שעות לאחר תחילת פינוי עמונה - בג"ץ פסל את המתווה: שופטי בית המשפט העליון החליטו לפסול את מתווה עמונה ברוב של שני שופטים מול אחד. על פי המתווה שבוטל הערב (רביעי), חלק מהתושבים היו אמורים להתפנות לחלקות סמוכות במאחז. 

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"במסמכים השונים שהונחו לפנינו על ידי הצדדים, ובהתחשב בבקשתם של המשיבים מסוף הדיון שנשחרר את פסק דיננו במהירות המירבית האפשרית, הוחלט בדעת רוב של השופטים סלים ג'ובראן ויורם דנציגר - כנגד דעתו החולקת של השופט ניל הנדל - לקבל את העתירה ולהפוך את הצו על-תנאי לצו מוחלט", כך נכתב בפסק הדין.

בתוך כך, בצמרת המשטרה קיימו הערכת מצב, בה דנו באפשרות לעצור את הפינוי עד שעות הבוקר. בתום הדיון הוחלט שלא לעצור את המבצע לעת לילה והפינוי יימשך גם בחושך. עד כה פונו 28 בתים מתוך 42.

יום קשה בעמונה (צילום: רויטרס)
צעיר מתנגד לפינוי, היום|צילום: רויטרס

בינתיים, כוחות הביטחון עוברים בין הבתים ומפנים את עשרות הצעירים שהתבצרו ביישוב. בחלק מהמקרים הצעירים קשרו עצמם בשלשלאות ועשו שימוש באזיקים בכדי להקשות על הפינוי. פעילי ימין מוסיפים להיאבק בשוטרים בדחיפות ובהשלכת חפצים. 4 פעילים נעצרו, ו-16 שוטרים נפגעו באורח קל לאחר שחומר צורב רוסס בעיניהם.

צעירים רעולי פנים יידו אבנים לעבר הכוחות ואף הבעירו צמיגים תוך שהם קוראים שלא לקחת חלק בפינוי. המתבצרים הציבו מכשולים סביבם, זאת במטרה לעכב את פעולות הפינוי. הצעירים אף גידפו את השוטרים וקראו להם לסרב פקודה. "המעשים שאתם עושים לא יהודיים", קראו הצעירים.  זמן קצר לאחר כניסת הכוחות, שוטר מג"ב הודיע כי הוא מסרב פקודה וזכה לחיבוקים מאנשי עמונה.

תושבי עמונה בוכים|צילום: רויטרס

שבע משפחות עם ילדים הסכימו לפינוי מרצון ונמנעו מעימותים מול הכוחות. "צריך להבחין בין המתיישבים שגרים כאן, לפעילים שהגיעו לכאן", הסבירה דוברת המשטרה מירב לפידות. "יש לנו הידברו עם המתיישבים שמתגוררים בעמונה במשך חודשים רבים, שהביעו נכונות לפינוי בהסכמה וכבר הוציאו את הילדים מהמקום. לעומת זאת יש כאן אנרכיסטים שלא גרים כאן בכלל".

כל בתי המגורים כבר פונו (צילום: הצלה יו
שוטרים מפנים תינוקות|צילום: הצלה יו"ש

"על אף האלימות והלחץ שהופעל כלפיהם, השוטרים נוהגים באיפוק מירבי", הוסיפה. "יחד עם זאת, במקרים בהם תופעל אלימות נגד שוטרים - נגיב בהתאם. נערכנו לכך בהכנה מנטלית מסודרת עם הכנות מדוקדקות ויש לנו ניסיון מפינויים קודמים".

843376
צילום:

הרב חיים דרוקמן, ממנהיגי הציונות הדתית הגיע אף הוא לעמונה, וקרא לפעילים שלא לנהוג באלימות. "בשום פנים ואופן אסור לפעול באלימות, לא פיזית ולא מילולית", אמר הרב. "אין להרים יד לא על חייל ולא על שוטר, הם לא אשמים בכלום". כשנשאל בנוגע לבני נוער שהתעמתו עם כוחות הביטחון אמר הרב: "אני מתקומם נגד המעשים הללו, להתעמת עם השוטרים זה שלילי ביותר".

 

מתנגדים בפינוי עמונה
צילום: רויטרס

תושבים ופעילי ימין הבעירו מוקדם יותר צמיגים ופחי אשפה וחסמו את הכניסה ליישוב, וכמה מהצעירים אף יידו אבנים. בתוך היישוב עצמו יצרו התושבים מכשולים עבור כוחות הביטחון, למשל בבית הכנסת בו הוכנסו יתדות ברזל בכניסה. במוקדים אחרים הובערו פחי זבל גדולים שחוסמים את השבילים, וחלק מהפעילים כבלו עצמם לחפצים.

