האם יהיו תורים אינסופיים? (צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2)
שב"כ חשף פעילותו במעברי גבול|צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2

שירות הביטחון הכללי (שב"כ) דוחה את הטענות נגדו ולפיהן הוא מעכב פעילי שמאל ואנשי BDS במעברי גבול לשווא, וטוען כי הוא ביצע את המעשים בהתאם לנהלים ולצרכים הביטחוניים. גילוי הדעת של שב"כ מתפרסם היום (שישי) לצד מכתב של המשנה ליועמ"ש, דינה זילבר, שמגבה את הארגון וטוענת כי התחקורים הספציפיים שבהם עסקה נערכו "מכוח תפקידו של השב"כ לסכל ולמנוע פעילות בלית חוקית, ואין תכליתם למנוע פעולות מחאה".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הגיבוי שהעניקה המשנה ליועמ"ש לשב"כ נוגע למקרים ספציפיים בלבד שנבדקו בשל טענות שהועלו מצד ארגונים שונים. באשר לתמונה הרחבה יותר החורגת מהמקרים הפרטניים שנבדקו, טוענת זילבר כי "סוכם עם השב"כ כי ירועננו הנהלים בפני הגורמים הרלוונטיים ויעוגנו בנהלים מנגנוני בקרה באופן שיבטיח את האיזון הנדרש בין הפגיעה הפוטנציאלית בזכויות לבין האינטרס הביטחוני".

לפי גילוי הדעת של שב"כ, "פעילים המזוהים עם השמאל הקיצוני בישראל מעורבים בפעילויות הנוגעות לייעודו של השב"כ לסכל טרור ופעילות אלימה ובלתי חוקית". הארגון מנה את הפעולות: השתתפות פעילה במשטים המתוכננים להגיע לרצועת עזה "בזיקה ברורה לחמאס" ו פעילות בארגונים המביאים לאירועים אלימים על רקע לאומני בגדה.

העיתונאי פיטר ביינרט (צילום: CNN, חדשות)
העיתונאי שעוכב, פיטר ביינארט|צילום: CNN, חדשות

שב"כ ציין שכדי למנוע זאת הוא משתמש בכלים ובהם עריכת שיחות תחקור "לאחר הפעלת שיקול דעת פרטני הבוחן את המידע המיוחס לפעיל, פוטנציאל הסיכון הנשקף ממנו והתועלת הצפויה מקיום השיחה לטווח הקצר והארוך".

לטענת הארגון המדיניות בטיפול ב"פעילים קיצוניים" נובעת "בהתאם לנסיבות הביטחוניות וללא קשר להשקפתם או להשתייכותם הפוליטית". כמו כן צוין כי היקף התחקורים מזערי ביחס להיקף הנכנסים לישראל.

בתגובה כתבה המשנה ליועמ"ש זילבר כי מנגנוני הבקרה שיוקמו לצורך העניין יקבעו כי "ככל שמדובר באזרח או תושב קבע ישראלי - תחקורו במעבר גבול ייעשה אך במקרים שבהם נראה כי לא קיימת אפשרות סבירה לזמנו לשיחת תחקור במועד אחר, או כי ישנו צורך מודיעיני או מבצעי בקיום התחקור דווקא במעבר הגבול".

המשנה ליועמ
המשנה ליועמ"ש, דינה זילבר|צילום: חדשות 2

עוד צוין כי "יש להימנע מלכלול בתחקור שאלות הנוגעות לדעות פוליטיות ולאישים פוליטיים ככאלה, או לפעילות חוקית ולגיטימית של ארגוני חברה אזרחית בישראל". כמו כן שב"כ יצטרך להתחשב בזמן ההמתנה של המתוחקר במעבר הגבול, ולהתייחס אליו או אליה "באופן הולם ומכבד".

שב"כ התייחס לעיכוב העיתונאי האמריקני פיטר ביינארט וציין כי התחקור בוצע "על רקע מידע מודיעיני שהצביע על חשד בדבר מעורבותם בפעילות בלתי חוקית ואלימה בגזרות רגישות באיו"ש שעלולה לסכן באופן משמעותי את שלומם וביטחונם של התושבים היהודים והפלסטינים וכן של כוחות הביטחון".

היועץ המשפטי של האגודה לזכויות האזרח, עו"ד דן יקיר, אמר בתגובה לתשובת שב"כ בנוגע לעיכוב פעילים פוליטיים ופעילים חברתיים במעברי הגבול: "מדובר באחד המסמכים המבישים והמסוכנים ביותר שיצאו מאחת מרשויות המדינה. השב"כ, במטרה לעקוף את ההגבלות שהטיל בג"ץ בנוגע לשיחות אזהרה, החליט להגדיר פעילים אלה כלא פחות מחשודים במעשי טרור או אלימות על רקע לאומני. מתברר, כי סבורים שם שהשתתפות בהפגנה או בסיור בגדה הם סכנה קיומית למדינה. במקום שהיועמ"ש יזעק למשמע דברים אלה, הוא מאמץ אותם".

"כנראה רק כשמדובר ברדיפה פוליטית של עיתונאי אמריקאי, שמסוגל לגרום לישראל נזק תדמיתי, מישהו מוכן להגיד טעינו", הוסיף יקיר בנוגע למקרה של פיטר ביינרט. "זה רק מוכיח את הטענה שמדובר ברדיפה פוליטית, שנועדה לאיים על מבקרי הכיבוש בתוך ישראל ומחוצה לה".