בסוף 2012 הגיע מזכ"ל האו"ם לביקור בארץ. לכאורה מדובר היה בביקור שגרתי, אך במהלכו פרש ראש הממשלה נתניהו בפני באן קי מון תצלום אווירי של דרום לבנון והצביע על כל עמדות החיזבאללה בכפרים. באותו מעמד אמר ראש הממשלה למזכ"ל כי אם תפרוץ כאן מלחמה כל הכפרים הללו יפגעו באופן קשה, מפני שיורים משם לעבר שטח ישראל.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
סיור לאורך גבול הצפון ימים אחדים לאחר הפסקת האש בדרום, מלמד בעיקר דבר אחד - אין ואסור לעשות שום השוואה בין הגבולות, לא בימים של שקט ובוודאי לא בימים של לחימה. אם תתפתח לחימה בצפון יהיה מדובר באירוע אחר לגמרי, עם עוצמה אחרת - גם מצדו של חיזבאללה וגם מצד צה"ל.
"חיזבאללה הוא גוף קדמי איראני, הוא מחומש ומתוחזק על ידי אירן, ומתוקף זה יש לו אמצעים אחרים", הסביר אל"מ דן גולדפוס, מפקד חטיבת חירם 769. "אני לא חושב שאנחנו צריכים להיבהל מזה אבל אני חושב שאנחנו צריכים להסתכל למציאות בפנים ולהגיד איך אנחנו מתכוננים בדרך הטובה ביותר לאירוע הבא".
"לא מוטרדים מכיבוש הגליל - אלא מפגיעה באזרחים"
"אנחנו נצטרך לקבל החלטות של מה אנחנו עושים עם הנכסים החיוניים שלנו ואיך אנחנו מגנים עליהם בצורה הטובה ביותר, ואני יכול להגיד לאזרחים שאנחנו נצטרך לקבל החלטות קשות בזמן אמת, כמו למשל פינוי יישובים", הוסיף אל"מ גולדפוס. "אני לא מוטרד מזה שהאויב יכבוש את הגליל, הוא לא יעשה את זה כי בשביל זה אני פה. אבל הוא עלול לפגוע לי באזרחים, ולזה אני לא מוכן, והתפקיד שלנו הוא להגן על האזרחים".
מלבד ההבדל בתפיסת הלחימה של צה"ל בגבולות בדרום ובצפון, ההבדל המשמעותי באמת הוא ביכולות האויב. לכוחות חיזבאללה יש הרבה יותר רקטות מלחמאס והן עשויות להיות יותר רחוקות ויותר מדויקות. "האזרחים צריכים לדעת שהמלחמה כאן היא אחרת, ואנחנו נצטרך לדעת לזוז מהר בגמישות גדולה מאוד, גם לתוך לבנון", אמר אל"מ גולדפוס.
על פי ההערכות יש ברשות לבנון כ-100 אלף רקטות, רובן בגבול הדרומי של המדינה. אבל טילים ארוכי טווח יש בעיקר באזור ביירות, ומדובר בטילים כבדים המכילים מאות קילוגרמים של חומר נפץ, ובחלקם טון אפילו יותר.
לטילים הללו יש רמת דיוק גבוהה מאוד, שיכולה לכסות את כל שטח ישראל מבחינת הטווח שלהם, והם מוסווים באזורי אוכולוסיה. מול האיום הזה כיפת ברזל לא תוכל להתמודד באותה מידת הצלחה כפי שהיה ב"צוק איתן", ולכן התמרון הקרקעי בצפון יהיה חייב להיות גדול ומהיר.
"מסתכלים דרומה - ויודעים שגם כאן יש אפשרות לאיום מנהרות"
ויש גם את עניין המנהרות - גם בגבול הצפון יש מי שמעידים ששמעו נקישות מוזרות מתחת לביתם. אין אמנם הוכחות אבל יש תחושה. "כבר מ-2006 אנחנו מעבירים דיווחים על רעשים שנשמעים כמו קולות של חפירה לאורך כל הגבול. עם מה שראינו בדרום אנחנו בטוחים ומאמינים שיש מנהרות חוצות קו גבול", סיפר יוסי אדוני, סגן ראש מועצת מעלה יוסף.
האיום הזה מטריד לא רק את מנוחת התושבים, אלא כמובן גם את מפקדי הכוחות באזור: "אופציית המנהרות מטרידה אותי, כמו עוד אחת מהאופציות הנוספות שיכולות להיות פה. כל בר דעת צריך לשים את עיניו בראשו ולהסתכל דרומה, לעבר עזה, ולהגיד אם שם יש מנהרות אז פה, קל וחומר שיש אופציה כזאת", אמר אל"מ דן גולדפוס, מפקד חטיבת חירם 769.
סיור לאורך גבול הצפון משאיר אותנו עם רקטות וטילים של חיזבאללה בהיקפים אדירים המאיימים על רוב שטחה של ישראל, עם יכולות נוספות של חיזבאללה משלוש שנות הניסיון שצבר בסוריה, ועם הכרזות על כיבוש הגליל. בצה"ל מבינים שצוק איתן היה אולי פרומו קצר - אם אזור הצפון יתלקח, בלבנון זאת כבר תהיה מלחמה של ממש. אולי לא כל כך ממושכת, אבל מאוד אלימה.