שוטרים יוצרים מחסום בעמונה (צילום: רויטרס)
שוטרים יוצרים מחסום בעמונה|צילום: רויטרס
פינוי עמונה, מגנים על הבתים שריפה (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

"אנחנו עושים את המקסימום שיהיה מאבק מכובד שיבטא את הכאב האדיר של תושבים שהוציאו אותם מהבית אחרי עשרות שנים", אמר יו"ר מטה עמונה אביחי בוארון. "הוציאו אותם מהחיים שלהם וכל מה שטיפחו ביד אוהבת. היום הזה הוא יום שחור ועדיין עושים את הכל שהמאבק יהיה מכובד, ערכי וראוי. עשינו הכל שהרגע הזה לא יגיע, זה רצון השם".

פינוי היישוב עמונה (צילום: פלאש 90/ מרים אלסטר)
אלפי שוטרים במאחז|צילום: פלאש 90/ מרים אלסטר
פינוי עמונה, ארכיון (צילום: הדס פארוש, פלאש 90, חדשות)
צילום: הדס פארוש, פלאש 90, חדשות

למרות מראות הצמיגים הבוערים, בכריזת היישוב קוראים לצעירים ולפעילים להתנגד באופן פסיבי לפינוי, ובהנהגת היישוב הבטיחו כי לא ייגררו לאלימות. כעת ממתינים התושבים לתשובת בג"ץ באשר לקיום המתווה שהוסכם עם המדינה - האם יאשר בג"ץ את המתווה, לפיו התושבים יועברו לחלקות סמוכות בהר, או ידחה אותו. במקרה השני צפויה ההתנגדות של התושבים לגבור.

צעירים יידו אבנים על שוטרים (צילום: רויטרס)
צעירים יידו אבנים על שוטרים|צילום: רויטרס

מספר חברי כנסת מהימין הגיעו הבוקר גם הם לשטח המאחז. חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) השווה בריאיון לחדשות 2 את הפינוי לאונס אישה. "הפינוי לא יהיה אלים, אבל זה יהיה כואב", אמר. "כשאונסים אישה זה כואב, ומה שעושים עכשיו זה אונס ברוטלי. זו עריצות של הרשות השופטת שאונסת אותנו ולוקחת את המנדט מהנבחרים". חבר הכנסת אורן חזן (ליכוד) הפריע לריאיון וצעק לעבר סמוטריץ': "תגיד לבנט ללכת הביתה, מי שמוכר סיסמאות לתושבים לא ראוי לשבת בכנסת".

שר החקלאות אורי אריאל הגיע גם הוא למקום וזכה לקריאות ולצעקות נגדו מצד התושבים והפעילים. "איך אתה לא מתבייש, למה באת לפה, להמשיך עם הצביעות? למה אתה לא אומר 'טעיתי'? אתה עושה לעצמך בושות שאתה בא לפה. הפקרתם אותנו".

כ-3,000 שוטרים, שוטרות ולוחמי מג"ב גויסו לטובת הפינוי ואבטחתו, שעות ספורות לאחר שאלוף פיקוד המרכז שיגר אתמול אחר הצהריים צו פינוי לתושבי המאחז בו הורה לתושבים להתפנות בתוך 48 שעות. כמו כן, הצו אוסר באופן מיידי על כניסה של כל אדם לתוך שטח עמונה ומורה לתושבים להוציא אל מחוץ למאחז כל רכוש פרטי המצוי בתחום שטחו. עם זאת, הצו מאפשר לתושבים להגיש השגות על תוכן הצו.

נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין כתב בעמוד הפייסבוק שלו כי זהו יום קשה והתמונות קשות. "ביום הזה ליבי עם המתיישבים החלוצים, שעלו בהר מתוך אהבת הארץ", הבהיר ריבלין. "עם המשפחות, שהקדישו את חייהן לבניין עמונה ועכשיו הן עומדות כואבות, בוכות ומוחות - מתוך כבוד למשפטה של הדמוקרטיה הישראלית גם כאשר עוּלָהּ כבד וכואב. היום אני מבקש לחזק את השוטרים והחיילים האמונים על ביצוע משימתם ברגישות וללא דופי. כולם בנינו, כולם ילדינו".

בהכנת הידיעה השתתפו יאיר שרקי, עופר חדד, משה נוסבאום, ניר דבורי ורוני דניאל.