צה
אילוסטרציה|צילום: דו"צ

יממה לפני כניסתו לתוקף של נוהל הזקן החדש בצה"ל, שיקשה משמעותית על החיילים לקבל אישור לגידול זקן - בצה"ל מתמודדים עם יותר מ-20 אלף בקשות שהוגשו להם עד כה. עם כניסת הנוהל החדש לתוקף מחר - יבוטלו כל ההיתרים הקודמים בנושא וחייל שלא יחזיק באישור המחמיר החדש ייאלץ להתגלח.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"אין לנו רצון לפגוע ברגשותיו של אף חייל", כתב דובר צה"ל תת-אלוף מוטי אלמוז בעמוד הפייסבוק שלו. "חייל דתי שמבקש לגדל זקן יפנה למפקדיו וכך גם חייל שרוצה לגדל זקן מסיבות אחרות. מצד שני, אי אפשר לקיים צבא ממושמע כשכולם מגדלים זקן, ולכן קבענו כללים ברורים".

"כל חייל שרוצה לגדל זקן מסיבות דתיות או אישיות יפנה למפקדיו והם יקשיבו, אנחנו נקשיב", הוסיף אלמוז. לנוכח החשש מהנוהל החדש, בייחוד בקרב הציבור הציוני-דתי, מבהירים היום גורמים בצה"ל: "לא יהיה חייל דתי אחד שיגידו לו להתגלח".

הנוהל החדש
הנוהל החדש|צילום:

על פי מדגם שפורסם בעיתון "במחנה", כרבע מהלוחמים עשויים לאבד את הפטור מהזקן תחת הנוהל החדש. בעיתון הצבאי פורסם כי ל-29% מהלוחמים יש פטור זקן. 6% מתוכם לא מתגלחים מטעמי דת, 12% מסיבות רפואיות ועוד 27% מחזיקים בפטור הישן ("רצון חופשי") שיבוטל מחר.

בגדוד של חטיבת הנח"ל לדוגמה, לא פחות מ-55% מהחיילים שהיו זכאים לפטור זקן החזיקו באישור בשל "רצון חופשי". עוד עולה מהנתונים כי מספר הלוחמים בעלי פטור הזקן הגבוה ביותר נמצא בגדודי השריון (40% מהחיילים), בעוד שבתותחנים מספרם עומד על 34% ובנח"ל רק 20%.

לפני כניסתו לתוקף של הנוהל החדש, כל חייל שרצה לקבל אישור לגידול זקן היה צריך לגשת למפקדו ולקבל ממנו אישור מטעמים דתיים או רפואיים - והיד על ההדק הייתה קלה יחסית. הנוהל החדש לעומת זאת יכלול שלבים נוספים ויקשה על חיילים לקבל אישור.

בשלב ראשון יצטרך החייל לקבל המלצה ממפקד בדרגת רב סרן ומעלה. לאחר קבלת המלצה, יפנה לרופא או לרב יחידתי (בהתאם לנימוק הבקשה) כדי לקבל ממנו אישור - אך גם לאחר האישור השני הזה, הדרך לאישור זקן עדיין לא סלולה. בשלב האחרון תועבר הבקשה לאישורו של קצין שלישות אגפי, זרועי או פיקודי.