גם אחרי חיסולו של נשאת מלחם, המחבל שביצע את הפיגוע בפאב "סימטא" בתל אביב, נמשכת חקירת מסע הרצח וההימלטות שלו. להערכת חוקרי המשטרה והשב"כ, מלחם פעל על דעת עצמו ולא בשליחות של תא או התארגנות טרור. 5 חשודים בסיוע למחבל הובאו הערב (שבת) לבית המשפט, שהאריך את מעצרם. שניים מהם טוענים כי התקשרו למשטרה ודיווחו שראו את מלחם מסתובב עם נשק בשכונה בה חוסל לבסוף.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לטענתו של אחד החשודים באמצע השבוע האחרון הוא הבחין בנשאת מלחם ודיווח למעסיק שלו ולעוד 3 אנשים. שניים מתוך החמישה האלה - שנעצרו בחשד שסייעו למחבל - התקשרו למשטרה ודיווחו שראו את מלחם מסתובב בשכונה בערערה שבה לבסוף אותר וחוסל - ביום ובלילה באופן חופשי כשהוא נושא נשק.

הקליעים בכניסה לבית המסתור של המחבל (צילום: חדשות 2)
הקליעים בכניסה לבית המסתור של המחבל|צילום: חדשות 2

אחד החשודים, שלא דיווח למשטרה למרות ששמע על הימצאותו של המחבל בערערה, הסביר כי קיבל את המידע מצעיר בכפר שטען כי ראה את מלחם, אך הצעיר לא נראה לו אמין. מעצרם של ארבעה מהחשודים שנעצרו הוארך בשלושה ימים ומעצרו של החמישי הוארך ביומיים. הם חשודים בשלושה סעיפים: סיוע לרצח, קשירת קשר והתארגנות בלתי מותרת.

עו"ד ג'מיל חטיב, המייצג את אחד החשודים, אמר לחדשות 2 Online: "אנחנו בודקים את גרסתו של מרשי ולמיטב הבנתי הוא תרם להתקדמות החקירה והמעצר שלו לא מובן".

ההערכה המובילה את החקירה היא כי מדובר בפיגוע על רקע לאומני וכעת נעשה ניסיון לאתר את כל הסייענים שעזרו למלחם להסתתר בבית בכפר ערערה שבו לבסוף אותר - וחוסל בסמוך בחילופי אש עם כוחות הביטחון.

את ההערכה הזאת מחזקת שיחת טלפון שקיים הערב מפכ"ל המשטרה רב ניצב רוני אלשיך עם בני משפחתו של שמעון רוימי מאופקים, שנרצח בפיגוע בתל אביב. אלשיך שוחח עם אביו של שמעון ז"ל ואמר לו כי מחר תתקבל החלטה להכיר בבנו כנפגע פעולת איבה. זאת, לאחר שלאורך השבוע ביקשו בני המשפחה מהמשטרה לעשות זאת.

לבית משפט השלום בחיפה מובאים חמישה תושבי ערערה שנעצרו בחשד שסייעו לנשאת מלחם להסתתר מפני כוחות הביטחון. בנוסף להם עדיין עצורים אביו, אחיו הבכור ועוד קרוב משפחה שיובאו מחר לדיון בהארכת מעצרם. עו"ד נחמי פיינבלט, שמייצג את משפחת מלחם, הביע ביטחון מוחלט בכך שהאב מוחמד ישוחרר.

"אביו של מלחם ישוחרר", אמר בשיחה עם חדשות 2. "כפי שאמרתי מהיום הראשון האב שיתף פעולה באופן מלא עם שירות הביטחון. מרגע שנתפס נשאת ומרגע שמסרתי להם בשם המשפחה מידע מסויים ראו את השיתוף הפעולה. אני מדבר בשם בני המשפחה, ברור שהם סייעו לתפיסתו".

הבית שבו הסתתר ככל הנראה המחבל, הבוקר
הבית שבו הסתתר ככל הנראה המחבל, הבוקר|צילום:

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס הערב לחיסול המחבל ואמר: "בשם כל אזרחי ישראל אני מודה למשטרה, לשב"כ וליחידת הימ"מ. הם עשו את עבודתם במקצועיות, בשיטתיות יומם ולילה. התמקדו במשימה והשיגו אותה. ידע כל מי שבא לרצוח ישראלים שבמוקדם או במאוחר אנחנו נגיע אליו בתוך גבולות המדינה או מחוץ לגבולות המדינה. אף אחד אינו חסין אנחנו נגיע למרצחים וגם נגיע לכל מי שסייע בידיהם".

גם נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין פרסם הודעה בעקבות חיסול המחבל. "תחזקנה ידיהם של אנשי שירותי הביטחון אשר עשו לילותם כימים בשבוע האחרון אף יותר מתמיד. לשוטרים הסורקים, ללוחמים המסתערים, לאנשי המודיעין ולעומדים בראשם", אמר. "לא נרכין ראש מול טרור נפשע בתקופה הקשה הפוקדת אותנו. נמשיך לבחור בחיים גם כשהכאב גואה, גם כאשר המחירים כבדים וקשים כל כך".

הבית בו הסתתר מלחם מולו מחו הפעילים
הקיר המחוץ לבית|צילום:

יום אחרי שאותר בערערה ונורה על ידי כוחות הביטחון, נחשף היום מקום המסתור של נשאת מלחם, שרצח שלושה ישראלים לפני כשבוע בתל אביב. מדובר בבית שבו התגוררה משפחת מלחם בעבר, לפני כ-10 שנים.

כיום, מדובר בבית נטוש, כשמדי פעם היה מגיע אליו אחד האחים למשפחת מלחם על מנת לישון בו לילה או שניים. על פי החשד, בבית הזה הסתתר נשאת מלחם בימים האחרונים - זאת בשל האוכל והשתייה שנמצאו בו הבוקר. בכניסה לבית נמצאו קליעים.

סוכת האבלים בבית משפחת מלחם (צילום: חדשות 2)
סוכת האבלים בבית משפחת מלחם|צילום: חדשות 2

במשפחתו של מלחם הודיעו כי יקיימו לווייה צנועה מחר כדי לא לגרום להתלהטות הרוחות. "אנחנו החלטנו להסתפק בהלוויה מצומצמת", אמר הבוקר קרוב משפחתו של המחבל, אחמד מלחם, לחדשות 2 Online. "גם סוכת האבלים תהיה בתוך הבית. אנחנו לא רוצים לגרום להתלהמות או לעימותים".

עו
עו"ד ג'מיל חטיב|צילום: חדשות 2

"מבחינתנו הסיפור נגמר", הוסיף קרוב משפחתו של מלחם, "אבל כמשפחה צר לנו שנשאת נורה, כיוון שככה לא נדע לעולם את האמת. אף פעם לא נדע מה היה המניע האמיתי שהפעיל אותו".

עו
עו"ד מחמוד מחאג'נה|צילום: חדשות 2

"בשב"כ ובמשטרה יסדרו עכשיו את התיק ככה שהרצח ייחשב על רקע לאומני, וזה רק יגביר את ההסתה נגד האוכלוסייה הערבית, ובמיוחד נגד ערערה, זה מה שחורה לנו", הוסיף אחמד מלחם. "בגלל זה קראנו לנשאת להסגיר את עצמו דרך התקשורת בימים האחרונים".