המשבר בכנסת: דיון מול מליאה ריקה (צילום: פייסבוק זהבה גלאון)
"להפסיק את המשחק הלא מכובד"|צילום: פייסבוק זהבה גלאון

על רקע הסערה בעקבות חשיפת מסמך ההבנות בין מפלגות הקואליציה לאישור שורה של חוקים נפיצים - דנה הכנסת בחוק הראשון מבין השלושה, חוק המשילות. ספסלי המליאה נותרו כמעט ריקים, זאת בעקבות היעדרות חברי האופוזיציה המקיימים דיון אלטרנטיבי במחאה באולם אחר. על רקע פעולה זו, מתח יו"ר הקואליציה, ח"כ יריב לוין, ביקורת חריפה על ירביו הפוליטיים. 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לדברי לוין, ״אני קורא ליו״ר האופוזיציה לגלות, גם אם באיחור, מנהיגות ואחריות, ולהפסיק עם המשחק הלא מכובד הזה. יש לנו מדינה אחת, פרלמנט אחד, צבא אחד ומשטרה אחת, ומי שחושב שהוא יכול לאיים על הדמוקרטיה ולנהל דיון אלטרנטיבי, סולל את הדרך לכאלה שייקחו את זה למקומות שאני מפחד להעלות על דעתי".

במקביל, נחשף במלואו מסמך ההבנות בין ראשי מפלגות הקואליציה, שבמסגרתו הם מקדמים את חוק המשילות, חוק שוויון בנטל וחוק משאל העם. "על מנת להשלים את הליכי החקיקה, ובכדי להביא לחיזוקה של הקואליציה וליישום יעדיה והתחייבויותיה לציבור, אנו מתחייבים בזאת לתמוך באישורם הסופי של שלושת החוקים הללו בעת ההצבעה הצפויה במליאת הכנסת בקריאה השנייה והשלישית, על פי נוסח החוקים שאושרו בוועדות הכנסת", נכתב במסמך.

מסמך ההבנות נחשף (צילום: יוסי זילברמן חדשות 2)
מסמך ההבנות נחשף|צילום: יוסי זילברמן חדשות 2

חוק המשילות שאותו קידמה מפלגת ישראל ביתנו יעלה תחילה בכנסת, ואילו חוק שוויון בנטל מאחוריו עומדת מפלגת יש עתיד יעלה להצבעה יום לאחר מכן. "כנגד בקשות אלה, ובמידה וחוקי המשילות וחוקי השוויון בנטל יאושרו במלואם, הסיעות מתחייבות שכל חברי הכנסת שלהן יתייצבו להצבעה בחוק משאל עם", נכתב במסמך.

הרצוג: "הממשלה נוקטת בצעדים של שנאה"

בכנס שקיימו במקביל חברי האופוזיציה באולם צדדי, אמר יו"ר מפלגת העבודה, ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג כי "אנחנו שוקלים לנקוט בצעדים דרסטיים וחמורים. הממשלה נוקטת בצעדים של שנאה, הדרת קבוצות אחרות, ודחיקת מפלגות לשוליים". הרצוג התייחס בכך לסעיף בחוק המשילות שנמצא במחלוקת במסגרתו יעלה אחוז החסימה ל-3.25%, דבר שעלול לפגוע בעיקר במפלגות הערביות.

"כל חוק וחוק כאן משנה סדרי עולם ומשפיע על גורלות של אזרחי המדינה. דחסו אותם לקופסא אחת וכפו עלינו דיונים של יממה על כל חוק מבלי לנהל דיון פרלמנטרי נוקב במליאה. אז אנחנו לא משחקים במשחק הזה ואנחנו מנהלים מאבק למען הדמוקרטיה הישראלית", הדגיש הרצוג.

יו
כנס צצדי, הרצוג|צילום: פלאש 90, מרים אלשטר, חדשות

לדבריו, "האופוזיציה אולי באה מקצוות שונים של הפוליטיקה הישראלית, אבל יש בינינו אמון ואנחנו לא צריכים לחתום על כתב כניעה וזה ההבדל בינינו ובין הממשלה. לא ניתן שיזרקו לנו פירורים. כולנו נחושים לנהל את המאבק הזה עד שתתעשת הקואליציה, ואם לא - החוקים יעדרו מלגיטימציה ציבורית".

יו"ר מרצ, חברת הכנסת זהבה גלאון אמרה כי "אין לנו אלא לבוא בתלונות לראש הממשלה. גם במאפיה יש קודים אבל כשקואליציה אומרת לחתום על הסכם זה אומר שהם לא מאמינים אחד לשני. פני הדור כפני הכלב".

