בלשכת ראש הממשלה נשמו השבוע לרווחה. ועידת הגרעין עברה בשלום וננעלה בלי גינוי לישראל - אבל גם בלי צעדים ממשיים מול אירן. היא דוהרת לעבר הפצצה בלי ששום דבר יעצור אותה. השר דן מרידור זכה השבוע בתמונה למזכרת, אבל חזר מוושינגטון מודאג: אובמה ביקש למסור ד"ש לביבי אבל מחכה לו בסיבוב. הסבלנות של הממשל נגמרת והדד-ליין מתקרב. עכשיו השביעייה תצטרך סוף סוף להחליט: עימות חזיתי מול הממשל - או ירידה שקטה מהעץ. מול בגין, בוגי, ישי וליברמן, לא בטוח שמרידור יכול לסובב את ההגה למרכז.
"התקבלנו בצורה מאד מכובדת ולבבית בוועידת הגרעין", אומר השר מרידור בראיון לדנה ויס, נחמיה שטרסלר ושמעון שיפר מ"ידיעות אחרונות". "לא תמיד אנחנו במרכז העניינים: הנושא היה טרור גרעיני. אירן "ריחפה" במסדרונות אבל דיברנו על דברים אחרים".
"יכול להיות שהאמירה על אי הגעתו של ראש הממשלה נתניהו הביאה לכך שאיש מהנוכחים לא אמר מילה נגדנו – לא ארדואן, לא שר החוץ המצרי, לא מלך ירדן. אבל זה לא אומר שבקרוב, בוועידת ה-NTP , נושא ישראל לא יעלה. יש בעיות, יש מחלוקות גם עם ארה"ב אבל יש הרבה שיתוף פעולה וזהות אינטרסים".
"האיום המרכזי בעולם כיום הוא העימות בין ארה"ב ואירן"
"ברור שיש איום גדול מאירן, אבל לא מדובר באיום קיומי, אני חושב שלא צריך להפחיד", מצהיר מרידור ביחס לאיום הגרעין האירני. "האיום הוא לא רק לישראל, גם לארה"ב. המאמץ הגדול שאמריקה השקיעה 70 שנה בקשר עם הערבים הולך ומתמוסס משום שהערבים רואים שארה"ב לא מגנה עליהם מול אירן. גם ארגוני הטרור האיסלאמים נסמכים על אירן שתגן עליהם".
מרידור אומר באופן חד-משמעי כי "האיום המרכזי בעולם כיום הוא העימות בין ארה"ב ואירן. הצלחנו ליצור מצב שבו אנחנו לא לבד בעולם במאבק מול אירן. נוצרת קואליציה בינ"ל, היא עדיין לא מספיק חזקה ומאוחדת, אבל אט אט מבינים בעולם שאירן והאיסלאם הקיצוני מאיימים על הסדר העולמי. ישראל תורמת את חלקה למאמץ הזה".
"אני מקווה מאד שהשיחות ייפתחו בקרוב"
השר מרידור דיבר גם בנושא המתיחות מול האמריקנים בנושא המו"מ מול הפלסטינים. "אחד הנושאים הקשים ביותר – נושא ירושלים והבנייה בירושלים, הפך להיות תנאי לפתיחת השיחות", לדברי מרידור. "אנחנו מעוניינים בפתיחת שיחות מול הפלסטינים. אני מקווה מאד שהשיחות ייפתחו בקרוב, אך הבעיה זה הנוסחה של ארה"ב לפתיחת השיחות. יש סבירות שתימצא הדרך בין ארה"ב לפלסטינים לבינינו – לפתוח את השיחות שהיו צריכות להיפתח כבר מזמן".
"ליחסים בין ישראל וארה"ב יש מימד בעל חשיבות עצומה במעמד ישראל ובהרתעה של ישראל מול אויביה", אומר מרידור, "אבל זה לא אומר שאסור לעמוד מול האמריקנים, גם בגין וגם רבין הגיעו לא פעם לעימות מול נשיאי ארה"ב. שום ממשלה ישראלית לא קיבלה את העיקרון שמזרח ירושלים תהיה בירת המדינה הפלסטינית. עמדתנו היא שירושלים היא בירת ישראל, ואף ממשלה עד היום לא הסכימה להפסיק את הבנייה במזרח י-ם".
"מאוקטובר אנחנו לא מחוייבים יותר להקפאת הבנייה"
"הקפאת הבנייה בהתנחלויות מסתיימת בספטמבר, ואמרנו מראש שאחרי התאריך הזה היא לא תימשך", אומר מרידור ומצהיר: "מאוקטובר אנחנו לא מחוייבים יותר להקפאת הבנייה, אבל אנחנו צריכים לדון מה נכון לעשות הלאה. האם נכון לבנות כמו שרבין בנה את מעלה אדומים תוך כדי מו"מ אוסלו, האם נכון לבנות רק במקומות שיישארו בגושי התיישבות ישראלים".
"מדיניות הבנייה היא שאלה שצריך לדון בה ולהחליט", מסכם השר מרידור. "גם אם מישהו בעולם חושב שאסור לנו לבנות בגבעה הצרפתית או בכל מקום אחר בירושלים, מקומות שלעולם לא יהיו חלק ממדינה פלסטינית עתידית".