פקודת היציאה למלחמה נחשפת: 33 שנים בדיוק מאז החל מבצע "שלום הגליל" ביוני 1982, חושף היום (חמישי) לראשונה ארכיון צה"ל במשרד הביטחון את פקודות המבצע, שלימים הפך למלחמת לבנון הראשונה. במקביל, חושף הארכיון תיעוד של קרבות חטיבת גולני בשדה התעופה בביירות ב-1982.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
באפריל 1982, חודשיים לפני פרוץ המלחמה, תכניות המלחמה שנוסחו תחת שמות הקוד "אורנים קטן", "אורנים גדול" ו"שלג מתגלגל", החלו להיות מיושמות בשטח. הן תיארו את הכוונות והשיטות של צה"ל ביציאה למלחמה שהפכה מהר מאוד לשנויה במחלוקת והביאה בסופו של דבר להתפטרותו של ראש הממשלה לשעבר מנחם בגין.
הקש ששבר את גב הגמל והביא להחלטה לפתוח במבצע היה ניסיון ההתנקשות בשגריר ישראל בבריטניה שלמה ארגוב ב-3 ביוני 82'. ב-6 ביוני נכנסו הכוחות הקרקעיים הראשונים של צה"ל לשטח לבנון - ויצאו ממנה רק במאי 2000.
מטרת המבצע הייתה טיהור תאי הטרור הפלסטיניים בגבול הצפון לאור התגברות פעולות החבלה בארץ, בשטחים ובחו"ל. בפקודה נכתב כי צה"ל יוצא למלחמה שבה "יגיב וישמיד מחבלים בלבנון על ידי תקיפות חיל האוויר ועל ידי כוננות למבצע 'אורנים'".
"כוננות להשמיד את הצבא הסורי"
תכנית "אורנים קטן" הייתה התכנית שהחלה את המבצע בלבנון על בסיס הסד"כ (סדר כוחות) הזמין. הכוונה הייתה שצה"ל "ישמיד מחבלים ותשתית בטווח של 24 שעות, יחבור לנוצרים באזור ביירות בטווח של 48 שעות, יכבוש את ביירות בתוך 96 שעות ויהיה בכוננות להשמיד את הצבא הסורי. עוד נקבע במטרות המבצע כי "צה"ל יגן על רמת הגולן וייערך במגננה בגזרות האחרות".
ואיך התכוונו בצה"ל לבצע את המשימה? "כיבוש לבנון ייעשה בהתקפה מדורגת בסיוע אוויר וים בשלושה שלבים עיקריים", נכתב במסמך שהוגדר אז סודי ביותר, "כאשר הנחתת כוחות מהים ומהאוויר בלילה תביא לתפיסת שטחי המפתח וכיתור צידון ותפיסת גשר עקיה על ידי כוח מונחת מהאוויר בעוצמה פלוגתית". עוד הוגדר כי על צה"ל להשתלט ולטהר את מרחב נבטיה באמצעות כוח בעוצמה אוגדתית.
ב-6 ביוני 1982, משנסתיימו ההכנות המקדימות במסגרת מבצע "אורנים" (ששמו שונה בהמשך למבצע "שלג"), החלה באופן רשמי מלחמת לבנון, שבתחילה נקראה "מבצע שלום הגליל" (של"ג). במסמכים מאז נכתב: "הממשלה החליטה להטיל על צה"ל את המשימה להוציא את כל יישובי הצפון מטווח האש של הטרוריסטים המרכזיים - הם ומפקדותיהם ובסיסיהם בלבנון. שם המבצע - 'שלום הגליל'. בעת הביצוע אין לתקוף את הצבא הסורי אלא אם הוא יתקוף את כוחותינו".