עוד קודם לכן ניסה יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין לתווך בין הצדדים ולגשר בין האופוזיציה לקואליציה. הוא הודיע כי הצליח לשכנע את ראש הממשלה נתניהו ואת יו"ר הקואליציה יריב לוין לאפשר יום דיונים נוסף בנושא, העביר את ההצעה לראשי האופוזיציה אך נענה בשלילה. "הצעת יושב ראש הכנסת מגיעה מאוחר מידי ומוסיפה מעט מידי", אמר הרצוג.

חוק השוויון בנטל
חוק השוויון בנטל|צילום:
סעיפי חוק המשילות אושרו
חוק המשילות|צילום:
חוק משאל העם
חוק משאל העם|צילום:

עיקרי חוק המשילות בו דנים היום הם העלאת אחוז החסימה ל-3.25%; הגבלת מספר השרים ל-19 וסגני השרים לארבעה; לא ימונה שר בלי תיק; מגישי אי אמון יחויבו להגיש "ממשלה חלופית"; לא ימונה שר בלי תיק ומגישי הצעת אי אמון יחויבו להגיש "ממשלה חלופית".

"חוקים של שנאה והדרה"

בשל מיעוט ההתנגדות, ההערכה היא שכבר בסוף השבוע יוכלו נתניהו, ליברמן, בנט ולפיד לחגוג הישג פרלמנטרי לאחר ששלושת החוקים השנויים במחלוקת יאושרו. באופוזיציה זעמו על ביטול הדיון בכמאה וחמישים הסתייגויות שהוגשו.

בכינוס חירום מיוחד וחוצה מפלגות, שהתקיים אמש בבית מפלגת העבודה, הודיעה האופוזיציה שתחרים כאיש אחד את ההצבעות, כי לטענתם הקואליציה "סותמת פיות". יו"ר האופוזיציה ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג אמר כי "אנחנו מתכוונים לשקול צעדים דרסטיים וקשים לאור העובדה שהממשלה הולכת להפעיל צעדיים דרסטים וקיצוניים, שחוצים כל קו אדום. אלו חוקים של שנאה והדרת קבוצות מהחברה, ודחיקת מפלגות לשוליים".

יו"ר מפלגת מרצ, זהבה גלאון, פנתה הבוקר, ליועץ המשפטי לממשלה בבקשה להורות לראש הממשלה לפרסם את פרטי ההסכם שנחתם בין סיעות הקואליציה, לקראת ההצבעה במליאת הכנסת על החוקים. "כעת מתברר שהשתקת האופוזיציה אינה מספקת את הממשלה, והיא נחושה להשתיק גם את קולות ההתנגדות אשר עלו מתוך הקואליציה עצמה. לשם כך הוחלט על גיבוש הסכם סודי, במסגרתו מחויבות כל סיעות הקואליציה להצביע בעד שלושת החוקים השנויים במחלוקת", טענה גלאון. 

חוק הגיוס עורר קול זעקה לא רק באופוזיציה: אלפי אברכים התכנסו אתמול בניו יורק לעצרת תפילה ומחאה המונית. על פי מארגני העצרת, כחמישים אלף אברכים וראשי ישיבות מרחבי צפון אמריקה הגיעו לתרום את חלקם למאמץ להביא לביטול חוק גיוס בני הישיבות לצה"ל.

טרם הושגו כל ההסכמות בקואליציה

גם בקואליציה טרם הושגו כל ההסכמות הנדרשות להצבעה על שלושת החוקים: שרת המשפטים ויו"ר מפלגת התנועה ציפי לבני טרם חתמה על התחייבות לפיה סיעתה תתמוך בהצעות החוק. גם ח"כ עמרם מצנע (התנועה) ויו"ר הכנסת יולי אדלשטיין (הליכוד ביתנו) אינם מתכוונים לפי שעה לתמוך בחוק המשילות.

אם לא ישונה מועד תחילת ההצבעות, מרתון ההצבעות ייפתח ביום שלישי בבוקר, כשמליאת הכנסת תתכנס להצביע על חוק המשילות - חוק שאישורו דורש רוב של 61 ח"כים. יש הטוענים כי הצעת החוק שקידמה ישראל ביתנו היא הדרמטית ביותר מבין הצעות החוק שיעלו השבוע לדיון.

למחרת, ביום רביעי בבוקר, תצביע הכנסת על חוק השוויון בנטל שקידמה מפלגת יש עתיד ושעל ניסוחו הוסכם בוועדת שקד. החוק מאפשר, בין השאר, הוצאה לעבודה של תלמידי ישיבות והטלת סנקציות פליליות בעתיד על חרדים של יתגייסו לצה"ל. 

בלילה שבין רביעי לחמישי יצביעו חברי הכנסת על החוק השלישי - חוק משאל העם שקידמה מפלגת הבית היהודי. החוק ידרוש לקיים משאל עם בנושא של הסכם קבע עתידי במסגרת משא ומתן.