המספרים מאחורי "תעשיית המנהרות" של חמאס נחשפים: ארגון חמאס פרסם דוח חדש, בו הוא למעשה מודה שבשנה החולפת - 2016 - נהרגו 21 פעילים של הארגון בחפירת מנהרות בעזה. זוהי הפעם הראשונה שחמאס מפרסם נתון זה על "יחידת חפירת המנהרות" של הזרוע הצבאית של הארגון.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
ביחידה משרתים כמה מאות מאנשי הזרוע הצבאית, שנבחרים בקפידה ואחרי הכשרה ממושכת, הכוללת עמידה בתנאים קשים: בשנים האחרונות איבדו עשרות את חייהם בעבודה שנחשבת בעלת סיכון גבוה.
כיצד פועלת היחידה? העבודה הסיזיפית והשהייה מתחת לאדמה יכולים להימשך שבועות רצופים. המנהרות ההתקפיות שנחפרות כיום מתקדמות הרבה יותר מבעבר: למרות שישנו שימוש בציוד מכני קל, חלק מהחפירות עדיין מתבצע ידנית. המבנים מדופנים בזכות מלט שמוברח מסיני, מצוידים באמצעי תקשורת וחשמל, ואולי החשוב מכל - הם רחבים ומאפשרים תנועה רגלית ולא רק זחילה כבעבר - דבר המקל על העברת אמצעי לחימה.
עלות מטר אחד של חפירה והקמה במנהרה כזו נאמדת ב־200 דולרים לפחות. המנהרות הפכו לענף "יצוא" מוביל של הזרוע הצבאית של חמאס: גם בגבול סוריה־לבנון החלו המורדים להשתמש בשיטת המנהרות, ואחד מראשי המורדים בחאלב שבסוריה אף סיפר לאחרונה בריאיון כי הם רכשו ידע לחפירת המנהרות מאנשי חמאס ברצועה. צחוק הגורל הוא שהכוח המוביל את משימת ניסיון איתור המנהרות הללו הוא חיזבאללה.
תעשיית ההברחות "שיקמה" את הכלכלה בעזה
המערכת הכלכלית הענפה הזאת פירנסה אלפי אנשים שמצאו מקצוע חדש - חופרי מנהרות - וסייעה לפלסטינים להקל במעט את השפעות המשבר הכלכלי החריף שממנו סובלים תושבי עזה, ובמידה מסוימת סייעה לחמאס לבסס את שלטונו.
חשוב להבחין בין מנהרות התקיפה, שעימן ישראל מתמודדת בימים אלה, לבין מנהרות ההברחה המפורסמות על הגבול המצרי: מנהרות ההברחה היוו מרכיב חשוב בכלכלת הרצועה ופעלו תחת פיקוחה של חמאס, כשבכיריה ומקורביה שלשלו לכיסם הכנסות נכבדות מהסחר הלא חוקי.
מנהרות ההברחה, שמספרן הגיע לשיא של כ־1,200, סייעו לחמאס להתעצם כלכלית ולבסס את כוחה. מרבית המנהרות נהרסו בידי צבא מצרים: המצרים השמידו כמה מאות מנהרות לפי גורמים בחמאס וסגירתן הובילה לירידה של 95% בהיקף הסחורות שנכנסו לתוך עזה ולהפסדים כוללים של יותר מ–500 מיליון דולרים.