"כל שקל עוזר, זה צעד מבורך שעזר לכל חייל בצה"ל": בתחילת החודש שעבר עלה שכר החיילים בשירות חובה בשיעור דרמטי של 50% - זאת לאחר מאבק שהתנהל במשך 5 שנים בהובלת עמותת "בית חם לכל חייל" ולאחר סדרת התחקירים של שי גל ששודרה ב"אולפן שישי". לאחר שקיבלו את המשכורת המשודרגת, מעידים חיילים בצה"ל כמה התוספת לשכרם סייעה להם לנהל את חייהם בקלות רבה יותר - ומביעים תקווה כי זהו צעד ראשון בדרך להעלאה משמעותית הרבה יותר של השכר.
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
מי שפוגשות את החיילים יום יום ומסייעות במצוקותיהם הן מש"קיות הת"ש. "העלאת השכר שיפרה מאוד את מצב הרוח של החיילים ואת המוטיבציה לשרת", מספרת מש"קית ת"ש מבסיס בדרום הארץ בשיחה עם חדשות 2 Online. "ההעלאה אמנם לא גדולה, אבל זה נהדר ועוזר להרבה חיילים שמספרים לי שזה מאוד משמעותי עבורם ושזו משכורת שהם יכולים לתת ממנה גם להורים. זה משפיע על כל חייל בצה"ל. אני יכולה לומר שלי אישית נוספו עוד 500 שקלים בחודש וזה נותן לי יותר אוויר לנשימה ופחות לחשוב על כל שקל".
ההעלאה שיפרה גם את מצבם של החיילים הבודדים בצה"ל, שנאלצים להתמודד מדי יום עם קשיים כלכליים חריפים הרבה יותר ונאבקים על מנת לקיים את עצמם במהלך תקופת השירות. אחרי ההעלאה, מתקיימת א', חיילת בודדה המתגוררת בצפון ומשרתת באזור, משכר חודשי של 2,500 שקלים המורכב מתקציב החייל הבודד לו היא זוכה מצה"ל ומהמשכורת הצבאית שלה שעלתה ב-300 שקלים.
"קיבלתי עוד 300 שקלים שזה לא הרבה, אבל אני אומרת תודה שבכלל הוסיפו", אמרה א'. "כל שקל עוזר במצב שלי. בהחלט היה יכול להיות יותר טוב אם היו מעלים עוד". א' תיארה את ההבדל בחייה לפני ואחרי תוספת השכר. "בעבר הייתי נעזרת בשכנים שלי בסופי שבוע - הלכתי לשכנה לאכול ארוחות צהריים וערב. זה לחיות על חשבון אחרים, תחושה של תלות ושל אי נעימות. התוספת לשכר עוזרת לי לעשות קניות לבית ולשלם את שכר הדירה. אני מסיימת את החודש עם מינוס מופחת".
"לא יכולה להרשות לעצמי לצאת לבלות, אבל המצב טוב יותר"
ועדיין, מדובר במינוס בתחילת החודש שעומד על 500 שקלים. 300 שקלים פחות מהמינוס הקודם. "זה טוב יותר ממה שהיה קודם", היא מספרת. "הייתה לי עבודה קבועה נוספת עד לא מזמן אבל לא יכולתי להתמיד בה ואני מתקשה למצוא עבודה חדשה כי אני יוצאת מהבסיס רק בסופי שבוע. אני עדיין לא יכולה להרשות לעצמי לצאת לבלות".
לדבריה של א', שצפויה להשתחרר בעוד 4 חודשים משירות בצה"ל, ידיד שלה שהשתחרר סיפר לה על עמותת "בית חם לכל חייל" שסייעה לו - ולאחר מכן, עזרה גם לה. "בזכותם אושר לי תוקף החיילת הבודדה וקיבלתי את הכספים שמגיעים לי", היא אומרת.
"עד לא מזמן הייתי מקבל סכום של כ-500 שקלים בחודש", מספר חייל עורפי נוסף. "תוספת של 350 שקלים זה משמעותי, כשאני מגיע לכל מיני מקומות ואני רעב או צמא אז אני יכול לקנות בלי להיות לחוץ מאוד על כסף". לדבריו, הוא נהנה מהעלאת שכר בפעם השנייה במהלך השירות. "אני לא יודע למה לקוות יותר - להעלאה נוספת או לכך שהשחרור יגיע", הוא מתלוצץ.
"התוספת ראויה, אבל המשכורת עדיין לא מספקת"
עם או בלי ההעלאה - יש לא מעט חיילים שנאלצים לעבוד במהלך השירות על מנת לכלכל את עצמם. "300 שקלים זו תוספת נחמדה לשכר, אבל זה לא מספק את הצרכים של החייל", אומר ג', חייל עורפי המשרת בבסיס במרכז הארץ שנאלץ גם לעבוד אחרי השהות בבסיס.
"יצא מצב שאני הולך לבסיס ב-6 בבוקר, ואחר הצהריים הולך משם ישר לעבודה - ורק בסביבות 1 וחצי בלילה הולך לישון", הוא מספר. "התוספת זה חשוב וראוי, אבל זה לא מספק - ואני נאלץ להמשיך לעבוד כדי להרשות לעצמי לקנות קצת בגדים ולבלות, ולהקדיש קצת מהכסף לתחביבים".
גם חיילים דתיים עמם שוחחנו, שמתמודדים גם כך עם קשיים מרובים בשירות ושמגיעים ממשפחות מרובות ילדים, סיפרו לנו על ההטבה היחסית שחלה במצבם: "תוספת של כמה מאות שקלים בחודש עוזרת למשפחה. אנחנו יכולים להשתתף בהוצאות של הבית שהן גבוהות, וגם אולי להשאיר משהו קטן לעצמנו".
בחודש שעבר, לאחר מאבק ממושך שבסופו אושרה תוספת של 50% לשכרם של החיילים, התבשרו חיילי צה"ל על ההעלאה במשכורתם. שכרו של לוחם עלה מ-1,077 שקלים ל-1,616 שקלים. תומך לחימה, שהשתכר 784 שקלים מדי חודש, מקבל כיום 1,176 שקלים. חיילים עורפיים, ששכרם היה 540 שקלים, מקבלים 810 שקלים מדי חודש.
"החיילים יקבלו תוספת משמעותית נוספת לשכר בשנה הבאה"
את המאבק להעלאת השכר הובילו בשנים האחרונות בעמותת "בית חם לכל חייל". מנכ"לית העמותה, שפרה שחר, מספרת על שצף של תודות שהיא וחבריה לעמותה מקבלים: "אין יום שאנו לא מקבלים טלפונים, אימיילים או הודעות מחיילים, מפקדים, מש"קיות ת"ש, הורים לחיילים, שמודים לנו על ההצלחה במאבק ועל התוספת בשכר. חיילים וידידים של העמותה שעוקבים אחר המאבק שלנו כבר יותר מארבע שנים, גם כשזה היה נראה חסר סיכוי לחלוטין, יודעים להעריך את ההישג העצום ויודעים שאין אף ארגון אחר שלקח על עצמו את המשימה הקשה הזו עד להשלמתה".
"אנחנו בעמותה הכרנו מקרוב את המצוקה של עשרות אלפי חיילים שהתקשו מאד לשרוד כלכלית במהלך השרות, ואת ההשלכות הרות האסון של המצוקה הכספית הזו, שבה, כמה מאות שקלים נוספים מדי חודש הם ממש קריטיים", היא מוסיפה. "אמנם זה עדיין לא עונה על כל הצרכים ההכרחיים של החיילים, אבל אנחנו כבר בהחלט מתקרבים אל היעד וזה משמעותי. מדובר באמת בתיקון עוול ארוך שנים".
דובר העמותה, איתי שחר, שהוביל את המאבק להעלאת השכר בשנים האחרונות, מספר שהמאבק צפוי להימשך: "ההעלאה בשכר, שהחיילים ראו בתלוש של חודש ינואר, הייתה אמנם התוספת המשמעותית ביותר בינתיים, אך צריך לזכור שזו הייתה תוספת שלישית מתוך ארבע פעימות והחיילים עומדים לקבל תוספת משמעותית נוספת בינואר 2017. אנחנו נעמוד על המשמר, ונעשה את כל אשר עלינו לעשות כדי שגם זה יקרה. עמלנו ימים כלילות על מנת להיאבק בכל הגורמים שניסו לטרפד את ההעלאה בשכר ואשר ניסו להעביר את התקציב עבור שכר החיילים למטרות אחרות, השכר היום הוא בבסיס התקציב וזהו הישג עצום".