מליאת הכנסת אישרה הלילה בקריאה שנייה ושלישית את החוק למניעת הסתננויות לישראל, חוק המאפשר כליאה ומעצר של מסתננים לתקופה של שלוש שנים. 37 ח"כים תמכו בהצעה, 8 ח"כים התנגדו. במהלך הדיון נדחו הסתייגויות של ח"כים ממרצ ומחד"ש.

בנוסף, כוללים סעיפי החוק היתר למתן עונש של מאסר עולם על כל מסתנן שעבר עבירת רכוש, ועונש של 5 עד 15 שנות מאסר למסייעים למסתננים. החוק הובא לאישור המליאה בצל התנגדות חריפה מצד ארגוני זכויות אדם וביקורת נוקבת של היועץ המשפטי לכנסת, עו"ד אייל ינון, שטען כבר בחודש דצמבר כי "האפשרות של החזקת המסתננים במשמורת לתקופה של שלוש שנים ללא משפט היא חריגה ביותר".

טרם ההצבעה נשא ח"כ דב חנין מסיעת חד"ש, נאום בן 100 דקות על תיקון החוק, ובו תקף בחריפות את ההצעה. לדבריו "החוק מסוכן, לא מוסרי, בלתי חוקתי, עומד בניגוד לחוק יסוד כבוד האדם וחירותו וכן סותר את התחייבויותיה הבינלאומיות של ישראל".

"לא המסכנים מאפריקה הם אוייבי שכונות הדרום, אלא המדיניות הממשלתית המקפחת והאנטי חברתית", אמר חנין והוסיף כי "הצעת החוק הממשלתית רק תחריף את הבעיות החברתיות בשכונות כאשר תיצור ציבור גדול שמצד אחד אין כל אפשרות להרחיקו מהארץף מצד שני אסור לו לעבוד בארץ ואסור גם לסייע לו בדרך כלשהיא. זהו מתכון בטוח לאסון חברתי".

גלאון: "הצעה דרקונית שלא מבחינה בין מסתננים ופליטים"

ח
ח"כ חנין: "חוק מסוכן ולא מוסרי"|צילום: חדשות 2

ח"כ זהבה גלאון (מרצ) הביעה גם היא ביקורת קשה על הצעת החוק ואמרה כי "זו הצעה דרקונית ובלתי מוסרית, שאינה מבחינה בין 'מסתננים' ל'פליטים', ובין 'מבקשי מקלט' ל'מהגרי עבודה'". גלאון הדגישה כי "למדינה עומדת הזכות לשמור על גבולותיה ולפקח על הבאים בשעריה, וכבר היום יש בידה די כלים מגוונים להתמודד עם מסתננים, אך במקום לגבש מדיניות מקלט מסודרת, ישראל מתייחסת למסתננים כ"פדאיון" גרסת שנות האלפיים. מדובר באנשים שהם פליטי חרב וקרבנות למשטרים טוטליטאריים, שאינם מהווים סכנה בטחונית".

מדובר בחלק מהתוכנית שמקדם ראש הממשלה נתניהו לבלימת שטף מהגרי העבודה הבלתי חוקיים, הכוללת גם הקמת גדר ומתקן שהייה בדרום הארץ והטלת קנסות בגובה עשרות אלפי שקלים על המעסיקים.בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב כי המטרה היא הרתעת המסתננים לישראל, על ידי מעצר ממושך. המתנגדים לחוק, שטוענים כי הוא מנוגד לחוקים הקיימים, אומרים שחוק הכניסה לישראל כיום מאפשר מעצר עד חודשיים בלבד.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק