המחאה נגד הנצחת גנדי בשער הגיא (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של מלווי שיירות)
המחאה נגד הנצחת גנדי בשער הגיא|צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של מלווי שיירות

בשבוע שעבר התייצבו עשרות ותיקי ארגון הפלמ"ח שיצאו נגד החלטת הממשלה להנציח את זכרו של רחבעם זאבי (גנדי) ז"ל בחאן שער הגיא, לטקס הכרזת כמרכז מורשת לפורצי הדרך ולמלווי השיירות לירושלים. אתמול (שישי) לאחר דיונים רבים בנושא, הגיעה משפחת זאבי להסכמה עם לשכת ראש הממשלה נתניהו על פתרון חלופי, שלפיה יוקם מרכז הנצחה לרחבעם זאבי בישוב ברקן בשומרון.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

התכנון המקורי היה להקים מרכז מורשת לזכרו של זאבי ז"ל באזור שער הגיא, אולם בעקבות מחאת ותיקי הפלמ"ח התכנית נגנזה. כעת, כדי להקים מרכז חדש בשומרון יש צורך במימון ממשלתי גדול יותר כיוון שבשונה משער הגיא, המבנה לא קיים וצריך להקים אותו. במהלך סוף השבוע קיימה לשכת רה"מ מגעים עם משרדי הממשלה השונים, במטרה לגייס מימון להקמת המבנה.

"אנו קרבים ליום הזיכרון ולהסכמות", כתבה ח"כ איילת נחמיאס ורבין בחשבון הטוויטר שלה. "באב אל ואד יהיה על שם מבקיעי הדרך. שמחה שלשכת רה"מ הבינה שלא נוותר, חבל שהיה קשה יותר מכפי שהיה צריך".

שיירת הפגנה נגד מחלף גנדי שער הגיא
שיירת הפגנה נגד מחלף גנדי שער הגיא|צילום:

לפני כשבועיים פרסם משרד ראש הממשלה הודעה ובה נמסר כי המשרד פועל למציאת אתר חלופי להנצחת האלוף המנוח. "משרד ראש הממשלה פועל על מנת לאתר מקום חלופי ראוי, להנצחת אלוף במיל' רחבעם זאבי, זאת בתיאום עם משפחת זאבי". ההודעה הגיעה על רקע המחאות השבועיות שקיימו ותיקי הפלמ"ח שנהגו להתאסף בסמוך למשוריינים במחלף שער הגיא. במקביל התעצמה המחאה כששיירה של כ-20 כלי רכב של הלוחמים הוותיקים יצאה ממחלף לטרון בכביש 1 ועד מחלף שורש. לאותה הפגנה הצטרפו גם קבוצות שהגיעו מצפון הארץ יחד עם לוחמים מהפלמ"ח.

בחודש דצמבר האחרון נפגשו ותיקי ארגון הפלמ"ח במשך שעה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו על רקע ההחלטה להנציח את זכרו של זאבי ז"ל בחאן שער הגיא. בפגישה הם אמרו לראש הממשלה כי כיוון שגנדי לא נלחם במקום, הנצחתו תפגע בזכרם של החללים שכן נלחמו בקרב על ירושלים. במהלך הפגישה טענו ותיקי הפלמ"ח כי הנצחת שמו של גנדי במקום תפגע במורשת וזכרם של מאות החללים שנפלו בקרב על ירושלים, וזאת משום שלטענתם גנדי עצמו לא השתתף בלחימה במקום.