"תפיסת הנצחה חדשה, שמות הנופלים מרכיבים חומה איתנה": היום (חמישי) חושף לראשונה משרד הביטחון את היכל הזיכרון הממלכתי שהוקם בהר הרצל. ההיכל ייחנך בשבוע הבא, בערב יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל - וכעת ניתן לראות לראשונה כיצד נראה המבנה החדש מבפנים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ההיכל הוא למעשה הר אבן שמתנשא לגובה של 18 מטרים. יותר מ-23 אלף לבנים מרכיבים אותו, וכל אחת מהן נושאת שם של חלל עם תאריך הנפילה - ונר שיידלק ביום האזכרה לנפילתו. ההיכל כולל הנצחה וירטואלית באמצעות אפליקציה ייחודית ופעמון אור ענק, שמורכב מיותר מ-6,000 לבנות מתכת שפותחו בטכנולוגיה מתקדמת, תוכננו ויוצרו במנהלת טנק המרכבה.

במשרד הביטחון הדגישו כי ההיכל הוא "אתר ייחודי שיבטא כבוד, הוקרה ומחויבות לנופלים במערכות ישראל. היכל הזיכרון יאפשר חוויה אישית וקולקטיבית של הנצחה וביטוי לחוב המוסרי של המדינה ולציווי של 'נזכור את כולם', בהיותו המבנה היחידי במדינה המנציח על כתליו את כלל חללי מערכות ישראל". 

היכל הזיכרון לחללי מערכות ישראל בהר הרצל (צילום: חדשות 2)
היכל הזיכרון מבחוץ|צילום: חדשות 2

בתוך היכל הזיכרון בהר הרצל אוחדו שמותיהם של כל הנופלים במערכות ישראל - מראשית ההתיישבות הציונית ועד אחרון הנופלים. מרגע חניכת האתר בשבוע הבא, יודלק בהיכל נר זיכרון במועד האזכרה השנתי של כל הנופלים - וביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל יודלקו הנרות לכל הנופלים.

ברחבת הכניסה להיכל ידלוק כל העת "נר תמיד" ויוצב תורן עם דגל ישראל. טקסי הזיכרון הרשמיים יערכו בלב ההיכל, ואורחי המדינה יוזמנו למקום להנחת זר לזכר חללי מדינת ישראל. בנוסף, מדי בוקר תתקיים אזכרה לחיילים שנפלו באותו היום - והיא תיערך על ידי חזן צבאי. עוד הדגישו במשרד הביטחון כי "מיקומו של ההיכל בבית העלמין הצבאי בהר הרצל, סמוך ליד ושם, מחדד את הקשר בין השואה לתקומת העם היהודי בארצו".

זוכרים - גם באפליקציה

אפליקציה ייחודית שפיתח משרד הביטחון ותושק בקרוב, תאפשר לאתר את לבנת הזיכרון לזכרו של כל נופל ולקבל מידע אודותיו. בעמודי "יזכור" יוצגו תמונותיהם ושמותיהם של מי שנפלו באותו היום. לקראת סיום המסע בהיכל, יתאפשר למבקר להקדיש דברים לזכר הנופלים ולהדליק נר וירטואלי.

סמנכ"ל וראש אגף משפחות והנצחה במשרד הביטחון אריה מועלם, אמר כי "למדינת ישראל מתווסף בשנת ה-69 להקמתה נכס לאומי בעל חשיבות היסטורית עמוקה המסמל התגשמות של הציווי שנטלה המדינה על עצמה לזכור את הנופלים". לדבריו, הלבנה שתוקדש לכל חלל "תגשים את החובה לזכור שלכל נופל יש שם ומאחורי כל שם, סיפור חיים".

ההר מתנשא לגובה של 18 מטרים|צילום: חדשות 2

"חניכת ההיכל אינה רק מועד חניכה של מבנה, זו התחלה של תפיסת הנצחה חדשה", הוסיף מועלם. "מהמקום הנצחי הזה שתחת קורת גגו יונצחו כלל חללי מערכות ישראל לנצח נצחים, מהמקום הזה תצא קול תרועת עולמים חיה שמדינת ישראל תישא לנצח את זכר יקיריה".

"רמות גימור מהגבוהות שנראו בארץ ובעולם"

סמנכ"ל וראש אגף ההנדסה והבינוי במשרד הביטחון, ארז כהן, הוסיף וסיפר כי "לוחות הזמנים שנקבעו היו מאתגרים והיעד לפתיחת ההיכל הכתיב עבודה מאומצת של הצוותים שנעשתה במשמרות כפולות ואף משולשות, ברגישות המתחייבת מן העובדה שהאתר שהתבצעה בו הוא בשטח בית עלמין צבאי. משרד הביטחון הקפיד על איכות ביצוע ורמת גימור מהגבוהות שנראו בארץ ובעולם".

"נכס לאומי בעל חשיבות היסטורית"|צילום: חדשות 2

אדריכל היכל הזיכרון, איתן קימל ממשרד 'קימל-אשכולות', אמר כי "אנו משלימים היום תהליך ארוך ומרגש שעברנו ב-12 השנים האחרונות, מהשרטוט הראשון ועד היום. ההיכל פתוח לשמיים והאור הטבעי משמש בו כלי. המבנה הוא לבנת זיכרון אחידה וביחד הם בונים את הקיר ומקיפים את המרחב כחומה איתנה".