במשחק השחמט הבלתי נגמר בין סוכנויות הביון, ישראל הצליחה לכאורה לנצח בקרב מול אירן. ההפתעה עם פרסום מעצרו של שר האנרגיה והתשתיות לשעבר בחשד לריגול התחלפה עד מהרה בנימה מזלזלת כשהובהר במי מדובר. אך למרות עברו הבעייתי, שגב הוא האחרון בשורה של ישראלים שנחשדו, וחלקם אף הורשעו, בריגול נגד המדינה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

אותם מרגלים פעלו לעיתים מתוך אידיאולוגיה ולעיתים רק מתוך בצע כסף: ב-1973 הורשע פעיל השמאל אודי אדיב בריגול למען סוריה; מרקוס קלינברג עבד במכון למחקר ביולוגי וריגל שנים ארוכות עבור הסובייטים; שבתאי קלמנוביץ' הפך לסוכן של הקג"ב בתמורה לאפשרות להעלות את משפחתו ארצה בשנות ה-70; איש העסקים סוחר הנשק נחום מנבר, הורשע בסוף שנות ה-90 בסיוע לאירן. וכמובן, המרגל המפורסם ביותר שדווקא לא העביר מידע לגורם עוין - מרדכי ואנונו, טכנאי הקריה למחקר גרעיני בדימונה, שמכר חומרים סודיים לעיתון בריטי.

ההתטבאות והסערה (צילום: החדשות)
"מלחמה חשאית", רם בן ברק (ארכיון)|צילום: החדשות



בחקירותיו טען שגב שהוא בכלל התכוון להיות סוכן כפול אלא תכנן להציג לאירנים מראית עין של שיתוף פעולה ולמעשה לעבוד עבור ישראל. ישנן עדויות המחזקות את הטענה כי שגב עדכן גורמים בישראל במגעים שלו עם המודיעין האירני, אך לא ברור עד כמה עסקה כזו יכולה היתה לצאת לפועל.

שגב עלה על הרדאר של שירותי הביון הישראליים כבר בסוף שנות ה-90. אז, כך על פי פרסומים בתקשורת, יצר איתו קשר קייס עובייד, ערבי ישראלי תושב טייבה שסידר לו עסקאות עם גורמים במפרץ הפרסי, שככל הנראה עבדו בשירות אירן. עובייד ברח ללבנון, הצטרף לחיזבאללה והפעיל חוליות של הארגון בתוך יהודה ושומרון. תפקידו היה לגייס סוכנים גם בתוך מדינת ישראל, וזה מה שהוא ניסה לעשות עם שגב.

מאז שנשר מהפוליטיקה לפני כ-20 שנה, שגב הספיק להסתבך בפלילים - בהונאת כרטיסי אשראי ובניסיונות להברחת סמים. רישיונו לעסוק ברפואה נשלל, הוא ישב בכלא שלוש וחצי שנים וכשהשתחרר ברח הכי רחוק שאפשר. עם זאת, במערכת הביטחון הישראלית לא מקלים ראש.

המפורסם ביותר, ואנונו (ארכיון) (צילום: חדשות 2)
המפורסם ביותר, ואנונו (ארכיון)|צילום: חדשות 2



"יש מלחמה חשאית שמתקיימת כל הזמן בינינו לבין האירנים, ובמלחמה כזאת, גם הצד השני מנסה לגייס מקורות. זה יכול להיות אנשים שמתוסכלים מהמדינה שלהם וזה יכול להיות על רקע אידיאולוגי", אמר רם בן ברק, לשעבר המשנה לראש המוסד. "מבחינת האירנים, לגייס שר אנרגיה לשעבר, חבר כנסת לשעבר, קצין בצנחנים לשעבר - זה הישג ענק. אדם כזה יכול, למשל, להצביע לך על איך מתקבלות החלטות במדינת ישראל, מה התהליכים שדברים עוברים".

גד שימרון, לשעבר איש מבצעים במוסד ומחבר הספר "המוסד והמיתוס" מוסיף: "העובדה שלא תפסו כאן מרגל אירני בכיר בשנים האחרונות לא אומרת שאין מרגל אירני בכיר. זה רק אומר שלא תפסו אותו. אפילו את הפטריוט הגדול ביותר אפשר לשטות ולגרום לו להאמין שהוא עובד בשביל המדינה שלו ושהוא עושה נפלאות ובעצם הוא בוגד בארצו רק שהוא לא יודע את זה".

שגב בבית המשפט. ארכיון (צילום: פלאש 90, חדשות)
שגב בבית המשפט (ארכיון)|צילום: פלאש 90, חדשות



"אני אתן דוגמא: אתה יודע איך מגיע למשל דלק לירושלים? הרי אין 7,000 מכליות שנוסעות כל יום לאשדוד. התשתית הונחה כבר לפני יותר מעשרים שנה. גונן שגב בהיותו שר האנרגיה והתשתיות ידע הרבה מאוד על התשתיות של ישראל ב-1995, כולל כל מיני תשתיות סודיות של תחנות כוח לשעת חירום, מוקדי שליטה על אספקת המים ועוד".

"השב"כ פועל מתוך התפיסה שאירן כל הזמן מנסה לגייס ולהפעיל סוכנים, ומכאן העירנות והפיקוח הנגדי שלנו מול האירנים כדי לזהות את המהלכים שלהם ואולי אפילו לפני שהם מבצעים אותם", סיפר ליאור אקרמן, לשעבר סגן ראש אגף בשב"כ. יש לאיש קשרים עם אנשי ביטחון, אנשי ממשל, גם כאלו שפועלים באפריקה וגם כאלו שפועלים בתוך ישראל. מספיק שהוא עושה מספר חיבורים כאלה, לכאורה על רקע עסקי, עם אותם גורמים אירניים, וכבר הגיוס שלו השתלם".

בשורה התחתונה, שגב טרם עמד למשפט והוא זכאי עד שתוכח אשמתו, אך במערכת הביטחון יוצאים מנקודת הנחה שבלי קשר לתוצאות המשפט, שגב הוא לא הישראלי היחיד שמסתובב בינינו ומרגל עבור אויבי המדינה.