"לא הפנימו שנשים יצאו מהמטבח" (למצולמות|צילום: פלאש 90 / הדס פרוש

המצגת שחושפת את השינויים המסתמנים בפקודת השירות המשותף ממשיכה לעורר הדים: לאחר ששורת רבנים מתחה ביקורת קשה על הנוסח החדש וקראו פעם נוספת לביטולו כליל, ארגוני נשים מותחות היום (שני) ביקורת מהצד השני, באומרן כי הנוסח החדש הוא למעשה כניעה לגורמי הדת.

לצפייה בקטעים מהמצגת שנחשפה לחצו כאן

"סדרי העדיפות של צה"ל השתבשו בעידודם של גורמים קיצוניים בציונות הדתית אשר מצאו את דרכם אל ליבם של צמרת צה"ל", אומרת יו"ר ויצו ישראל, גילה אשרת. "המצב הנוכחי, בו צה"ל מקצין את ההפרדה בשירות המשותף, גונז תוכניות לטיפוח קצונת נשים בכירה ולא מאפשר טיפוח לוחמות וחיילות איכותיות אשר ישולבו באופן ראוי ושוויוני במערך הלוחם, הוא מצב בלתי נסבל, ורחוק מאד מהצבא המתקדם והערכי שצה"ל מתיימר להיות". לדבריה, המסמך שהופץ מלמד על "הדרה, אפליה ופגיעה קשה בביטחון החיילות באשר לחשיבות מקומן בצבא: כתף אל כתף עם החיילים".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

יו"ר נעמת גליה וולוך הוסיפה כי "קשה לשמוע את דברי הרבנים, שלא הפנימו עדיין שנשים כבר יצאו מהמטבח ונמצאות בזכות ולא בחסד במרחב הציבורי. הניסיון של הרבנים לדחוק נשים חזרה לתפקידן המסורתי מקומם, ואם צה"ל מתכוון להיכנע לתכתיבים האלה, הוא יביא לכך שנשים תעדפנה שלא להתגייס בכלל לצבא", הזהירה.

המצגת הפנימית נחשפה (צילום: חדשות 2)
המצגת הפנימית נחשפה|צילום: חדשות 2

"השינויים הצפויים בפקודת השירות המשותף מבהירים בצורה חד משמעית שצה"ל בחר להיענות לדרישות קיצוניות מצד רבנים שכלל לא ברור שמייצגים את הציבור הדתי והאינטרסים שלו - רבנים שמזה תקופה ארוכה פוגעים בחיילות צה"ל בטענה נשים מפריעות לצה"ל לנצח", נכתב בהודעה מטעם ארגוני גאווה כחול לבן, שדולת הנשים, המרכז הרפורמי לדת ומדינה וישראל חופשית. "לפי השינוי המסתמן, נשים לא יהיו עוד על במות בצה"ל, כדי לגרום לכל החיילים להרגיש בנוח. קצינים יוכלו לסרב לפקד על נשים בגדודים מעורבים, ולא תהיה עוד שום מניעה ליצור מסגרות נפרדות מתוך הבנה שזו פגיעה בשוויון".

"צריך לומר בבירור: הנחיה לקיים אירועים בצה"ל שבהם 'כל החיילים ירגישו בנוח מלכתחילה', משמעה שמי שירגישו בנוח הם חיילים דתיים, על חשבון הפליית והדרת נשים", המשיכו. "הסדרים שמתירים לבוגר קורס קצינים לסרב לפקד על נשים, הופכים נשים למוקצות. על צה"ל להחליט האם הוא צבא העם - כל העם - או צבא שמתאים את עצמו לדרישותיה הגחמתיות של קבוצה אחת, על חשבון קבוצות אחרות, בראשן נשים".

גם הגיוס לגדודים המעורבים בצמיחה. ארכיון (צילום: דו
הרבנים: "זו קוסמטיקה"|צילום: דו"צ

גינוי נוסף ומשמעותי לדברי הרבנים שתקפו את הנוסח החדש בדרישה לבטל לחלוטין את פקודת השירות המשותף הגיעה דווקא מתנועת "נאמני תורה ועבודה", מהמרכזיות שבציונות הדתית. "אנו מברכים על ההדברות הראויה שנוצרה בין מנהיגי הרבנים בציונות הדתית לבין הצבא באופן מכובד, ומתוך שאיפה לתת לחייל הדתי את התנאים הטובים ביותר שיתאימו לקיום אורח חייו, הידברות שמביאה לשינויים והתאמות", כתבו. "הגורמים המגנים את צה"ל משתמשים באמצעים שיווקיים וכוחניים שונים כמו הקמת 'מלשינון' והכפשת מפקדי צה"ל, ומערערים את היסודות עליהם מושתת צבא העם".

