דוח מיוחד שהכינה ועדת החוץ וביטחון ואמור להיות מוגש לכנסת בשבוע הבא, מתריע מפני פערים חמורים במוכנות של צה"ל למלחמה. הדוח עורר מחלוקת פוליטית בין חברי הוועדה, זאת לאחר שהממצאים הטילו חלק מהאחריות על הדרג המדיני בכלל ועל ממשלת נתניהו בפרט.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
על הדוח חתום יו"ר הועדה אבי דיכטר מהליכוד לצד ח"כ עפר שלח מ"יש עתיד". אך מי שסרב לחתום על המסקנות הוא יואב קיש, אף הוא ח"כ מהליכוד, בין היתר בשל הביקורת המופנית לממשלה. ככל הנראה בכירים בליכוד ידעו מראש על הדוח - והנחו את קיש לא לחתום.
"קיבלתי אז ואני מקבל היום את מסקנות הדוח", הבהיר ח"כ יואב קיש את עמדתו. "יש לפעול ליישומן. לראיה - הדוח הוא גרסה לציבור של דוח מסווג שהיה מיועד לגורמים פנימיים ומקבלי החלטות ועליו חתמתי. בשלב מסוים החליט ח"כ שלח להפיץ דוח חיצוני (המדובר). שלח בחר שהשפה והסגנון בדוח הציבורי יהיו עוקצים ובוטים וזאת לא דרכי".
קיש הבהיר שבמקרים כאלה יש להשתמש בביקורת בונה ולא ב"קנטרנות זולה". "כך למדתי בחיל האוויר על מהות תחקירים. בחרתי לסרב להצטרף לטברנה הפוליטית של שלח, יש עת לפוליטיקה ועת לביקורת עניינית. בנושאים רגישים כמו מוכנות צה"ל למלחמה, העדפתי להישאר ענייני ולא להיות שותף לסגנון פוגעני ודו"ח שמנוצל לבמה אופוזיציונית".
"ההחלטה שיהיה דוח גלוי אינה שלי", אמר ח"כ עפר שלח (יש עתיד) על התנגדותו של ח"כ קיש לחתום על המסקנות. "אלא של הוועדה כולה, באישור ובהשתתפות יו"ר ועדת החוץ והביטחון. אין בדוח הגלוי ולו מילה אחת שאינה מופיעה בדוח החסוי, ולכן ח״כ קיש חתום גם על כל מילה ומילה בדוח הגלוי. ח״כ קיש מתעלם מאחריותו כלפי הציבור, במסגרת תפקידה של הוועדה, מטעמים של פחדנות פוליטית וחנפנות כלפי ראש הממשלה, ומנסה למנוע פרסום ציבורי ראוי של ביקורת חיונית, שהוא עצמו חתם עליה".
ועדת המשנה לתפיסת הביטחון ובניין הכוח בראשות עפר שלח ליוותה את התכנית הרב שנתית של צה"ל מראשיתה ועד לסיום השנה הראשונה ליישומה, בעשרות דיונים. הדוח הוא תוצאה של עבודתה. רק חלקו המצומצמם מאוד של הדוח יפורסם לציבור, זאת משום שהוא מכיל מידע סודי ביותר ברובו. הדוח קובע שיש כשלים חמורים בהכנת צה"ל והאחריות מונחת על הממשלה ועל היעדר הנחיות מהממשלה.
רק בתחילת החודש פתח צה"ל בתרגיל חסר תקדים בהיקפו לגיס הצפוני, כשברקע המתיחות בחזית הצפונית והשיפור במוכנות המבצעית של חיזבאללה בזכות מעורבות הארגון בלחימה מול דאע"ש. מטרתו של התמרון הייתה שיפור מוכנות הצבא למלחמה בזירה הצפונית, במיוחד מול חיזבאללה. על-פי גורם בכיר בצה"ל, היעד של התרגיל הוא הכרעה של ארגון חיזבאללה, בעוד שעד היום דיברו בצבא במונחים של הרתעה.
בתרגיל, שהתקיים 19 שנים לאחר התרגיל הקודם, השתתפו עשרות אלפי חיילים (עשרות חטיבות), בסדיר ובמילואים, והוא נמשך 11 ימים. התרגיל דימה תרחיש של אירוע חדירה של כוחות חיזבאללה ליישוב ישראלי סמוך גדר שמתדרדר למלחמה כוללת בצפון. לצד הכרעת חיזבאללה, התמרון נועד לתרגל הרס תשתיות האויב ומניעת המשך ירי הרקטות מהשטח שנכבש לעבר ישראל.
התמרון כלל גם תרגול של הגנת גבולות ומערך ההגנה האווירית, מהלומת אש רחבת היקף, שימוש במודיעין מדויק לתקיפת מטרות בזמן אמת, תמרון רחב היקף לעומק שטח האויב, בדגש על שיתוף פעולה בין הכוחות בקרקע, באוויר ובים. בנוסף, במסגרת התרגיל נבחן המערך הלוגיסטי תומך הלחימה שמטרתו לשמור על הרצף המבצעי של הכוחות וכן תורגל שיתוף הפעולה בין פיקוד העורף לבין כוחות משטרה, כיבוי והצלה ומד"א.