ה-SA-5.
ה-SA-5. "מיושן אבל ארוך טווח"|צילום: רויטרס

הפלת מטוס ה-F16, ככל הנראה בעקבות פגיעה של טילי נ"מ סוריים או רסיסים של התפוצצותם, הפתיעה את ישראל והעמידה למבחן את מערכות ההגנה המתקדמות שמהוות יתרון מובהק של ישראל על שכנותיה. עם זאת, מערך הנ"מ הסורי נחשב ליעיל ומדויק באופן יחסי, ולראשונה זה 35 שנה הצליח לפגוע במטוס קרב ישראלי ולהפילו.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"מערך הנ"מ לא נשחק במהלך מלחמת האזרחים בסוריה למעט במקומות שבהם נכנסו מורדים לתוך בסיסים והשמידו חלק מהטילים", מסביר לחדשות 2 Online טל ענבר, ראש המוסד לחקר החלל במכון פישר ומומחה בינלאומי לנושאי תעופה וטילים. "הם לא היו בשימוש בתקופה הזו והם נחשבים מלכתחילה לאחד מהמערכים החשובים ביותר של הצבא הסורי".

רוסיה לישראל:
מערכת טילי S300. כבר בסוריה|צילום: רויטרס, חדשות

הוא התייחס למעורבות הרוסית בנעשה בסוריה ואמר שלמרות שכל מערך ההגנה האווירית הסורי היה מבוסס בעבר על מערכות סובייטיות ובהמשך רוסיות, "יהיה קצת מופרז להגיד שבשביל כל שיגור של טיל קרקע-אוויר צריך ליידע את הרוסים, ולא נכון לומר שנדרש אישור. הטילים נמצאים בכל מיני מקומות תחת פיקוד זוטר, ורק במקרים מסוימים נדרש אישור מגבוה. למעט העובדה שלא רוצים שרוסים ייפגעו, ואני מניח שלא היו רוסים באוויר באותו הזמן".

"המערך ההגנתי שהרוסים פרסו לעצמם בסוריה, עם טילי ה-S300 והמכ"מים מתקדמים, יכול לזהות פעילות אווירית בשמי סוריה ולכן מגיעים התיאומים בין ישראל לרוסיה. אם אין פעילות רוסית באוויר מה אכפת להם שיורים?", הוא מוסיף.

ישראל תקפה את הבסיס לאחר הפלת המטוס
שרידי המטוס שהתרסק בוערים, אתמול|צילום:

מערכות הנ"מ המתקדמות של הסורים

ענבר ציין כי המדינה הראשונה שקיבלה את טילי ה-SA-5 מברית המועצות הייתה סוריה, כחלק מניסיון להתמודד עם העליונות האווירית הישראלית במלחמת לבנון הראשונה. לדבריו, טילי הקרקע-אוויר הנייחים הללו הם מדויקים וארוכי טווח מספיק כדי לאפשר פגיעה, אפילו סטטיסטית, במטוס ישראלי.

יירוט המלט האיראני (צילום: חדשות 2)
יירוט המל"ט האירני|צילום: חדשות 2

לגבי טילי ה-S-300, הוסיף ענבר כי שורשיהם בשנות ה-70, וכי למרות שהסורים לא יכולים להשתמש בה, המערכת כבר נמצאת במדינה תחת הפעלה רוסית. "היה חוזה בעבר אבל הם לא סופקו לסוריה. יש את הטילים הללו למצרים גם, וחיל האוויר הישראלי, כך לפי פרסומים רשמיים שלו, התאמן לא אחת מול מדינות באזור שלנו שיש להן את המערכות הללו. ברור שאנחנו מעדיפים שלא יהיה כלום".

"לסוריה יש מערכות לטווחים קצרים יותר עם יכולות מאוד מתקדמות. המערכת הכי מתקדמת שיש בסוריה היום היא מערכת בשם תנסיר - זה הדבר האחרון שסופק על ידי רוסיה והיא מעניינת מאוד. גם הדגמים המתקדמים של SA17 הם מודרניים מאוד".

הפלת מטוס ה-F-16 בצפון (צילום: רויטרס)
שרידי המטוס|צילום: רויטרס

"צריך להבין כמה דברים", הוסיף ענבר. "יש טילי קרקע-אוויר שהם ארוכי טווח כמו ה-SA5, למרות שהם מיושנים ומשוגרים מתאים נייחים - הם יכולים ליירט מטוסים עמוק בתוך שטח ישראל. למרות שישראל עורכת את התקיפות שלה שתקטין את הפגיעות, בסוף מדברים על שמיים רווים בעשרות טילים, וישראל פועלת במשך עשרות שנים בחופש פעולה אז אפילו סטטיסטית דבר כזה יכול לקרות".

שיבוש מכ"מים והסטת טילים

על מנת להימנע מפגיעה במטוסי הקרב שלה, ישראל משתמשת בטכנולוגיה מתקדמת במיוחד שענבר מתקשה לפרט עליה. "זה נקרא לוחמה אלקטרונית מכל מיני סוגים ומכל מיני טילים", הוא אומר בקצרה. "מפעילים אותן בצורה נבונה והמערכות יכולות לעשות כל מיני דברים".

לדבריו, "הן יכולות לגרום למכ"ם קרקעי של הצד השני לא לזהות אותך או לחשוב שקורה משהו במקום אחר, או להטעות את הטילים עצמם במעופם".

דגם המל
דגם המל"ט שהופל בשטח ישראל|צילום:

"ישראל נחשבת למדינה עם יכולות מתקדמות ביותר בתחום הזה. אתמול נפגע מטוס, זו עובדה. למה הוא נפל? זה יתוחקר ויילמד אבל צריך לזכור שכשמדברים על מספר טילים גבוה באוויר משהו יכול לפגוע. לא שמעתי עדיין על מערכת הגנה שעובדת ב-100 אחוז אמינות".