הדחתם של שני מפקדי צוות ביחידת העילית מגלן היא תוצאה חריגה של מעשים לא נדירים כל כך. להיפך, הם מתרחשים בתדירות הרבה יותר גבוהה ממה שהיינו מצפים או רוצים. יובל עילם, מנהל מרכז חינוכי שמכין נערים נפשית וגופנית לקראת הגיוס, סיפר על התופעה: "אף אחד לא פוצה פה כל עוד לא קרה משהו". מנגד, לוחם לשעבר במגלן דוחה את הביקורת בדבר תרבות ארגונית לקויה ביחידה: "טיוח זה לא משהו שאני מכיר".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בשיחה עם החדשות Online סיפר עילם, שכבר שנים מאמן ומדריך צעירים לקראת גיוס ביחידות מובחרות, על המסורות ביחידות הקרביות. "יש ביחידות המובחרות, ולא רק, גם ביחידות קרביות רגילות כל מיני מסורות שלא מסוכנות בהיבט הפיזי, אלא כאלה שפוגעות, ומשפילות", סיפר. "יש גם מסורות שיכולות לפגוע והן אכן פוגעות. במקרים רבים אפילו מפקדי היחידות לא יודעים על דברים שמתקיימים בצוותים פנימה".
עילם הצביע על תופעה לפיה לוחמים ש"גדלו" ביחידה מובחרת, נוטים להתנכל בעיקר לאנשי רפואה. "אחד כזה 'חנון' בא והוא צריך להנחית הוראות ללוחמים, הדרך שבה מסתכלים עליו היא אחרת ממישהו שגדל ביחידה", סיפר עילם וציין גם את הקושי של מפקדים שמגיעים לפיקוד ביחידות המיוחדות מתוך חטיבות החי"ר: "אם תיקח יחידה מובחרת שמגיע אליה חי"רניק, הוא בא עם רגשי נחיתות שנובעים מכך שלא התקבל וגדל ביחידה. גם הלוחמים שעברו את המיונים הקשים והמסלול מסתכלים עליו בזלזול מסוים".
במהלך השיחה סיפר עילם כי בני נוער רבים שאימן והדריך סיפרו לו על מקרים שקרו להם והתייעצו איתו כיצד עליהם לנהוג. "אף אחד לא יפצה פה כל עוד לא קרה משהו", הסביר. "כולם מספרים על מקרים כאלה ולפעמים הם אפילו שואלים אם זה בסדר לספר לי או אם זה נראה לי בסדר. הרבה פעמים המעשים נתפסים כנורמטיביים בדיוק בגלל שלא קרה כלום. גם מה שקרה עכשיו במגלן היה ממשיך לקרות אם אותו לוחם היה שובר את היד והרגל ולא את החוליה. כל הסיפור הוא שהדברים יוצאים רק כשקורה משהו כזה".
"העניין הוא להפנים שכשאתה באימונים - אתה בפאזה אחרת"
"הרבה פעמים ביחידות האלה החבר'ה מתבלבלים", סיכם עילם את דבריו. "היחידות האלה עושות דברים סופר מסוכנים, סופר מאתגרים מבצעית והם צריכים לקחת לפעמים סיכונים. הם עושים דברים חשובים מבחינת ביטחון המדינה. העניין הוא להפנים ולהבין שכשאתה באימונים אתה בפאזה אחרת - ואת זה מאוד קשה להבין".
בניגוד לדבריו החד משמעיים של עילם, א', קצין לשעבר במגלן, דוחה בתוקף את הטענות לפיהן תרבות ארגונית לקויה הובילה לרצף התאונות. "אני כבר 20 שנה ביחידה. עובדים קשה ומתאמנים קשה, אבל יודעים לשמור על החיילים", טען. "בעיניי סמיכות אירועים נראים כמו צירוף מקרים בלבד - אני בטוח שיפיקו מזה לקחים".
"המסורות שאני מכיר נוגעות יותר לרוח היחידה", טען א'. "יש מסורות של טקסים ומה שהלוחמים עושים בסוף המסלול נוגע ברוח ולא בדברים שפורסמו. "אנחנו תמיד אומרים שהמיוחדות זה לא בסמלים, לא בנעליים או באמל"ח, זה באנשים, והיכולת להתנהג קודם כל כבני אדם. זו המסורת שאנחנו מטפחים. אם מישהו חורג מזה צריך לטפל זה".
אתמול צה"ל הודיע כי שני מפקדים במגלן הודחו בעקבות שני אירועים נפרדים ביחידה: באירוע הראשון, לוחם נפצע במהלך אימון קרב מגע שבוצע בעוצמה וללא ציוד מגן. בתחקיר האירוע נקבע כי האימון היה לא מקצועי ופסול, ובנוסף הועלתה ביקורת על כך שהקצין לא פינה את הלוחם לאחר שנפצע. לכן, הוחלט על הדחתו של המפקד, סגן ג', מתפקידו.
באירוע שני ונפרד, נפצע לוחם לאחר שקפץ מרכב מסוג האמר לתוך מערום שיחים. התחקיר העלה שהלוחם קפץ מהרכב בתום אימון. מפקד האוגדה קבע שמדובר "בפעולה פסולה, לא מקצועית, לא ערכית, מסוכנת ושאין בה צורך", לפי הודעת דובר צה"ל. לאחר התחקיר הורה המפקד על עצירת האימונים בעוצבה, בדיקה של כלל תיקי התרגילים וביצוע השלמות מקצועיות של התחקיר.
בנוסף להדחת המפקדים, החליט מפקד האוגדה להעיר פיקודית גם לסרן י', מפקד הפלוגה שתחת פיקודו התרחשו שני האירועים. ממצאי התחקירים יועברו לבחינת הפרקליטות הצבאית, שם יחליטו אם לפתוח בחקירת מצ"ח. במקביל, תחל עבודת צוות תחקור לבחינה פיקודית של ההתנהלות הנורמטיבית במגלן בפרט וביחידות המיוחדות בכלל.
צמרת מערכת הביטחון, בכירי מערכת אכיפת החוק, אמנים מובילים וגיבורים מעוררי השראה - וכולם Live על במות בנייני האומה. ועידת המשפיעים של חברת החדשות ב-3 בספטמבר 2018 בבנייני האומה בירושלים | הבטיחו את מקומכם והירשמו: https://newsevent.co.il