נציב קבילות החיילים במשרד הביטחון, האלוף (במיל') יצחק בריק, פרסם היום (שני) את הדוח השנתי לשנת 2017, שבו מוצגת עלייה של כ-5% בתלונות שהוגשו על ידי חיילים והן עומדות על 7,002. לפי הדוח, 59% מהתלונות שהוגשו אשתקד נמצאו מוצדקות. הדוח מציג גם את מאפייני הנזק שנגרם מהעלייה בשימוש בטלפונים חכמים וברשתות החברתיות בקרב חיילים, לצד הירידה ברצון הקצינים להתחייב לשירות קבע ארוך.
מה חושב נציב קבילות החיילים על הקיצוצים בצבא?
בתדרוך לכתבים סיפר האלוף בריק, שיסיים בעוד חצי שנה את תפקידו, כי נתקל במהלך בדיקתו בתופעות מדאיגות רבות, ובראשן השימוש בטלפונים חכמים באופן כזה שעלול להעמיד את החיילים בסכנה. "חייל שנמצא בשיעור או באימון עם הסמארטפון הוא לא קשוב", הזהיר נציב הקבילות. "עברתי בכול מוצב ומצאתי שבחלק מהם יש חיילים שמסתכלים בסמארטפונים במקום לשמור על החברים שלהם".
בריק מחה גם על העברת פקודות בסמארטפון והתרבות הארגונית הקלוקלית שנוצרת מכך - ובעיקר נגד האפשרות שהמידע ייחשף: "למזלנו חמאס לא השתמש בזה 'בצוק איתן', זה עניין של זמן עד שניקלע לסכנות".
בדוח מפורטת הבעייתיות שבשמירה על הפרטיות בעידן הרשתות החברתיות והפגיעה בקשר הפיקודי והבין-אישי בין החיילים למפקדיהם. "הקושי להגן על הזכות לפרטיות נעשה סבוך ומורכב מאין כמוהו", נכתב בדוח. "מעת לעת מגיעות קבילות חיילים, שעילתן היא שהקובלים צולמו בנסיבות מביכות ובהמשך פורסמו תצלומיהם ברבים, ללא אישורם בין שבפן המקצועי ובין שלצורך הפקת לקחים בקרב מפקדיהם".
במקרה אחד בדוח תואר אירוע שבו חייל הגיש קבילה על כך שהמפקד התורן חיפש בטלפון הנייד שברשותו במהלך משימת שמירה בבסיס שבו החייל משרת וגרם לפגיעה בפרטיותו. עוד הרחיב הנציב וכתב כי השימוש הבלתי מושכל בטכנולוגיה מתקדמת "פוגע בפיקוד ובמנהיגות של מפקדים כלפי פקודיהם".
האלוף בריק הוסיף: "מחמת 'שיח אלקטרוני', בטלפונים ניידים, נפגעים הקשרים הבין-אישיים, שכן הוא עלול להחליף את השיח הישיר בין מפקדים לבין פקודיהם ובין החיילים לבין עצמם". לטענתו תופעה זו עלולה לגרום לריחוק ואף ניכור בין החיילים למפקדיהם. "התנהלות זו פוגעת באחוות הלוחמים ובעקרונות צה"ל", הדגיש.
דוגמה נוספת שהביא האלוף בריק תיארה מקרה שבו נפגעה פרטיותו של חייל באופן בוטה: חייל שלח למפקדו המלצה לאישור מחלה על רקע נפשי לפיה אין לאפשר לו להשתתף במשימה שבה נדרש ליטול חלק. המפקד הטיל ספק באמינות החייל ובהמלצה במצבו הרפואי והנפשי. הוא העביר את צילום ההמלצה באפליקציית המסרונים "וואטסאפ" בקבוצת תפוצה הכוללת חיילים ואנשי קבע מהיחידה, ובכך פגע בפרטיותו.
ירידה ברצון של קצינים להתחייב לקבע ארוך טווח
לפי הדוח, בשנת 2017 הוגשו כ-7,002 קבילות על ידי חיילים לעומת 6,758 בשנת 2016: מדובר בעלייה של כ-5% במספר הקבילות. בנוסף הדגיש הנציב כי למעלה ממחציתן נמצאו מוצדקות. מספר הקבילות של חיילים בשירות החובה זינק משנת 2016 אז הוגשו 3,595 קבילות, לעומת 3,734 השנה. מספר הקבילות של חיילים בשירות המילואים זינק גם כן כשהשנה הוגשו 632 - לעומת 544 בשנה שעברה.
עוד עולה בדוח כי בשירות הקבע נרשמה ירידה קלה במספר קבילות החיילים, כשבשנת 2017 נרשמו 789 לעומת השנה שקדמה לה, אז הוגשו 837 קבילות. מספר הקבילות שהתקבלו מהמועמדים לגיוס (מיועדים לשירות הביטחון - מלש"בים) השנה הוא 1,475, לעומת 1,389 בשנה שעברה.
הנציב התריע גם על ירידה ברצון קצינים להתחייב לשירות קבע ארוך טווח, בפרט בקרב המערך הטכנולוגי החשוב כל כך בשדה הלחימה העתידי. במקביל הוא ביקר את המשמעויות של מודל "הקבע הצעיר", מודל שירות הקבע החדש שקובע תחנת יציאה נוספת לאחר 14 שנות שירות בקבע לקצין שלא יקודם לדרגת סא"ל. לדבריו: "קצינים רבים חוששים מתחנה זו ומיציאה לאזרחות ללא רשת הביטחון של הפנסיה".
מצה"ל נמסר בתגובה: "צה"ל מברך על דוח נציב קבילות החיילים לשנת 2017. בהתאם להחלטת ראש המטה הכללי, רא"ל גדי איזנקוט, מוביל סגן הרמטכ"ל, אלוף אביב כוכבי, הליך סדור להעמקת הבדיקה וטיפול בפערים שהועלו בדוח. בצה"ל לא מזוהה מגמה של ירידה ברצון הקצינים לשירות קבע ארוך במערך הקרבי ולאוכלוסיית הקבע הראשוני בלחימה. בנוסף, בשנת 2017 שיעור מאריכי שירות הקבע בחתימה שנייה עלה ב-7% בהשוואה לשנים קודמות בקרב עתודאים טכנולוגיים, לצד העלייה בחתימה בכלל המערכים".
"צה"ל מברך על מגמת הירידה החדה במספר הקבילות בתחום יחסי מפקד פקוד. ניכר כי תוכנית החניכה, ההכשרה והשיח הפיקודי, בין היתר בהכשרות הפיקוד, תורמים באופן משמעותי לירידה מבורכת זו. צה"ל מכבד ומעריך כל בדיקה וביקורת הנערכים ותורמים לשיפור הארגון, ומחויב ללמוד את הממצאים ביסודיות ובמקצועיות וכן להפיק את הלקחים ולתקן את הדרוש תיקון".