שלושה חודשים חלפו מאז שצה"ל הודיע כי חשף מספר מנהרות התקפיות של חיזבאללה ובכך סיכל את התוכנית של נסראללה להשתלט על יישובי הצפון. ארגון הטרור השיעי השקיע מאמצעים רבים כדי להסתיר את פרויקט המנהרות אבל המודיעין הישראלי ידע בשלב מסוים לומר שיש מנהרות. ברגע שהטכנולוגיה נכנסה לתמונה היא כבר הייתה מסוגלת לומר באיזו נקודה בדיוק זה קורה. החלק השני של הכתבה ישודר הערב ב-20:00 במהדורה המרכזית.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

את הסיפור של מבצע "מגן צפוני" אפשר להתחיל מכמה וכמה מקומות. אחד מהם הוא בית קפה שמשקיף לכינרת, שם לפני שנה וחצי עצרה קבוצה של קצינים ונגדים מהיחידות הטכנולוגיות. הם היו בדרכם לפיקוד צפון, להקים שם מעבדה טכנולוגית, שבסופו של דבר חשפה את המיקומים המדויקים של המנהרות. אבל ההתחלה האמיתית היא כנראה ב"צוק איתן".

תיעוד מתוך מנהרות חיזבאללה (צילום: החדשות)
תיעוד מיוחד מתוך המנהרות|צילום: החדשות
בתוך מנהרות חיזבאללה (צילום: החדשות)
צילום: החדשות

"אני חושב שהתמונה שבעיקר מגרה לנו את המחשבה זו התמונה של היציאה של המחבלים מהמנהרה בניר עם", אמר אל"ם ג', ראש זירת לבנון בחטיבת המחקר. "אנחנו כל הזמן מחפשים בפיקוד להבין אם שני הדברים מתחברים יחדיו לאחד. שם אנחנו מתחילים את התהליך המאוד משמעותי שזה בעצם תצורת עבודה ייעודית, משותפת שבאה לחפש איך לחשוף את הסוד".

לדברי רס"ן ל', קצינת המודיעין ביחידת יהל"ם, הפעם הראשונה שצה"ל מבין שקיימות מנהרות התקפיות בגבול הצפון הייתה לפני ארבע שנים. "אז מתפתח איזשהו צוות של אנשי מודיעין, טכנולוגים, שעובד ביחד ובעצם מבשיל את התהליך הזה", אמרה רס"ן ל'.

בתוך מנהרות חיזבאללה (צילום: החדשות)
צלם החדשות בתוך המנהרה|צילום: החדשות

אולם שנים לפני היו גם רחשים אצל התושבים, שטענו בעקשנות שהם שומעים נקישות מתחת לרצפת ביתם. "כל הזמן אמרנו שיש מנהרות ושלחו אותנו לפסיכולוגים ולפסיכיאטרים ואמרו לנו שאנחנו סתם אנשים הזויים שלא יודעים על מה אנחנו מדברים", סיפר אליעזר ביטון ממושב אביבים. "יש עובדות בשטח. אף אחד לא יכול להוציא את זה מהאמת. האמת קיימת".

"הם לא הבינו מה קורה"

"לבוא ולהגיד איפה יש מנהרה זה תהליך שהוא ארוך ומורכב מכמה שלבים", הסביר סרן ג', מפקד המעבדה לגילוי מנהרות. "בשלב הראשון, אנחנו צריכים לבוא ולהגיד אם בכלל אנחנו באזור הנכון. אחרי שאנחנו נמצאים באזור הנכון, אנחנו לאט לאט יכולים להתמקד באירוע עד לרזולוציות מאוד קטנות. לאחר מכן, לאט לאט, אנחנו יודעים לעשות עוד פעולות שמשלימות לנו את הפאזל הזה".

סרן א', קצין מודיעין של הצוות הטכנולוגי, הסביר כי מדובר במערכת שקולטת תנודות בקרקע וחפירה פעילה. "מול המנהרות שנחפרו, המערכת קלטה את התנודות הללו ועזרה לדייק את המיקוד של המנהרות", הוא סיפר. "בכל המקרים זה היה באותו מרחב מצומצם שעליו הצבענו מראש".

מנהרת הטרור של חיזבאללה בכפר כילא (צילום: דובר צה
הרגע שבו פעילי חיזבאללה הבינו שנחשפו|צילום: דובר צה"ל, חדשות
המבצע לאיתור מנהרות חיזבאללה, ארכיון (צילום: דובר צה
צילום: דובר צה"ל, חדשות

לדברי אל"מ יניב אביטן, ראש מחלקת תקיפה ואיסוף בחטיבה הטכנולוגית, המבצע נוהל תחת חיסיון כבד ביותר. "הרבה מאוד אנשים שהתעסקו בדבר הזה לא ידעו לקראת מה הם בונים את היכולת הזאת", הוא הסביר. בחלק מההכנות אפילו הלוחמים עצמם לא ידעו לשם מה הם מתכוננים. "הם התכוננו פרק זמן של כמעט חצי שנה למבצע כשהם בונים יכולת כשהם לא יודעים למה הם בונים את היכולת הזאת", הסביר סא"ל ר', מפקד פלוגה ביהל"ם.

סא"ל אבשלום דדון, קצין ההנדסה בעוצבת הגליל, תיאר את השעות שקדמו ליציאה למבצע "מגן צפוני". "ביום אחד, שלוש שעות לפני מבצע, אומרים להם 'אנחנו מאבטחים אתכם, הכול בסדר. אנחנו צריכים את היכולות שלכם על גדר המערכת', ומביאים אותם לכאן ומתחילים לקדוח".

אותם "חבר'ה", במקרה הזה, הם דווקא אזרחים, עובדי חברות קבלניות שגויסו למבצע. הם התחילו עם העבודות. אחריהם באה יחידת יהל"ם. "את המנהרה פה מצאנו שעתיים לפני השי"ן, כמו שקוראים לזה בצבא, שעת תחילת העבודה", שחזר רס"ן ר'. "גם הפעילים שראינו אותם מגיעים לפה לא האמינו שפגענו כל כך מהר. שמחנו, התחבקנו, אבל היינו צריכים להסתיר את זה מהצד השני. אנחנו יודעים שהם מסתכלים עלינו ורואים אותנו".

מבצע
צילום: דובר צה"ל, חדשות
מבצע
צילום: דובר צה"ל‎, חדשות
המבצע לאיתור מנהרות חיזבאללה (צילום: דובר צה
צילום: דובר צה"ל, חדשות

סא"ל ר', מפקד פלוגה ביהל"ם, סיפר על הרגע שבו פעילי חיזבאללה הבינו שהמנהרות נחשפו. "ברגע שאנחנו פוגעים במנהרה עם הקדח הראשון, אנחנו מורידים את מצלמה לתוך המנהרה", הוא סיפר. "התמונה הראשונה שקיבלנו היא של הלוחמים או המהנדסים של חיזבאללה עולים במנהרה. הם התחילו לעלות אבל עדיין לא היו בשלים מבחינה מבצעית כדי להגיע לפני הקרקע".

זה היה מבצע, ולא רק הנדסי. היה חשש אמיתי שמרגע שהמנהרות ייחשפו והצד השני יבין זאת, תפרוץ תקרית רחבה. לכן יחידות מיוחדות הובאו לשם ובשקט. בחיל האוויר עשרות מטוסי קרב הושמו בכוננות למקרה שהכול יידלק. בלי קשר, ועל אף זאת, העבודה נמשכה.

"מצאנו את המנהרה ומראים לצד השני שאנחנו ממשיכים לעבוד", סיפר רס"ן ר'. "הצד השני עוד לא הדליק את האורות, השמש עוד לא עלתה. הוא לא הבין מה קורה. הצד השני חושב שאנחנו ממשיכים לקדוח ומתנהגים כרגיל. הדבר השני שהפליא אותנו זה שמרגע הפגיעה אנחנו מכניסים מצלמה ואוחזים במנהרה יחד עם המטען. אם יבואו לפגוע או לשים מטען מיוזמתם, אנחנו נוכל לפגוע בהם".

זה אכן היה מבצע מורכב ורגיש. לכן פנו לטפל במקביל בכל האתרים החשודים כמנהרות לרוחב כל הגזרה. מנהרות נחשפו, יידעו אותנו עליהן, אבל לצלול פנימה ולראות - ממש לא, עד שהסכימו בסוף לאפשר לנו להיכנס פנימה ולצלם.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו