"הסכם הגרעין עם אירן הוא תפנית אסטרטגית" - כך הצהיר היום (שני) הרמטכ"ל גדי איזנקוט בנאום שנשא בכנס הבינלאומי של המכון למחקרי ביטחון לאומי באוניברסיטת ת"א. לדברי הרמטכ"ל, אירן מנסה להשפיע על ערביי ישראל ועל אף ההסכם שנחתם עם המעצמות, בטהרן לא זנחו את החזון להשגת נשק גרעיני. עם זאת איזנקוט מבהיר: "יש בהסכם עם אירן גם הזדמנות לישראל ולא רק סיכונים".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
למרות שאיזנקוט סבור שאירן לא ויתרה על השאיפה לשים את ידה על נשק בלתי קונבנציולי, לדעתו האיום הנשקף ממנה נמצא בירידה בעקבות ההסכם. "ההסכם עם אירן מעמיק את הפיקוח ויהיה אינטרס חזק לקיים אותו בשנים הקרובות", קבע. "בנוסף, האיום הכימי הוסר מסוריה".
"אנחנו עושים הערכה מחודשת על התפנית הזאת", ציין איזנקוט. "בטווח הזמן של חמש שנים, ההנחה היא שאירן תעשה מאמצים גדולים לממש את חלקה כדי להנות מההשלכות. בטווח הזמן של 15 שנים אנחנו מתמקדים, ובודקים האם יש ניסיונות, מתוך הנחה רווחת שיש שינוי משמעותי, אבל החזון להשגת נשק גרעיני יימשך באירן".
"עשרות מיליוני דולרים מופנים לחמאס"
הרמטכ"ל התריע מפני סכנות אפשריות לישראל בגבולותיה הקרובים, זאת בעקבות התמיכה של טהרן בארגונים עוינים. "המאמץ לשליטה אירנית במרחב נמשך ולא יפחת", הדגיש איזנקוט. "אירן מנהלת מלחמה נגד ישראל באמצעות שליחים, כמו חיזבאללה. בסוריה המעורבות האירנית היא לא רק תמיכה כלכלית ומדינית אלא גם מעשית, של מפקדים אירניים שמפקדים על קרבות".
"יש מאמצים גם ברצועת עזה וגם ניסיון להשפיע על ערביי ישראל", הוסיף הרמטכ"ל. "תקציבים גדולים עלולים להיות מופנים נגד ישראל. לאירן יש תעשייה צבאית מתקדמת. עד כה העבירו מיליארד דולר בשנה לחיזבאללה. ככל שהמצב הכלכלי ישתפר, יופנו משאבים גדולים יותר. לחמאס מופנים עשרות מיליוני דולרים וגם מנסים להבריח אמל"ח".
איזנקוט על סוריה: מלחמת האזרחים תימשך
בנוגע לאיום הנשקף מדאע"ש וממלחמת האזרחים בסוריה, אמר איזנקוט כי לא נראה פתרון באופק. "בסוריה אנחנו הולכים לתקופה ממושכת, אני לא רואה הסדרה ברת קיימה, גם אם תהיה פגיעה קשה בדאע"ש", ציין. "אין גורם שמסוגל לשלוט בשטח ובאוכלוסייה".
לדברי הרמטכ"ל, התופעה המכונה ארגון המדינה האסלאמית מעוררת פליאה. "התופעה בשנתיים האלה בסוריה היא מדהימה - ארגון קם וכובש חלקים נרחבים מאד במדינה. הארגון הזה מורכב משרידים של כוחו צבאי, אבל גם ממצטרפים מכל מיני מדינות".