ראשי חמאס, סינוואר והנייה. ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
ראשי חמאס, סינוואר והנייה. ארכיון|צילום: רויטרס, חדשות

ישראל וחמאס חתמו על הסכם רגיעה חדש הלילה (בין חמישי לשישי), כך דווח בסוכנות הידיעות "סווא" הפלסטינית. על פי ההסכם, שישראל וחמאס טרם אישרו את פרטיו, ירושלים תשוב להזרים דלק לתחנת הכוח ברצועת עזה ותגדיל את מרחב הדיג סביב הרצועה - ובתמורה יפסיק חמאס את הפרחת בלוני התבערה ליישובי העוטף. עם זאת, צרור בלונים שאליו חובר חפץ חשוד נחת הבוקר בשדה חקלאי במועצה האזורית אשכול. חבלן משטרתי הוזעק למקום.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

את הידיעה על חתימת ההסכם העביר לתקשורת הפלסטינית גורם באו"ם, שדיווח כי החל מהבוקר ישראל תשוב להזרים סולר לתחנת הכוח ברצועה. בנוסף, הסביר הגורם כי מרחב הדיג יוגדל ל-15 מייל ימי וכ-60 סירות פלסטיניות שהוחרמו יוחזרו לעזה. חמאס מצדו התחייב לרסן את ההפגנות השבועיות על גדר המערכת ולהפסיק את הפרחת בלוני התבערה לשטחי ישראל. לפי הדיווח בהסכם תיווכו המצרים והאו"ם.

חיילים מטפלים בשריפות בעוטף עזה (צילום: החדשות)
חיילים מטפלים בשריפות בעוטף עזה|צילום: החדשות

הסכם הרגיעה בין הצדדים הגיע לאחר שקרוב ל-100 שרפות פרצו מתחילת השבוע כתוצאה מבלוני תבערה שהופרחו משטח הרצועה, מתוכן לפחות 19 מוקדי אש פרצו רק אתמול. כוחות רבים הוזנקו לשרפה גדולה שפרצה במושב שובה שבמועצה האזורית שדות נגב, אך במועצה הבהירו כי אין סכנה לחיי אדם ושאין הנחיות מיוחדות.

בתחילת השבוע טרור בלוני התבערה בעוטף עזה גבר באופן משמעותי, ובתוך שעות בודדות ביום שני האחרון פרצו 13 מוקדי שרפה בשטחים פתוחים. יום לאחר מכן ישראל הודיעה כי בעקבות שיגור הבלונים וההצתות בעוטף, היא מפסיקה את העברת הדלקים לתחנת הכוח שברצועה - עד להודעה חדשה.

תושבים רבים בעוטף עזה זועמים על הממשלה שלטענתם הפקירה אותם וראש המועצה האזורית אשכול, גדי ירקוני, הביע את כעסו בשיחה עם החדשות Online. "לא סופרים אותנו, את אף אחד זה לא מעניין", אמר ירקוני. "אנחנו דורשים פתרון מיידי, לא מעניין אותנו איך. זה התחום של הפוליטיקאים. לא מוכנים להמשיך במציאות הזו. זה שאנחנו נמצאים פה זה לא מובן מאליו והתחושה היא שלא סופרים אותנו".

דריכות בדרום (צילום: רויטרס, חדשות)
הפגנות בעזה, ארכיון|צילום: רויטרס, חדשות

בהמשך ירקוני הפנה אצבע מאשימה ישירות לעבר ראש הממשלה ושר הביטחון בנימין נתניהו. "את שר הביטחון וראש הממשלה זה לא מעניין, אנחנו בכלל לא נמצאים בסדר היום שלו מבחינתו", האשים. "בלונים נחתו בתוך יישובים ורק בנס לא היה היום אסון. אנחנו דורשים מההנהגה שתתעורר. התחושה היא שאנחנו שקופים".

בין 15 ל-20 שרפות מדי יום ביישובי הדרום

חבר הכנסת אלון שוסטר, מספר 27 ברשימת כחול-לבן ותושב קיבוץ מפלסים, ביקר במוקד שרפה שפרצה כתוצאה מבלון שנחת בשטח הקיבוץ. "האש הגיעה לתוך קיבוץ מפלסים", אמר שוסטר שכיהן כראש מועצת שער הנגב בשנים 2002-2018. "עושה רושם שלנתניהו זה ממש לא אכפת. שיישרף העולם, העיקר שהוא יינצל ממשפט. העיקר שממשלתו תחזיק מעמד. ההזנחה של ממשלת ישראל היא בגדר רשלנות פושעת והגיע הזמן לומר זאת".

גם תמיר עידאן, ראש המועצה האזורית שדות נגב, דרש שינוי מדיניות של הממשלה. "אסור לנו לקבל מציאות כזו של טרור", הבהיר עידאן. "בלון תבערה בגן ילדים זה בדיוק כמו טיל בגן ילדים וכך הממשלה צריכה להתייחס לכך. תושבי העוטף דורשים תגובה הולמת מצד קובעי המדיניות. קהילת שדות נגב חזקה ותעמוד בגבורה ובחוסן אחרי כל פעולה צבאית, אבל לא נוכל להמשיך ולספוג מציאות כזו של טרור בלתי פוסק ללא תגובה הולמת של מדינת ישראל".

הפגנה בעזה נגד תוכנית השלום (צילום: רויטרס, חדשות)
הפגנות בעזה נגד ועידת בחריין, השבוע|צילום: רויטרס, חדשות

במחוז דרום של הכבאות והצלה מסרו כי צוותי כיבוי, קק"ל, רט"ג, צה"ל ומתנדבים פעלו במשך כל אתמול ב-19 שרפות בעוטף עזה. "על כל השריפות הושגה שליטה מהירה תוך דקות ולאחר חקירה של חוקרי דליקות מכבאות והצלה אשקלון ונתיבות נקבע השריפות פרצו מבלוני תבערה", נמסר בהודעת המחוז.

בשבוע האחרון, למרות מאמצי ההסדרה, חלה עלייה חדה באירועי האש: בין 15 ל-20 שרפות פורצות מדי יום ותושבים רבים בדרום מתוסכלים ודורשים שינוי במדיניות. תושבים בכפר עזה טוענים כי בבלונים ששוגרו מעזה ושנחתו באזור צורפו חומרים כימיים כלשהם שפיזרו ריח חריף באוויר, אך טרם התקבל לכך אישור רשמי. בעבר חמאס איים להכניס חומרים כימיים לבלוני התבערה.