יומיים אחרי שהגיש את התפטרותו מהכנסת וממפלגת קדימה, התכנסה הבוקר מליאת הכנסת לדיון פגרה מיוחד כדי לאשר את מינויו של אבי דיכטר לשר להגנת העורף. את הישיבה המיוחדת העברנו בחדשות 2 באינטרנט בשידור חי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
רגע לפני ההשבעה, ביקשו חברי הכנסת לדעת אם היו סיכומים נוספים לצד המינוי של דיכטר לשר. ראש הממשלה השיב בשלילה וחברי הכנסת פנו להצביע על ההחלטה - שהתקבלה ברוב של 41 חברי כנסת והתנגדותם של 23.
חלק הנאומים שקדם להשבעה, הפך לדיון בנושא אפשרות של תקיפה ישראלית באירן וזכה להתייחסות מכל קצוות הקשת הפוליטית. יו"ר האופוזיציה שאול מופז, ומי שהיה עד לא מזמן עמיתו של דיכטר למפלגה תקף את המינוי. "מה הוא אותו עורף שממנים להגנתו שר חדש? שאל מופז. "אבי דיכטר הוא אדם ראוי ומנוסה. הוא עשה ופעל רבות בעבור מדינת ישראל ויחד עם זאת, אני חושב שהמינוי הזה נעשה תוך ניצול שמו שהטוב של אבי דיכטר".
"ראש הממשלה הוביל מהלך שגוי מושחת וציני", הוסיף מופז ורמז למניע של ראש הממשלה בנימין נתניהו למנות שר שתומך בפעולה צבאית באירן - כפי שנטען במספר כלי תקשורת בימים האחרונים. "אני מציע לכולנו לבחון את ההבטחות שעומדות בבסיס המינוי ולראות אם הן כוללות ויתור על שיקול דעת בזמן קבלת החלטות גורליות למדינת ישראל ולתושביה".
מופז טען כי מדובר בתפקיד פיקטיבי, שלא הוקצו לו תקציבים וסמכויות עד היום. "דווקא בימים אלה קידם ראש הממשלה את השר וילנאי לכהן כשגריר בסין הרחוקה. האם אי אפשר היה לאור התכניות העתידיות להאשאירו לזמן נוסף בתפקיד הזה? והאם אין בממשלה המנופחת אדם שיש לו את הניסיון המתאים לתפקיד הזה? הציבור חזה בשבוע האחרון בתכנית הריאליטי שהפיק ראש הממשלה בשם מי רוצה להיות השר לביטחון העורף - זו החשיבות שמייחס ראש הממשלה לתפקיד הזה? נדמה לי כי היא לא שונה מהתייחסותו לאסון הכרמל", אמר יו"ר האופוזיציה והוסיף: "ראש הממשלה מפנה עורף לעורף".
ברק: האזרחים והתקשורת לא ישפיעו על הממשלה
שר הביטחון אהוד ברק ספג גם הוא ביקורת על עמדתו בנושא האפשרות של תקיפה באירן. בסוף דבריו הצהיר מעל במת הכנסת כי ההתמודדות עם אירן גרעינית תהיה קשה, יקרה ומסוכנת יותר. בתגובה לביקורת שנשמעה נגד הממשלה ונגדו בפרט אמר השר כי "את ההחלטה, כשתידרש, תקבל משלת ישראל. לא קבוצות אזרחים ואפילו לא מאמרי מערכת".
ביום שני האחרון, בשעת ערב מאוחרת, נפגש דיכטר עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון אהוד ברק, ונעתר לבקשתם להתמנות לתפקיד, במקומו של מתן וילנאי - שעזב בעקבות מינויו לשגריר בבייג'ינג.
את מקומו של חבר הכנסת דיכטר בקדימה ימלא אחמד דאבח. בעבר כיהן דיכטר כשר לביטחון פנים בממשלת אולמרט, ואף התמודד על הנהגת קדימה בפריימריז ב-2008, שבהם ניצחה ציפי לבני. דיכטר לא התמודד בפריימריז האחרונים, והכריז על תמיכתו ביו"ר המפלגה הנוכחי שאול מופז.
גלאון: המלחמה באירן היא מלחמת ברירה
כמו מופז, גם יו"ר מרצ זהבה גלאון, התייחסה לנושא העיקרי שעומד על הפרק בשבועות האחרונים, ועל התנהלותו של ראש הממשלה בעניין. "אנחנו מתנגדים למלחמה באירן. תקיפה באירן היא מלחמת ברירה לא חכמה ולא מוסרית שתגבה מחיר כבד", אמרה גלאון. "חרחור המלחמה היא מגלומניה, כמו שעשה ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט. אסור לישראל ליזום פעולה צבאית עצמאית שידוע שלא תביא לשום תוצאות".
"מה בוער לכם להתעמת עם הידידה הכי טובה ונאמנה של ישראל הלוא היא ארצות הברית?", תהתה גלאון מעל דוכן הכנסת. בסיום דבריה ציטטה גלאון את ווינסטון צ'רצ'יל שאמר כי "לעולם, לעולם, לעולם אל תאמין שמלחמה תהיה חלקה ופשוטה, או שמי שיוצא למסע המשונה הזה יכול להעריך נכונה את עוצמת הגלים והסופות בהם ייתקל. על המדינאי הלוקה בקדחת המלחמה להבין כי מרגע שנתן את האות, אין הוא יותר אדון למדיניות שקבע, אלא עבד לרצף של אירועים בלתי צפויים ובלתי נשלטים".
"החזרתי את המנדט לקדימה"
את ההתייחסות הראשונה להחלטתו לעזוב את קדימה ולהצטרף לממשלת נתניהו סיפק דיכטר בעמוד הפייסבוק שלו בבוקרש לאחר ההחלטה. "קודם המדינה, אחר כך - אני", כתב בעמוד הפייסבוק שלו. בשעות הצהריים של אותו יום הגיש דיכטר את התפטרותו באופן רשמי ליו"ר הכנסת, רובי ריבלין.
"אחרי תקופה ארוכה של התלבטויות שאותן לא הסתרתי מאיש - לא מהח"כים, לא מפעילי המפלגה ולא ממתפקדי קדימה, קיבלתי אמש את ההחלטה להיענות לבקשת ראש הממשלה ושר הביטחון ולהתמנות לשר להגנת העורף", כתב דיכטר.
הוא ביקש להבהיר כי "שיקולים אישיים ומפלגתיים נדחקו הצידה, וכמו ב-42 השנים האחרונות מאז גיוסי לצה"ל, בחרתי לשרת את המדינה באופן הטוב היותר. בעת הזו, אני מאמין שמתפקיד השר להגנת העורף אוכל לעשות זאת באופן הטוב ביותר".
דיכטר הדגיש כי לא בגד במי שבחרו בו לכנסת, בשל העובדה שהתפטר מקדימה ומונה לשר שאינו ח"כ. "בנסיבות שנוצרו, לא ראיתי לנכון להישאר על מנדט שהעניקו לי מצביעי ומתפקדי קדימה. לכן, החלטתי להחזיר את המנדט בחזרה למפלגת קדימה ולהתפטר מהכנסת".