על רקע התקיפה הלילה (שני) בסוריה המיוחסת לישראל, בירושלים מעריכים כי גוברים הסיכויים שישראל מתקדמת לעימות חזיתי עם אירן. עוד נטען כי התקיפה, הנמצאת במסגרת הקווים האדומים עליהם החליט הקבינט למניעת התבססות אירנית בסוריה, היא עליית מדרגה. עם זאת, אם המצב אכן יסלים הוא לא יצטמצם לשטח סוריה בלבד אלא יהפוך לחזית צפונית כוללת.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בדיון במועצת הביטחון שהתקיים הערב הפציר שליח האו"ם לסוריה סטפן דה מיסטורה בכל הצדדים להפגין איפוק, להימנע מהסלמה ומעימותים.
התגובה החריפה יחסית ששוגרה מרוסיה נוכח התקיפה התקבלה בירושלים בהבנה מסוימת, שכן בישראל מבינים שרוסיה נמצאת במצוקה מול החזית שנפתחה מולה באירופה ובארה"ב. רוסיה מנסה להראות לאירן שהיא מתחשבת בה, אך גם לחזור שוב על כך שהיא בעלת הבית בסוריה תחת אסד.
תחת זאת בישראל מעריכים כי חופש הפעולה בסוריה לא הצטמצם, וגורם רוסי הבהיר בשיחה עם "החדשות" כי "לא מדובר במשבר, ושיתוף הפעולה בין המדינות יימשך".
למרות הביטחון לכאורה שעולה מהמסרים הישראליים במהלך היום, בירושלים מבינים שישראל לבד במאבק שלה נגד ההתבססות האירנית, ומעריכים כי הנשיא טראמפ לא יסתבך עבורנו בסוריה.
תקיפה האמריקנית, אם תהיה, עשויה להגיע בעקבות הדיווחים על שימוש נוסף בנשק כימי על ידי אסד בדומא. המגמה האמריקנית היא אכן לפעול במטרה לשמור על ההרתעה ועל הקווים האדומים שהציב ממשל טראמפ לאסד.
עם זאת, המחלוקת בקבינט האמריקני היא על משך התקיפה. במערכת הביטחון מעדיפים תקיפה ממושכת יותר ומשותפת עם בריטניה וצרפת, ולא מכה אחת בלבד שאסד יוכל לספוג ולהמשיך הלאה.
הזווית האסטרטגית: הכוחות הפועלים בסוריה
המנצח המסתמן במלחמת האזרחים בסוריה הוא אסד ומשטרו, אך בסוריה פועלים כמה וכמה גורמים מדינתיים שמבצעים את מעשיהם באופן גלוי ולפי צורכיהם האסטרטגיים.
המתקפה אמש הייתה באזור חומס בלב ליבו של האזור המוחזק בידי כוחותיו של אסד, המארח מיליציות אירניות בחסות רוסית. בנוסף אליהם, טורקיה פועלת בצפון המדינה במספר מובלעות כורדיות.
ישראל שולטת ברמת הגולן ופועלת נקודתית בתוך שטח סוריה ועיקר הפעילות שלה הוא לא לאפשר התבססות אירנית.
ארה"ב עדיין מחזיקה כ-2,000 חיילים וכוחות סיוע לכורדים באזור שממזרח לנהר הפרת. ואמנם, טראמפ אמר שהוא מואס במעורבות בסוריה בעוד שפוטין דן עם ארדואן ורוחני בחלוקת המדינה המדממת.