הספינה
הספינה "מריאן" בדרכה לאשדוד|צילום:

סופו של המשט לעזה: לוחמי הקומנדו הימי פשטו לפנות בוקר (שני) על הספינה "מריאן", שעשתה את דרכה לעבר חופי הרצועה, מחוץ למים הטריטוריאלים של ישראל. מצה"ל נמסר כי תהליך ההשתלטות היה קצר ולא כלל התנגדות או נפגעים מצד הפעילים הפרו-פלסטינים שעל הסיפון. שלושת כלי השיט הקטנים שליוו את הספינה הסתובבו ועושים כעת את דרכם בחזרה ליוון.

צפו: המסרים שהקליטו מראש משתתפי המשט

לוחמי חיל הים מנסים בשעה זו להביא את הספינה כשל סיפונה הפעילים אל חוף נמל אשדוד. עם זאת ההגעה מתעכבת מאחר שרגע לפני ההשתלטות, חיבלו הפעילים במנוע הספינה כדי להקשות על החיילים וכעת יש צורך לגרור אותה אל החוף. לפי ההערכה הם יגיעו לנמל בשעות הלילה.

על סיפון ה"מריאן" נמצא גם חבר הכנסת באסל גאטס (הרשימה המשותפת), שהשתתף במשט. בצה"ל אמרו כי הפעולה התבצעה בהתאם להחלטת הדרג המדיני, לאחר שמוצו כל הפניות בצינורות הדיפלומטיים למנוע מכלי השיט להגיע לרצועה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"הפעולה בוצעה לאחר מספר רב של פניות למפליגים בכלי השיט בטווחים שונים בים", נמסר בהודעת דובר צה"ל. "משהבהירו המפליגים כי אין בכוונתם לשתף פעולה ולהיעתר להזמנה להגיע לנמל אשדוד, הוחלט להשתלט על כלי השיט ולהשיטו לנמל אשדוד".

בסאל גטאס לפני העלייה לאניה
בדרך לאשדוד. ח"כ גאטס|צילום:

כעת עושה הספינה את דרכה לישראל. בחיל הים מעריכים כי ההפלגה לנמל אשדוד תיארך בין 12 ל-24 שעות. הפעילים שנמצאים על הסיפון יגורשו בחזרה למדינותיהם עם הגעתם לארץ.

מארגני המשט תקפו את ישראל על החלטתה לעצור את הספינה. באתר המשט נכתב כי "ישראל שוב מבצעת מעשה פיראטי בים התיכון". המארגנים הוסיפו כי "המהלך הזה מוכיח שצה"ל מכיר בכך שיש מצור ימי על עזה, למרות ההכחשה האחרונה ממשלת נתניהו כי קיים אחד כזה".

"אין לנו סיבה להאמין כי לכידתה של ה'מריאן' הייתה שלווה", ציינו באתר. "בפעם האחרונה שצה"ל אמר משהו כזה ב-2012, אנשים על סיפון האנייה 'אסטל' הוכו באלות. בשנת 2010 עשרה מנוסעי המרמרה נרצחו על ידי צה"ל במהלך מבצע דומה במים הבינלאומיים".

לטענתם, ממשלת ישראל בחרה להמשיך במדיניות של "אפס סובלנות" כלפי הפעילים ההומניטריים. "הם ממשיכים לאכוף ענישה קולקטיבית בלתי אנושית ובלתי חוקית נגד 1.8 מיליון הפלסטינים בעזה", הבהירו מארגני המשט. "אנו דורשים שממשלת ישראל תחדול מעצר בלתי חוקי של אזרחים שלווים שנסעו במים הבינלאומיים בתמיכה של סיוע הומניטרי".

נתניהו ויעלון: משבחים את פעולת צה"ל

ראש הממשלה בנימין נתניהו שיבח את חיילי ומפקדי חיל הים על עצירת הספינה, שלדבריו ניסתה להגיע לחופי עזה בניגוד לחוק. "במשט הזה אין דבר מלבד מפגן של צביעות ושקרים, שרק מסייע לארגון הטרור חמאס ומתעלם מכל הזוועות באזורנו", הדגיש נתניהו.

