גם לאחר שהוסרו הגלאים והמצלמות שהותקנו בשערי הכניסה להר, המתפללים המוסלמים טרם שבו היום (שלישי) להר הבית שנותר ריק. תפילות הבוקר התקיימו  מחוץ לשערי הר הבית, למרות שינויי האבטחה. הנשיא הטורקי ארדואן קרא היום לכל המוסלמים "לבקר בירושלים ולהגן עליה". לדבריו, "ישראל מנסה לגנוב את אל-אקצא מהמוסלמים תחת התירוץ של טרור".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ארדואן הוסיף: "הלגיטימציה של ישראל הגיונית רק כל עוד היא מכבדת את זכויות הפלסטינים: ישראל מודעת לכך שההגבלות על כניסה לאל-אקצא לא נובעות משיקולים ביטחוניים". בכירים מוסלמים קראו למאמינים לא להגיע לאל-אקצא, בשל השינויים במערך האבטחה, עד שתסתיים הפגישה של אנשי הוואקף וההנהגה המוסלמית בנושא. "העמדה שלנו היא שבשלב זה, אף אחד לא צריך להיכנס", אמר אחד מהם.

המופתי של ירושלים שוחח עם חדשות 2 Online ואמר: "איננו מרוצים מההחלטה של הקבינט ונמשיך להתפלל גם היום בחוץ. הקבינט צריך להחליט לא רק על הסרת המגנומטרים אלא על הסרת כל אמצעי הבידוק. מוסלמים צריכים להיכנס בכל השערים בחופשיות".

ביקורת חריפה. ארדואן|צילום: רויטרס, חדשות

במקום המגנומטרים והמצלמות, הוצבו ביומיים האחרונים גדרות שמתעלות את המתפללים לשרוולי כניסה ויאפשרו פיקוח של כוחות מוגברים בכניסות. מי שייראה חשוד, ייבדק בדיקה גופנית בצד על ידי השוטרים.

גורמים במשטרה מביעים פליאה ותמיהה על כך שמכל האמצעים עליהם הוחלט, נותרו בטווח הקרוב רק שוטרים שמוצבים בכניסות ואמורים לזהות בעיניהם חשודים - עד שיירכשו המצלמות החכמות ועד שייקבעו תקנים ויוצבו כוחות קבועים. לא מדובר בפתרון עליו דיברו בימים האחרונים השר לביטחון הפנים גלעד ארדן ובכירי המשטרה, שטענו שהבידוק בשערים יהיה כעת שונה מזה שהיה נהוג עד הפיגוע שבו נרצחו שני השוטרים.

אמש החליט הקבינט המדיני-ביטחוני בתום כינוס מיוחד כי הוא מקבל את המלצת גופי הביטחון להסרת כלל אמצעי הבידוק שהוצבו בהר הבית בעקבות הפיגוע לפני שבוע וחצי בו נרצחו שני שוטרים ישראלים, ולהמירם בבידוק ביטחוני המבוסס על טכנולוגיות מתקדמות - מהלך שהוסכם גם על הצד הירדני. אלא שבוואקף מסרבים לקבל את נהלי הבידוק החדשים. "הגופים הדתיים והרחוב הפלסטיני מתנגדים לכל שינוי מהמצב שהיה לפני ה-14 ביולי (היום בו התרחש הפיגוע בהר הבית)", תקפו היום (שלישי) בארגון.

 "זוהי תנועה של הרחוב", אמר ראאד דענא, מנהל אגף ההטפה של הוואקף בהר הבית. "אנו בוואקף קשובים לרחוב. אם הרחוב אומר 'כן', גם אנחנו אומרים 'כן'. אם הרחוב מתנגד לצעדים החדשים, אז גם אנחנו מתנגדים". בוואקף קוראים לפתוח את כל השערים באופן מיידי.

גם ברשימה המשותפת תקפו את ההחלטה להציב מצלמות בשערי הכניסה להר הבית. "זו פרובוקציה חדשה של נתניהו והתגרות נוספת בציבור המתפללים הפוקדים את המסגד", האשים ח"כ ג'מאל זחאלקה, יו"ר סיעת הרשימה המשותפת, שברך על הסרת המגנומטרים. "הגיע הזמן שממשלת ישראל תנהג בכבוד הראוי למקום הקדוש למוסלמים".

מנגד, בתנועת הימין הקיצוני "עוצמה לישראל" איימו לעתור לבג"ץ במידה שגלאי המתכות בשער המוגרבים, המשמש לכניסת יהודים ותיירים להר הבית, לא יוסרו. ראשי התנועה מיכאל בן ארי, עו"ד איתמר בן גביר ויו"ר "להבה" בנצי גופשטיין פנו הבוקר ליועמ"ש, לפרקליט המדינה ולמפקד מחוז ירושלים במשטרה בדרישה להסיר את גלאי המתכות גם בשער המוגרבים בטענה כי "אי אפשר להפלות בין יהודים לערבים רק על רקע גזע ודת ולערוך בידוק בגלאי ברזל רק ליהודים".

