שוב: פלסטינים ניסו לחצות את הגדר (צילום: רויטרס)
ארכיון|צילום: רויטרס

"מכתב פרידה של לוחמים לפני סכנה סוחט כוחות נפשיים כבירים מהחיילים": לאחר מבצע "צוק איתן" בשנה שעברה, התפרסם כי במספר יחידות ביקשו מהמפקדים מהחיילים לכתוב מסר אחרון למשפחתם למקרה שייהרגו במהלך הקרבות. בצמרת צה"ל לא התייחסו אז להנחייה השנויה במחלוקת, אך נציב קבילות החיילים מתח ביקורת חריפה על המכתב - בדוח השנתי שפורסם היום (שלישי) טען הנציב כי מדובר ב"נטל אישי-רגשי כבד" על הלוחמים רגע לפני הקרב.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הנציב, האלוף במיל' יצחק בריק, ציין כי בעברו "היה עליי לעקור מראשי מחשבות על הוריי, אחיי וחבריי - הייתי ממוקד אך ורק בחיילי ובמשימה שניתנה לי, והתמקדות זו הועילה לי לנטרל את אימת הקרב".

על סמך נסיונו האישי טען בריק כי מכתב הפרידה פוגע ברוח הלחימה: "כלוחם ידוע לי כי לו הייתי נדרש לכתוב מכתב פרידה, היה הדבר מגביר את פחדיי מפני נבואה העלולה להגשים את עצמה והדבר היה פוגע בריכוזי, בתפקודי וביעילותי בשדה הקרב".

על כן, לדבריו, הפרידה בכתב מהמשפחה "עלולה לפגוע בעוז רוחם, ביכולתם ובכושרה של היחידה - המכתב מעצים את פחדם וגורם להם לאבד ריכוז והתמקדות בקרב מתוך חשש שמא מכתב פרידה זה יתממש". בריק הוסיף כי הבקשה מהחיילים "פוגעת במורל הלוחמים וביכולתם ללחום בכל ליבם ונפשם - ועלולה לפגוע בתפקודם בשדה הקרב".

דניאל פומרנץ
כתב מכתב לאמו. דניאל פומרנץ ז"ל|צילום:

"החיילים התבקשו לדמיין את המשפחה שתתפרק"

הנציב ציין כי בעת הקרב החיילים זקוקים למלוא הריכוז, הרוגע והאופטימיות ולא למעמסה רגשית. "רגע לפני שהם נכנסים אל הלא נודע, שנייה לפני שהם צובעים את פניהם והאדרנלין רץ בדמם, הם מתבקשים לשבת ולדמיין את מותם, את ההורים ההמומים, את החברה הבוכייה, את המשפחה שתתפרק ואת הכאב".

אחד המקרים בהם התפרסמה הבקשה הייתה תקרית הנגמ"ש בסג'עייה: דניאל פומרנץ, שנהרג בתקרית, אמר לאמו בשיחת הטלפון האחרונה כי התבקש לכתוב לה ולשאר בני המשפחה מסר אחרון. בשיחה שהשמיעה האם על קברו של דניאל, הוא סיפר כי "אמרו לכל חייל כזה לכתוב משהו למקרה ו... אז אצלי לא כתבתי על דף, כתבתי את זה בתוך הפלאפון, שתדעו".

נציב קבילות החיילים יצחק בריק (צילום: דובר צה
נציב קבילות החיילים יצחק בריק|צילום: דובר צה"ל

במקביל לביקורת, שיבח בריק את הלחימה ומסירות הנפש של החיילים בזמן המבצע וביקש להצדיע להם על "הדוגמה האישית, הרעות, הערבות ההדדית ואמונתם בצדקת הדרך". כמו כן ביקש להוקיר את התנהלות צוותי הרפואה, אנשי יחידת "כיפת ברזל" והתגייסותם של חיילי המילואים.

"מכתבי הפרידה: מקרים נקודתיים"

דובר צה"ל ביקש להדגיש בעניין סוגיית מכתבי הפרידה כי "אין מדובר בפקודה או בנוהל צבאי וכי המקרים המובאים בדוח הקבילות הינם נקודתיים, מעטים וראוי שלא היו קורים".

עם קבלת הדוח מינה הרמטכ"ל גדי איזנקוט את סגנו יאיר גולן, לטפל בפערים שהועלו בדוח כחלק מתוכנית העבודה לשנה הקרובה. בדבריו הדגיש הרמטכ"ל כי "לכל חיילת וחייל ישנה זכות לשירות מכבד והולם" וכי "למפקדים החובה לאפשר זאת".

הרמטכ"ל הוסיף כי "המשאב החשוב ביותר שיש לצה"ל הוא אנשיו ועל-כן נדרשת הקפדה על הטיפול באנשים - עד לאחרון החיילים. על-אף האתגרים העומדים בפני צה"ל, בימים אלו יש להציב בסדר העדיפויות את הטיפול באנשינו".