאווה.