החשש מזליגת רקטות מהלחימה בסוריה הובילה הבוקר (שני) לשיגור של טילים ממערכת "קלע דוד" נגד רקטות שנפלו בשטח סוריה. מדובר בהפעלה מבצעית ראשונה של המערכת שנכנסה לפני כשנה לשימוש - ונועדה להשלים את מערכת "כיפת ברזל" וטיל החץ.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מערכת "קלע דוד" נקראה בעבר "שרביט קסמים": לפני כשנה הציג חיל האוויר את הניסויים של המערכת, שהחלה להפוך למבצעית בתום סדרת ניסויים מפרכת. המערכת מזכירה את מערכת כיפת ברזל ליירוט רקטות קצרות טווח, אך היא נועדה גם להגנה מפני טילים ורקטות מדויקים לטווח בינוני.

המערכת מצטרפת לכיפת ברזל ומערכת החץ כמשלים שלישי למערכת ההגנה מפני רקטות, טילים, כלי טיס בלתי מאוישים - וגם טילי שיוט. בצה"ל, ובעיקר בחיל האוויר, מתייחסים ל"קלע דוד" כמרכיב מרכזי וחשוב בהגנת העוטף - ושחקן חיזוק משמעותי ליכולות היירוט של ישראל.

המערכת נועדה להתמודד עם טילי שיוט ורקטות מדויקות, מהסוג שחמאס וחיזבאללה מנסים כל הזמן להשיג. כמו כן מטרתה היא לספק מענה לאיומים בעולם הגנת השמיים בצורת יירוט כלי-טיס מאוישים מרחוק ממדינות אויב, נוסף על יכולתה מול טילים.

שיגור מערכת קלע דוד בצפון (צילום: חדשות)
שובלי השיגור, הבוקר|צילום: חדשות

"תתמודד עם המטרות המאתגרות והמדויקות ביותר"

עוד משלב הניסויים נחשבה "קלע דוד" למערכת חדשנית ומהפכנית במשפחת מערכות היירוט בעולם: המערכת נועדה לאפשר את הגדלת מרחב הזדמנויות היירוט למערכת ה"חץ" (שיעילה נגד טילים ארוכי טווח) ובכך לעבות את מערך ההגנה על מדינת ישראל מפני איומי הטילים והרקטות.

מדובר בפרויקט משותף לתעשייה האווירית, רפאל, אלביט וחברת ריית'און האמריקנית - והמימון להפיכת המערכת למבצעית התקבל מארה"ב. מאחורי הפרויקט עומדים מנהלת "חומה" במשרד הביטחון וה-MDA האמריקני.

"אם בעבר מערכת 'חץ' נתנה מענה למטרות הארוכות, 'כיפת ברזל' למטרות הקצרות והטווח המשותף היה מצומצם, הכניסה של 'קלע דוד' ביניהם משנה הכל", הסביר בשנה שעברה סא"ל קובי רגב, מפקד גדוד קלע דוד. "אנחנו רוצים ש'קלע דוד' תתמודד עם המטרות המאתגרות והמדויקות ביותר ותדע לפעול יחד עם מערכות הנשק האחרות".

לדבריו, מטרת המערכת היא "להביא לזירה המבצעית מערכת נשק שתייצר מערך הגנה אווירית מוכן יותר, טוב יותר, נוכח איומים שהופכים להיות מיום ליום מאתגרים יותר".

תיעוד מאחד מניסויי המערכת|צילום: דובר צה"ל, חדשות

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בשנה שעברה, עם ההכרזה על הפיכת המערכת למבצעית: "אנחנו מוסיפים נדבך משמעותי לעוצמתה של מדינת ישראל. 'קלע דוד' מצטרפת לפיתוחים קודמים כמו 'כיפת ברזל' ו'חץ' והיא תגן על אזרחנו, ערינו ומדינתנו". לדבריו, "כושר ההמצאה ורוח הקרב מכפילים את כוחנו מול אויבנו ומאפשרים לנו לא רק להגן על העורף אלא גם לנצח בקרב".

"פרויקט 'קלע דוד' משלב בתוכו חזון, גאון וביטחון", הוסיף אז שר הביטחון אביגדור ליברמן. "אין תחליף למערכת 'קלע דוד' ואי אפשר לקנות אותה בשום מקום אחר בעולם. היא משלבת את הידע שלנו ושל הפרטנרים האמריקאים ובזכותה ניתן תשובה לכל אויבינו".

"קליטת יכולת מבצעית חדשה, בעלת משמעות אסטרטגית, מרחיבה את מעטפת ביצועי חיל-האוויר ומהווה נדבך חדש לחומת ביטחון מדינת ישראל", אמר אז מפקד חיל האוויר אמיר אשל. "אלו יכולות פורצות דרך ופוטנציאל התפתחות בעתיד לתחומים דמיוניים וחיוניים, מול מגוון איומים ובשלל תרחישים. אנו נדרשים להמשיך לפתח את יכולת ההגנה בראייה צופה פני עתיד במזרח תיכון הפכפך ולא יציב".