כ
כ"ץ וליברמן, ארכיון|צילום: Miriam Alster/Flash90

במערכת הביטחון הזהירו לאחרונה את ראש הממשלה מהשלכות המשבר ההומניטרי בעזה - כך נחשף שלשום ב"חדשות סוף השבוע" - ואתמול (ראשון) הצטרף גם הרמטכ"ל איזנקוט לאזהרה הפומבית. כעת טוען שר התחבורה והמודיעין ישראל כ"ץ כי שר הביטחון ליברמן מתנהל באופן "אבסורדי" מול המשבר - ומאשים אותו בסיוע לחמאס.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"שר הביטחון ליברמן עוסק בגיוס כספים לטובת החמאס בעזה כדי למנוע משבר הומניטרי", תוקף הבוקר כ"ץ, חבר הקבינט. "זה אבסורד - נשקלת אפילו האפשרות לממן את הסיוע על חשבון מדינת ישראל".

שר התחבורה מוסיף ומותח ביקורת על התנהלות שר הביטחון, שמתנגד לתכניתו להקמת אי מלאכותי: "הגורמים הבכירים בצה"ל תומכים בבניית האי המלאכותי באזור ורק הוא מתנגד".

"אני מתריע בימים האחרונים שעזה נמצאת על סף קריסה הומניטרית והופכת לפצצה מתקתקת", מסביר כ"ץ. "אני חושב שרוב מוחלט בקרב חבריי מבין שצריך ליצור אי שיחובר בגשר לרצועה. דווקא הגורמים הבכירים בצה"ל תומכים בזה בצורה ברורה ושר הביטחון מתנגד".

האי המלאכותי שמקדם כ
האי המלאכותי שמקדם כ"ץ|צילום:

"ראש הממשלה לא דיבר מעולם נגד היוזמה הזו"

בריאיון לחדשות סוף השבוע ששודר בסוף חודש דצמבר אמר כ"ץ כי הוא דורש "להציב את הצעתי מול עמדת שר הביטחון ולהכריע בינינו". כ"ץ התפאר בכך שבמערכת הביטחון ישנם רבים שתומכים בהצעתו והוסיף: "ההתרשמות שלי היא שיש תמיכה מאוד רחבה, ראש הממשלה לא דיבר מעולם נגד היוזמה הזו".

עוד טען אז כ"ץ כי "עזה הופכת והולכת להיות פצצה מתקתקת, הן מבחינת החיכוך הביטחוני והן מבחינה הומניטרית ולישראל אין עניין לא בזה ולא בזה. אין לנו עניין בעימות צבאי או במשבר הומניטרי שייפול על ישראל. יש כרגע תהליכים, שנובעים בעיקר מעניינים פנים-פלסטיניים , מחסימת המנהרות ודברים שהצלחנו בהם - הם מייצרים שני מיליון איש שאין להם מוצא אזרחי".

לנוכח המציאות הביטחונית וההומניטרית, כ"ץ קורא להחליט על תחילת הקמת האי המלאכותי מול עזה. "אני אומר מזה שנים - בואו נפריד בין העניין האזרחי לעניין הצבאי. מול חמאס צריך להיערך מבחינה צבאית, לחסום אותו בתת-קרקע ובאוויר ולפעול אם צריך. מבחינה אזרחית אחרי ההתנתקות נשארנו במלכוד: ישראל אחראית בעצם, ולכן אני דורש להקים אי מלאכותי 5 קילומטרים מעזה, אי בינלאומי עם גשר שייתן שירותים אזרחיים לעזה בתחום החשמל והמים ושירותי נמל בכפוף לכך שישראל תהיה אחראית על הביטחון בים ועל הבידוק בנמל".

המשבר בעזה מחריף
המשבר בעזה מחריף|צילום:

כ"ץ הוסיף: "כל מערכת הביטחון תומכת בדבר הזה ולכן משנקבע שהולך להיות דיון והכרעה בקבינט בעניינים האזרחיים מול עזה, אני דרשתי שהנושא הזה יובא גם כן ואני דורש באופן חד משמעי שהוא יבוא להצבעה והכרעה. היו כבר דיונים, תמיכה מאוד רחבה בדרג המדיני והביטחוני, וצריך לקבל החלטה. אם רק נתעסק באספירין מבחינה אזרחית או להגיב על ירי אנחנו לא נוביל לשום מקום".

השר נמנע מביקורת מפורשת על הקבינט  אך אמר: "מזה הרבה ממשלות לא התקבלה החלטה אסטרטגית לגבי עזה. האחריות היא על כל הקבינט והממשלה לקבל החלטה בנוגע לעזה ואני ביקשתי שהדבר יובא להכרעה". כ"ץ הודה כי הקמת האי תימשך מספר שנים, "אבל ההיערכות אליו תיתן כיוון אחר. צריך להפריד, לשחרר את ישראל מהאחריות ההומניטרית להשתחרר מהמשאיות. צריך להפריד את האוכלוסיה מחמאס – לתת להם מוצא לעולם מבוקר ביטחונית. אי אפשר רק להגיב כל הזמן או לספק עוד משאיות או חשמל – זה לא צריך להיות ענייננו".