"אנו רואים את נוסח הפקודה כנוסח ראוי ומתאים לצבא העם", הבהירו. "עם זאת, ביישום הפקודה אנו מציעים לשים לב לכך שחייל שנשאל בתחילת שירותו האם מעוניין הוא להשתבץ ביחידות מעורבות עלול להיות 'מסומן'. ניתן למצוא פתרונות ראויים שיגשימו את רצונו של החייל מחד, ומאידך לא ידחקו אותו לשוליים וייצרו יחידות הומוגניות בניגוד לעקרונות 'צבא העם'".

ליאורה מינקה, יו"ר "אמונה - תנועת האישה הדתית לאומית", הוסיפה כי קטעי הפרטים כפי שהתפרסמו מבטאים רצון של הצבא לייצר מציאות שירות המתחשבת במגוון הערכים של החברה הישראלית. "על פניו הפקודה מתמודדת עם ארגון מרחב משותף שיכול להתקיים בו קונצנזוס, על מנת שכל קבוצות האוכלוסייה, דתיים ודתיות, חילוניים וחילוניות, יוכלו להשתלב בנשיאה בנטל.
אין קבוצה בלעדיות על מערכת ערכית חשובה מאחרת".

גם בחמ"ל הורים לחיילות וחיילים התייחסו לדברים ואמרו כי פקודת השירות המשותף לכשעצמה, והפרסומים בדבר הרחבת ההרשאה לחיילים וקצינים, המתירה להם להמנע מפעילות על בסיס שאינו מבצעי, לסרב להצבה או להפר פקודה ברשיון, הינה פגיעה מהותית בזכויות האדם של החיילות. "צה"ל הוא צבא העם, יש לו תפקיד רב משמעות בבניית חוסנה ואחדותה מבית של מדינת ישראל, ומתן הרשאה לפגוע פגיעה אנושה כזו בכבודן ומעמדן של מחצית מהאוכלוסיה - מהווה פגיעה מבית. אנו, ההורים, לא ניתן לזה יד", הבהירו נציגות הארגון, חנה בית הלחמי, ליאת סיני סדס, חנה מוסקוביץ'.

המסמך שעורר את הסערה הינו מצגת פנימית שהופצה אתמול בפורום נרחב יחסית של רבנים צבאיים, ובה פרטים רבים על הפקודה החדשה שמתהווה. בין השינויים שנחשפו במצגת ניתן למנות את העובדה כי חיילים המעוניינים בכך ישוחררו מפעילות תרבות מלבד טקסים ממלכתיים, כאשר עד היום הותר להם להשתחרר רק מפעוולת הווי ונופש. בנוסף, ההנחיה היא לכוון לאירוע בהם "כל החיילים ירגישו בנוח מלכתחילה". בנוסף, כל חייל שאינו קצין יוכל לבחור לשרת בגדוד נפרד - סוגיה המטרידה רבנים רבים שתלמידיהם מתקדמים לדרגות קצונה. בצה"ל עדיין נבחנת האפשרות לשנות את המדיניות הזו.

 

ארכיון - למצולמים אין קשר לנאמר (צילום: רויטרס)
"נוסח ראוי ומתאים לצבא העם (למצולמים אין|צילום: רויטרס

עוד נחשף כי יימחקו מפקודת השירות המשותף משפטים שנויים במחלוקת, כמו למשל משפטים שמדגישים את הערך של אי ההפרדה, כאשר במקומם יוכנס נוסח שמדבר על "מימוש הייעוד של צה"ל". למשל יוסרו מהפקודה המילים: "המפקדים יישמו את פקודת השירות המשותף ככל האפשר... לא בדרך של הפרדה", ובמקומם יוספו לפקודה המילים: "הכל במטרה לממש את ייעוד צה"ל".

תגובת דובר צה"ל: "מדובר במסמך עבודה, אשר משמש את העוסקים ביישום פקודת השירות המשותף. הפקודה נמצאת בתהליך בחינה מתמיד לאור ההערות העולות מהשטח וצרכי צה"ל".