פרס ביטחון ישראל למפתחי פרויקט גילוי מנהרות הטרור: נשיא המדינה ראובן ריבלין, שר הביטחון אביגדור ליברמן, הרמטכ"ל גדי איזנקוט ומנכ"ל משרד הביטחון אלוף (במיל') אודי אדם, העניקו הערב (שלישי) בטקס חגיגי בבית הנשיא בירושלים, את פרס ביטחון ישראל, הפרס היוקרתי ביותר במערכת הביטחון, עבור פרויקטים ופעילויות שתרמו לביטחון המדינה ולשמירה על עוצמתה ויתרונה האיכותי בשדה הקרב, הן בהיבט הטכנולוגי והן בהיבט המבצעי.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בטקס הוענקו שלושה פרסים לפרויקטים ביטחוניים פורצי דרך: אחד מהם לאנשי המינהל למחקר, פיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית, בשיתוף עם זרוע היבשה ועוצבת שועלי האש בצה"ל, אלביט, רפאל ומשרד ראש הממשלה. הפרס הוענק עבור פרויקט גילוי המנהרות.

הפרס השני הוענק לפרויקט שמספק מענה ראשון מסוגו נגד איום מרכזי על מדינת ישראל. פרס נוסף הוענק לפרויקט שהשפיע באופן דרמטי על המציאות הביטחונית, לרבות סיכול מאות פיגועים. הגופים שזכו בשני הפרסים הנוספים הם אגף המודיעין בצה"ל, יחידת המודיעין של פיקוד המרכז, יחידת מצפ"ן באגף התקשוב, מפא"ת, משרד ראש הממשלה ומפעל מל"מ בתעשייה האווירית.

"הזוכים השנה בפרס ביטחון ישראל שינו באופן דרמטי את המציאות הביטחונית במדינת ישראל", אמר שר הביטחון ליברמן. "פרויקט גילוי המנהרות מבוסס על טכנולוגיה יחידה מסוגה בעולם, שהיא כמעט מדע בדיוני. בזכות המוחות שיושבים כאן, במפא"ת, בצה"ל ובתעשיות, לקחנו לחמאס את הנשק האסטרטגי שלו, שבו השקיע את רוב תקציב ההתעצמות שלו: מאות מיליוני דולרים. מנהרות התקיפה הפכו למנהרות קבורה. אפשר לומר באחריות שאזרחים רבים חבים לכם את חייהם".

המנהרה שסוכלה (צילום: דובר צהל, חדשות)
צילום: דובר צהל, חדשות

נשיא המדינה ראובן ריבלין אמר: "המערכות והצוותים שנבחרו לזכות השנה בפרס היוקרתי הזה, הינם עדות חיה לתמורות האדירות שחלו במפת האתגרים הביטחוניים העומדים לנגד ישראל. על מנת למנוע את המלחמה הבאה עלינו לבנות נדבך נוסף. חובה עלינו, כמדינה וכמדינאים, לגבש אסטרטגיה אשר תשכיל לייצר חלופה מדינית לעימות. מדינת ישראל חייבת להפעיל במקביל אל ההגנה הצבאית הבלתי מתפשרת תכנון וחשיבה מדינית אסטרטגית אשר תשכיל לייצר חלופה לעימות המתמשך וזאת בשיח עם הקהילה הבינלאומית והמדינות השכנות לנו. בסופו של יום, זהו מותר האדם – יכולתו לא רק להכות אלא גם להידבר".

מנהרה בעזה, ארכיון (צילום: דובר צה
מנהרה בעזה, ארכיון|צילום: דובר צה"ל, חדשות

את רעיון הענקת פרס ביטחון ישראל הגה ראש ממשלת ישראל הראשון, דוד בן גוריון, שרצה להעניק ביטוי לתרומת אנשי הפיתוח לביטחון מדינת ישראל. הפרס נקרא על שמו של אליהו גולומב ז"ל, מפקד ארגון "ההגנה".

עד השנה זכו בפרס 181 פרויקטים (כולל שלושת הפרויקטים של השנה) וכ-1,000 חתנים וכלות זכו בפרס, מהם 14 על מפעל חיים. 52 איש זכו בפרס פעמיים. 7 אנשים זכו יותר מפעמיים. בין הפרויקטים שזכו בפרס בעבר ניתן לציין את העוזי, הגליל, מטוס הכפיר, טיל הגבריאל, טיל הפופאי, טנק מרכבה סימן 3, משפחת טילי אוויר-אוויר של רפאל, מערכות ההגנה מפני טילים כמו ה"חץ" ו"כיפת ברזל", מערכת "מעיל רוח" להגנה אקטיבית על טנקים ונגמ"שים מפני ירי טילי נ"ט, מערכת צי"ד ועוד.