"מניעת כניסה דרך הים נעשית בהתאם לחוק הבינלאומי ואף קיבלה גיבוי מוועדה של מזכ"ל האו"ם", הוסיף ראש הממשלה. "ישראל היא דמוקרטיה שמגנה על עצמה בהתאם לחוק הבינלאומי. איננו מוכנים לאפשר הכנסת אמצעי לחימה לארגוני הטרור בעזה כמו שנעשה בעבר באמצעות הים".

האיגרת שהעבירה ישראל לפעילים
האיגרת שהעבירה ישראל לפעילים|צילום:

"אין סגר על עזה"

גם שר הביטחון משה (בוגי) בירך על המבצע והדגיש כי לא היה מדובר במשט הומניטרי. "רצונם של המשתתפים במשט היה להמשיך במסע הדה-לגיטימציה כלפי מדינת ישראל", אמר השר. "זהו חלק ממפגן הצביעות והשקר של גורמים שונים בעולם, שמעדיפים לחזק ולתמוך בארגון טרור חסר מעצורים כמו חמאס, אשר במקום לדאוג לתושבי עזה מנסה להחדיר לרצועה אמצעי לחימה כדי להשתמש בהם נגד מדינת ישראל ואזרחיה".

עם עלייתם לסיפון, חילקו חיילי צה"ל איגרת כתובה לפעילי המשט, בה מבהירה ישראל לפעילים כי ניסיונם להציג אותה כמדינה שפוגעת בזכויות אדם - שקרי. "אולי התכוונתם להפליג למקום לא רחוק מכאן - סוריה, שם טובח משטרו של אסד מידי יום בבני עמו וזאת בתמיכת המשטר הרצחני של אירן", נכתב. "לעומת זאת, כאן בישראל אנו מתמודדים עם מציאות שבה ארגוני טרור כמו חמאס, מנסים לפגוע באזרחים חפים מפשע. מול ניסיונות אלה אנו מגנים על אזרחי ישראל בהתאם לדין הבינלאומי".

עוד נכתב שישראל מסייעת להעברת סחורות וציוד הומניטרי לעזה מדי יום ועוזרת למאות פרויקטים הומניטריים ברצועה באמצעות ארגונים בינלאומיים לרבות הקמת מרפאות ובתי-חולים: "סך הציוד שנכנס מישראל לעזה שקול לתכולת יותר מ-500 אלף סירות כמו זאת שהגעתם איתה".

ספינות של חיל הים במבצע השתלטות (צילום: דובר צה
אוניות חיל הים נערכות להשתלטות|צילום: דובר צה"ל

"איננו מוכנים לאפשר הכנסת אמצעי לחימה לארגוני הטרור בעזה כמו שנעשה בעבר באמצעות הים", מדגישה ישראל באיגרת. "רק לפני שנה סיכלנו ניסיון להבריח מהים מאות אמצעי לחימה שהיו מיועדים לפגוע באזרחים חפים מפשע". בנוסף, מוסבר שאין סגר על רצועת עזה והפעילים מוזמנים להעביר דרך ישראל כל ציוד הומניטרי.

בנוסף נכתב: "אם זכויות אדם היו באמת מעניינות אתכם, לא הייתם מפליגים להזדהות עם משטר טרור שמוציא להורג ללא משפט תושבי עזה, ומשתמש בילדי עזה כמגן אנושי. אם הייתם מגיעים לישראל הייתם יכולים להתרשם מהדמוקרטיה היחידה במזרח-התיכון שמקפידה על שוויון לכל אזרחיה ועל חופש פולחן לבני כל הדתות. מדינה שפועלת על פי החוק הבינלאומי כדי לאפשר לתושביה חיים בטוחים ולילדיה לגדול בשקט ובשלווה".

בהכנת הכתבה השתתף עמית ולדמן