היסטוריה בצבא: הערב (חמישי) יתקיים טקס סיום קורס מט"קים (מפקדי טנקים) ומ"כים של חיל השריון. את קורס המט"קים הנוכחי יסיימו גם ארבע מפקדות הטנקים הראשונות - כשנה לאחר תחילת הפיילוט לשילוב נשים לוחמות בחיל השריון.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בצה"ל הדגישו כי הפיילוט לשילוב הלוחמות בהגנת הגבולות הסתיים בהצלחה לפי כול המדדים, וכך גם לגבי שילוב הלוחמות בקורס מט"קים: "שלב ההכשרה הוגדר כהצלחה - הן במימד ההכשרה והן מבצעית וכלל המטרות שהוצבו ללוחמות הושגו". בצה"ל ציינו כי במהלך ההכשרה לא נצפו פציעות חריגות, והלוחמות לוו על ידי חובשת צמודה.

ארבע המפקדות שיסיימו את הקורס: נגה שינה בת ה-20 מבנימינה, שירן טטרואשוויל בת ה-20 מגן יבנה, שרלוט דוידוביץ פלד בת ה-20 מתל אביב ואסנת לוי בת ה-19 מירושלים. לוי, דוידוביץ פלד וטטרואשוויל החלו את שירותן הצבאי בגדוד קרקל, בעוד שינה הגיעה לשריון מגדוד ברדלס.

"פותח דלת לנשים לתפקיד חדש"

עבור אסנת לוי מדובר בסגירת מעגל: סבה היה שריונר בחטיבה 7 בימי הקמת המדינה. "אני באמת חושבת שזכיתי בשירות משמעותי ומעניין שלא כל אחד זוכה בו", סיפרה. "אני לא מכירה הרבה בנות שזכו לעשות הכשרה של חי"ר ושריון בשירות אחד, וכל כך הרבה הסמכות כמו שהספקתי לעבור"

"אחרי כל כך הרבה זמן עם הטנקים הבנתי שזה מה שהכי מתאים לי", הוסיפה לוי. "סיימנו הכשרה כמו שצריך, בדיוק כמו כול הלוחמים האחרים, עם אותו רף מקצועי. הצלחתי לעשות בדיוק אותו דבר כמוהם. אני מצפה לראות עוד בנות שיגיע לשריון: גם שירות משמעותי וגם העצמה נשית".

שרלוט דוידוביץ פלד, שנולדה בלונדון ועלתה לפני שנתיים מאנגליה, התגברה על קשיי השפה והשתלטה על התוכן העיוני הרב. "המוטיבציה שלי גבוהה כי עשיתי עלייה בכדי לשרת בצה"ל ובחרתי להיות בקרבי", טענה. "אני מאמינה שצה"ל צריך לתת הזדמנות גדולה יותר לנשים בכל תפקידי הלוחמה בצבא, למרות שהמבנה הפיזיולוגי שונה משל הבנים".

לדבריה, הקורס מהווה "הזדמנות ממש טובה לפתוח חייל שלם לבנות. קורס הפיקוד היה מעולה – רציתי להיות מפקדת כי רציתי ללמוד איך לנהל אנשים. תמכנו אחת בשנייה".

הקרב על לוחמות השריון יגיע לבג
"לא ויתרנו אחת לשנייה"|צילום: דובר צהל, חדשות

שירן טטרואשוויל סיפרה על המסלול שעברה: "התעקשתי לעבור ללוחמה. הכי חשוב בטנק זו הרעות אחת לשנייה". היא ציינה כי הלוחמות דרבנו אחת את השנייה גם בזמנים הקשים: "לא ויתרנו אחת לשנייה, בלעדיהן כל השהות בטנק הייתה יכולה להיות שונה בשבילי. זכיתי לעשות דברים שבחיים לא חשבתי שאעשה – לירות במקלעים ומרגמה, לטעון פגזים".

נגה שינה ציינה כי מדובר ב"תפקיד ראשון מסוגו לנשים, זה פותח דלת לנשים לתפקיד חדש". על התגובות מהמשפחה והחברים אמרה: "אנשים בסביבתי חושבים שמדובר בהזדמנות מאוד חיובית כיוון שמדובר בתפקיד ראשון מסוגו, להיות חלוצה ולהיות האישה הראשונה שתהיה בשריון".

לדברי שינה, "ההכשרה הייתה מעניינת ומאתגרת - חוויה מטורפת, קשה אבל כיף, לא היה קל. רואה הרבה משמעות בתפקיד שלי. אני מאוד שמחה שהגעתי לאן שהגעתי, לא ציפיתי, לא התגייסנו בידיעה שנגיע לאן שאנחנו היום".

צה
צה"ל: שלב ההכשרה הוגדר כהצלחה|צילום: דובר צהל, חדשות

עברו מסלול כמעט זהה ללוחמים

הטקס, שייערך בראשות קצין שריון ראשי תא"ל גיא חסון, מסמן עבור מפקדות הטנק הטריות את סופו של תהליך ארוך. הפיילוט לשילוב לוחמות בחיל השריון החל לפני כשנה, ביולי 2017, מתוך מטרה לראות כיצד ניתן לשלב נשים כלוחמות טנקים במערך הגנת הגבולות.

לאחר תהליך מיון ראשוני, נבחרו לוחמות מארבעה גדודי חי"ר גבולות: הלוחמות שנבחרו הביעו מוטיבציה גבוהה, עוד לפני שהתגייסו, להשתלב בתפקיד לחימה. כך החל תהליך מיון שנמשך כחודש – ובסופו נבחרו 4 מתוך 30 שהגיעו לשלב המיון הסופי.

ארבע הלוחמות שאותרו לקורס הפיקוד עברו 16 שבועות הכשרה לפיקוד בגדוד הפיקוד של חטיבה 460 וסיימו את הקורס בהצלחה. הקורס אותו עברו הלוחמות היה זהה כמעט לחלוטין לקורס של הלוחמים: השינוי הניכר היחיד היא התאמת שבוע המלחמה למשימה המבצעית של הלוחמות. למעשה, שבוע הלחימה הפך לשבוע בט"ש מוגבר: הלוחמות עברו בקורס מסלולי כשירויות באש, ניווטים, לש"ב (לוחמה בשטח בנוי), בוחן מפקדי טנקים ועוד.

עוד לפני קורס מפקדי ומפקדות הטנק, הלוחמות עברו הכשרה לא קצרה: 8 שבועות של טירונות 04, לאחר מכן אימון מקצועות בשיזפון ל-6 שבועות, 14 שבועות של אימון מתקדם (צמ"פ) במסלול "כמעט זהה ללוחמים" ובהמשך תעסוקה מבצעית. הלוחמות שאותרו לפיקוד ביצעו תעסוקה מבצעית במשך חודש וחצי ושאר הלוחמות המשיכו בתעסוקה מבצעית למשך חצי שנה.

חמש מתוך 15 לוחמות שהתחילו את ההכשרה לשריון נשרו במהלך הדרך: אחת בשל חוסר התאמה, אחת מסיבות רפואיות שקדמו להכשרה ושלוש עקב בעיות רפואיות בזמן ההכשרה. "לדעת גורמי המקצוע, אזור הנשר מכלל המסיימות הינו סביר לאור העובדה כי מדובר בפיילוט", ציינו בצבא. הממצאים וההמלצות לעתיד לגבי שילוב הנשים בצה"ל יוצגו בשבועות הקרובים למפקדי צה"ל.