שיגור טיל ספייק, ארכיון|צילום:

חברת התעשייה הביטחונית "רפאל" הודיעה היום (רביעי) כי ממשלת הודו ביטלה את עסקת רכישת הנשק בשווי של כחצי מיליארד דולרים שנחתמה עמה לפני כשנתיים. ההודעה מגיעה שבועיים בלבד לפני ביקורו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בהודו.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

האישור של החברה מגיע חודשיים לאחר הדיווחים על כך שמשרד ההגנה ההודי החליט לבטל את העסקה, במסגרתה אמור היה לרכוש מרפאל כ-8,000 טילים נגד טנקים מסוג "SPIKE" ו-300 משגרים. הסיבה: רצון לחזק את התעשיות הביטחוניות המקומיות.

גורם בהודו, שמכיר היטב את פרטי העסקה, התייחס לדיווחים לפני כחודשיים על ביטול העסקה ואמר שכדי להוציא אותה לפועל חברת "רפאל" התחייבה להקים מפעל הרכבה מקומי כדי לספק עבודה בהודו. הדברים היו לקראת חתימה, אבל בעקבות לחץ גדול של התעשיות הביטחוניות המקומיות ושל משרד ההגנה ההודי, הוחלט לבטל את העסקה ולתעדף את התעשיות המקומיות.

מודי ונתניהו, ארכיון (צילום: לעמ)
מודי ונתניהו, ארכיון|צילום: לעמ

לדברי הגורם, בצבא הודו כבר מתחו ביקורת על החלטת משרד ההגנה, כי שם יודעים שייקח זמן רב עד שיקבלו טילים מתוצרת עצמית, בניגוד לטילים של רפאל - שכבר הוכיחו את יכולתם המבצעית. עוד הדגיש הגורם כי ביטול העסקה יכול להעיב מאוד על הביקור המתוכנן של נתניהו בהודו - ביקור גומלין לזה שערך ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בחודש יולי האחרון בישראל.

המגעים לעסקה החלו כבר בשנת 2014 אך הושלמו רק בשנה שעברה לאחר שהצדדים התקשו להחליט על תג מחיר משותף. על פי תנאי העסקה, הודו אמורה הייתה לרכוש מ"רפאל" טילים נגד טנקים מסוג גיל המכונים "SPIKE" בשווי כולל של 550 מיליון דולרים. מדובר במערכת נישאת המיועדת לפגוע בטנקים והחידוש בה היא שהיא ננעלת על המטרה עוד לפני שיגור הטיל.

ראש הממשלה מודי, שביקר השנה בישראל במסגרת ההתקרבות בין המדינות, קיבל את ההחלטה כחלק ממדיניותו לחזק את הצבא של המדינה השנייה באוכלוסייתה בעולם, לנוכח המתיחות הנמשכת בין הודו לפקיסטן ומחשש להתלקחות מחדש של סכסוך הגבולות של הודו עם סין העממית.