מתיחות שיא בצפון (צילום: רויטרס)
ארכיון|צילום: רויטרס

פרשת הריגול הגיעה לתוך שורות צה"ל:  הותר לפרסום כי רב טוראי הלאל חלבי, חייל דרוזי תושב דליית אל כרמל, נאשם כי היה מעורב בפרשת הריגול החמורה שנחשפה בשבוע שעבר. מכתב האישום שהוגש נגדו לבית הדין הצבאי עולה כי חלבי העביר מידע על פעילות כוחות צה"ל בגבול הצפון לאסיר לשעבר, צודקי סלימאן אחמד מקת (48), שמסר בתורו את המידע לגורמי מודיעין וממשל בסוריה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

חלבי משרת כלוחם בגבול הצפון ומואשם בעבירות של מסירת ידיעה סודית ועזרה לאויב. מכתב האישום עולה כי ב-16-17 בפברואר העביר חלבי מידע מסווג - "אשר בכוחו לפגוע בביטחון המדינה" - אודות פעילות צה"ל בגבול ישראל-סוריה.

צודקי מקת, החשוד המרכזי
צודקי מקת, החשוד המרכזי|צילום:

מהפרטים עולה כי ב-15 לפברואר הגיע מקת, תושב מג'דל שמס הנאשם בריגול חמור ובמגע עם סוכן חוץ, לאזור המוצב שבו משרת החייל. מקת התקרב למוצב, תוך שהוא מדבר בערבית עם שני אזרחים נוספים שהתלוו אליו, כשאחד מהם אף צילם את האזור במצלמת וידאו. חלבי שמע אותם וביקש להרחיקם מהמקום, ואז התפתחה בין שני הנאשמים שיחה.

במהלך השיחה טען מקת כי בכוונתו לפרסם כתבה על פעילות צה"ל בגבול סוריה-ישראל במטרה לסייע לבני העדה הדרוזית בסוריה. למחרת הפגישה בין השניים התקשר מקת אל החייל, שסיפר לו על פעילות צבאית צפויה באזור הגבול. החייל קרא למקת להגיע לצפות בפעילות ואף הדריך אותו כיצד להשיב לחיילים אם אלה ינסו לסלקו מהמקום.

"גם אם בסופו של יום נמסר מידע על ידי החייל לגורמים עוינים, הרי שהדבר לא נעשה כדי לפגוע בביטחון המדינה", אמר לחדשות 2 Online פרקליטו של החייל, עו"ד באסל פלאח. "לו היה יודע שיש חשש לפגיעה בביטחון המדינה, לא היה עושה זאת. מדובר בלוחם קרבי ביחידה מיוחדת בחיל השריון אשר מודה שמסר פרטים לאחרים אך טוען בתוקף שלא עשה זאת מתוך כוונה לפגוע בביטחון המדינה".

ביה
עקב אחר הטיפול בפצועים סורים. ארכיון|צילום: דובר צה"ל

"החייל לא הבין את משמעות העבירה"

רפיק חלבי, ראש מועצת דליית אל כרמל, הצטרף לדברי פרקליטו של החייל. "ככל הידוע לי לא מדובר על עבירת ריגול אלא בהעברת מידע שלא ברשות שהגיע לאויב", אמר. "זה דבר מגונה ולא מקובל, אך עד כמה שידוע לי החייל פשוט לא הבין את משמעות העברת המידע".

לדברי חלבי, החייל העביר מידע, תחילה לאחר שנסחט, ובהמשך לאחר ששוכנע כי הדבר יסייע לדרוזים בסוריה. "אני מאוד מקווה שהדיון המשפטי יוכיח שאם אכן עבר את העבירה, הדבר נעשה בתום לב ולא חלילה מתוך כוונת זדון", אמר. "אני מכיר את הבחור היטב וכמו יתר בני משפחתו שתרמו לביטחון ישראל, הוא משרת ביחידה מובחרת. אם הוא טעה, אנחנו מקווים שהכל נעשה בשגגה".

עוה
עוה"ד לביב חביב ויאמן זידאן|צילום: חדשות 2

"מרשי חשף את הפעילות של ג'בהת אל נוסרה והפנה זרקור לפעילות שלהם", אמר היום עורך דין לביב חביב, המייצג את מקת. "מדובר בפעילות פוליטית-ציבורית-עיתונאית לגיטימית". עורך הדין יאמן זידאן, המייצג גם הוא את מקת, הוסיף: "כתב האישום מחזק את טענת מרשי שמטרתו הייתה פגיעה בג'בהת אל נוסרה ולא בישראל".

מקת ריצה בעבר 27 שנות מאסר

מקת ריצה בעבר 27 שנות מאסר בכלא בגין עבירות ביטחוניות של חברות בהתאגדות בלתי חוקית, היזק בחומר נפץ, החזקת אמל"ח ועוד, ושוחרר באוגוסט 2012. מהחקירה עולה כי מקת תיעד את פעילות צה"ל בגבול הצפון ואסף מידע אודותיה בסיועו של החייל. העברת המידע לסוריה התבצעה באמצעות העלאת חומרים לרשת האינטרנט, פרסום החומרים בטלוויזיה הסורית ובאמצעות קשר ישיר של צדקי לגורמים בסוריה.

מכתב האישום נגד מקת עולה כי נהג לפרסם בחשבון הפייסבוק שלו דברי שבח, אהדה, תמיכה והזדהות כלפי ארגוני טרור ופעילים בכירים בהם. עוד פרסם מקת קריאות ישירות למעשי אלימות וטרור נגד יהודים, דברי שבח, אהדה, עידוד, תמיכה והזדהות כלפי מעשים כאמור וכלפי עושיהם.

בחקירתו הודה מקת כי אסף מידע אודות פעילות צה"ל בגבול הצפון ופרסם את החומרים באינטרנט ובתכנית טלוויזיה סורית. כמו כן הודה כי היה בקשר עם מדחת צאלח, איש ממשל סורי המוכר בקשריו לגורמי מודיעין סורים. במסגרת הטיפול בפרשייה החמורה נעצרו חשודים נוספים, שעלו כמי שסייעו למקת בפעילות איסוף המידע.