הריסות ברפיח במהלך
תוצאות ההפגזה הנרחבת ברפיח|צילום: רויטרס

חטיפתו של סגן הדר גולדין ז"ל בפאתי רפיח במהלך מבצע "צוק איתן" עוררה דיון נרחב במה שמכונה "נוהל חניבעל" - פקודה צבאית שנועדה לסכל חטיפת חייל. היום (שני) השיב היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין לדרישת האגודה לזכויות האזרח לחקור את הנוהל, וקבע כי הוא "משקף איזון ראוי בין השיקולים השונים".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

האגודה לזכויות האזרח ביקשה מהיועץ המשפטי לממשלה להורות לממשלה ולצה"ל להימנע מסיכון חייו של חייל שנחטף במהלך הניסיון לסכל את חטיפתו. עוד ביקשו באגודה לאסור הפעלת אש מאסיבית למניעת בריחת החוטפים באזורים מאוכלסים.

הדר גולדין ז
סגן הדר גולדין ז"ל|צילום: חדשות

"הפקודה המבצעית שעניינה סיכול ניסיון לחטוף חייל או אזרח היא פקודה מסווגת ועל כן לא ניתן לחשוף את הוראותיה", כתב וינשטיין במכתב התשובה שלו. "פעולה צבאית לסיכול חטיפה לאחר התרחשותה מלווה כמעט תמיד במידה של סיכון לחיי החטוף, ולמרות זאת איננו סבורים שיש בדין כדי לאסור על נקיטת פעולות לסיכול חטיפה - גם בנסיבות בהן פעולות כאמור יכולות לסכן את חיי החטוף".

עם זאת הדגיש וינשטיין כי נוהל חניבעל אוסר באופן מוחלט ביצוע ירי שמטרתו המוגדרת היא מות החטוף וכי הנוהל אינו נוגד את עקרונות המשפט הבינלאומי. "עיקרון ההבחנה מחייב את כוחות צה"ל להבחין בין מטרות צבאיות לאובייקטים אזרחיים ועיקרון המידתיות מחייב לוודא שהנזק הנגרם לאזרחים אינו מופרז ביחס לצורך הצבאי", כתב.

היועמ
מגבה את הנוהל. וינשטיין|צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות

בכל הנוגע לאירועים בפאתי רפיח בעקבות חטיפתו של סגן גולדין בחודש אוגוסט האחרון, וינשטיין הבהיר כי הפרטים הועברו על ידי הפרקליט הצבאי הראשי לבדיקת מנגנון בירור העובדות המטכ"לי. "זה השלים את בדיקת האירוע והממצאים הועברו אל הפרקליט הצבאי הראשי לשם קבלת החלטה בתיק זה".