עוד הוחלט אמש בדיון הקבינט כי עד ליישום התכנית תתגבר משטרת ישראל את כוחותיה במקום ותבצע פעולות נוספות ככל שיידרש על מנת להבטיח את ביטחון המבקרים בהר. הקבינט החליט על הקצאת תקציב של עד 100 מיליון שקלים לטובת יישום התכנית, בפרק זמן של עד שישה חודשים, כולל בקיצוץ רוחבי ככל שיידרש, על-פי התכנית שיגיש המשרד לביטחון הפנים. עלות התכנית תכלול גם מימון תקני שוטרים על פי המלצת המשטרה.

דרש את הסרת הגלאים? עבדאללה|צילום: רויטרס, חדשות

על אף העמדה האחידה שהציגו גורמי הביטחון, ההצבעה בקבינט לא התקבלה פה אחד והשרים נפתלי בנט, איילת שקד וזאב אלקין הצביעו נגדה. השרה מירי רגב מתחה הבוקר ביקורת על ההחלטה. "החלטת הקבינט אתמול היא החלטה מצערת", מסרה. "לא צריך להיות מומחה בביטחון כדי להבין שלמגנומטר יש אפקט התרעתי וביטחוני".

בעקבות המשבר עם ירדן, שנוצרה כתוצאה מהריגת שני אזרחים ירדניים מירי של איש צוות הביטחון בשגרירות הישראלית, דווח כי המלך עבדאללה דרש מנתניהו להסיר את גלאי המתכות בהר הבית בתמורה להשבת איש האבטחה לישראל. בירדן אישרו את הדיווח על הדרישה, ומנגד בלשכת ראש הממשלה הכחישו שישנה דרישה ירדנית להסיר את גלאי המתכות בתמורה לשיבת המאבטח. "המגעים בין ישראל לבין ירדן התנהלו ביממה האחרונה, באווירה של שיתוף פעולה", נמסר בתגובה.

תם המשבר עם ירדן: צוות השגרירות בעמאן שב לישראל

לאחר יממה מתוחה עברו אמש אנשי הסגל בשגרירות ישראל בירדן במעבר אלנבי ושבו לישראל. בין אנשי הצוות שעברו את הגבול גם איש האבטחה שנפצע שלשום בדקירה במתחם השגרירות בעמאן.

בלשכת ראש הממשלה אמרו לאחר חזרתם של אנשי הסגל, בראשות השגרירה עינת שליין, כי שובם של השליחים התאפשר הודות לשיתוף פעולה הדוק בין ישראל וירדן במהלך המשבר. עם שובם לארץ, ראש הממשלה שוחח עם השגרירה ואיש האבטחה.

אחת המצלמות שהוצבו בעיר העתיקה
מצלמה בכניסה לשער השבטים בירושלים|צילום:

"ברוכה הבאה, את בארץ ישראל", אמר נתניהו לשגרירה, שהשיבה: "חצינו את הגבול ואנחנו אסירי תודה על כל המאמצים שהשקעתם כדי להביא אותנו הביתה".

נתניהו ענה לה "שמחים שחזרתם אלינו". לאחר מכן שוחח ראש הממשלה עם המאבטח, שאמר לו: "אני מרגיש בסדר גמור, באמת אסיר תודה על הכל. הרגשתי היום שמדינה שלמה מאחורינו. אחרי שאמרת לי שאחזור, הרגעת אותי וזה קרה ואני מודה לך מקרב לב. תודה רבה על המאמצים".

גלאי מתכות בשער המוגרבים (צילום: ארנון סגל)
גלאי מתכות בשער המוגרבים|צילום: ארנון סגל

גם נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין בירך את צוות השגרירות עם שובם ארצה. "בתום יממה ארוכה ומתוחה אני מבקש לברך את צוות השגרירות שלנו בירדן עם שובם הביתה", מסר הנשיא. "חיכינו לכם בדאגה ועקבנו אחרי התנהלותכם המרשימה, בהובלת השגרירה עינת שלאין, לאורך כל המשבר. שיתוף הפעולה ארוך השנים של מדינת ישראל עם הממלכה ההאשמית והמלך עבדאללה, שידע לסייע בתבונה גם הפעם, היו חלק משמעותי במאמצים לסיום המשבר ועל כך הערכתנו העמוקה".

עוד פורסם אתמול שבדיקות שערכה המשטרה בימים האחרונים עם ארבע חברות אבטחה מהמובילות בתחומן בעולם הובילו לפתרון אפשרי לחלופה לגלאי המתכות בכניסות להר הבית. הפתרון כולל ככל הנראה הצבה של מצלמות מתקדמות מאוד בכל אזור העיר העתיקה. מדובר במצלמות מתקדמות בעלות יכולות טכנולוגיות המאפשרות להבחין גם בחפצים מוסלקים בפרטי לבוש או בחפצים. התכנית מסתמנת כתכנית יקרה מאוד שעתידה להחליף את גלאי המתכות שהוצבו בשבוע האחרון. עד שניתן יהיה לממש את ההצעה במלואה יסתפקו בכניסה להר בעיבוי כוחות הביטחון ובמצלמות האבטחה שכבר הותקנו.